Derbyssä myös epäonnistumisten suma: ”Koville ottaa, vituralleen meni”

Julkaistu:

derby
Vuoden arvokkain ravilähtö ei sujunut ilman jossitteluita. Myös anteeksi pyydettiin ja annettiin.
Kolmelta potentiaaliselta menestyjältä meni lauantain superlähtö Derby täysin harakoille. Callela Ikaroksen, Morriksen ja Main Stagen kohtaloksi tuli hylkäys laukan takia.

Sadekeli, kanssakilpailijan häirintä ja lohkeillut kavio nousivat jälkipyykissä narulle.

Loistavan voittajan Mascate Matchin lyömiseen epäonnistuneiden hevosten valmentajat eivät olisi kuitenkaan uskoneet ilman takaiskujakaan.
Morriksen valmentaja Kari Savolainen koki, että hänen suojatiltaan paloi 42 500 euron arvoinen kolmossija ilman omaa syytään.

Jorma Kontion ajokki sortui askelissaan viimeisellä takasuoralla, kun Main Stage jäi laukkaamaan sen eteen.

– Morriksen laukka johtui 100-prosenttisesti häiriöstä. Koville kyllä ottaa, sillä hevonen ei ollut koskaan tuntunut yhtä hyvävireiseltä kuin eilen, Savolainen vakuuttaa.

– Ylivertaiselle kärkikaksikolle ori ei olisi voinut mitään, mutta kolmas se olisi varmasti ollut ilman laukkaansa. Se oli vielä täysissä voimissa ennen sitä. Samaan rysään joutui lisäksi Markku Niemisen tallin hevonen (Skyfall Shine), joka laukkasi myös.


Koska tuomaristo ei langettanut Main Stagen ohjastajalle Santtu Raitalalle sanktioita, se ei nähnyt hässäkkää samalla tavalla kuin Savolainen.

Savolainen ei ole kuitenkaan näreissään kilpakumppanille.

– Nostan Raitalalle hattua, sillä hän oli pahoillaan lähdön jälkeen ja tuli pyytämään meiltä anteeksi kuin mies, Savolainen kertoo.

– Santtu sanoi, että hän yritti tehdä parhaansa ja koetti vitsan kanssa ajaa hevostaan Morriksen alta pois, mutta se ei vain suostunut lähtemään.

St. Leger ja Kasvattajakruunu ovat syksyllä mahdollisia kilpailuja Morrikselle.

– En tiedä, onko St. Legerin ennakkomaksuissa jotain sotkua, mutten löytänyt Morrista listalta, vaikka siitä on mielestäni maksettu kaikki erät. Pitää selvittää se asia vielä. Toki St. Leger olisi hyvin tiukka kisa sille, koska Mascate Match ja Piece Of Glory pääsevät siinä tammahyvityksen turvin 20 metrin etumatkalta liikkeelle.

– Kasvattajakruunun alkuerissä ori ei ole ollut mukana, enkä ole varma, voiko se päästä suoraan välieriin. Yksi alkueräkisa näyttäisi ainakin vielä olevan tarjolla. Morriksen on tarkoitus juosta kilpaa myös talvella, koska sillä on aika vähän startteja, Savolainen sanoo kymmenen kertaa tänä vuonna kilpailleesta suojatistaan.

Varustemuutos olisi auttanut

Callela Ikaroksen mahtava karsintalähtöjuoksu nosti taustajoukkojen odotukset korkealle Derbyssä. Heidän toiveensa kuitenkin sanan mukaisesti vesittyivät ennen h-hetkeä.

Sade piiskasi Vermon kaviouraa kesken ravien, mikä teki siitä epäsopivan Jere Taulion suojatin askellukselle. Callela Ikaroksen ravi alkoi hajota ensimmäisen kaarteen huippuvauhdissa, ja väistämättömänä seurauksena oli hylkäykseen johtanut laukka.

– Kun vettä tuli, rata muuttui ruunalle liian kovaksi. Sen etujalat menivät solmuun kovassa vauhdissa. Sade pilasi meidän kilpailumme, Taulio päivittelee.

Valmentaja kertoo, että varustemuutos olisi saattanut pelastaa Olli Koivusen ajamalta Callela Ikarokselta Derbyn.

– Jälkikäteen ajateltuna hevosen etujalkoihin olisi pitänyt laittaa putsit, jolloin se olisi ravannut varmemmin. Sitä ei kuitenkaan huomattu tehdä ennen starttia, emmekä muutenkaan halunneet muuttaa ruunalle mitään hyvästä karsintajuoksusta.


Taulio kertoo, että Callela Ikaroksella on kaikki hyvin Derbyn jälkeisenä päivänä.

– Tietysti epäonnistuminen harmittaa kovasti, koska hevonen oli lauantaina hirmuiskussa, mutta tällaista on raviurheilu. Jos keli olisi ollut kuiva, ongelmia ei olisi tullut.

– Kautemme meni nyt mönkään, sillä tähtäsimme Derbyyn niin lujasti. Sen takia en ole edes vielä tarkemmin miettinyt, kuinka Ikaros jatkaa.

Callela Ikaros ei pääse kilpailemaan loppuvuoden arvokkaimmassa 4-vuotislähdössä Kasvattajakruunussa. Ruunan isästä Othello Kempistä ei ole maksettu ilmoittautumismaksua, joka oikeuttasi tämän jälkeläiset osallistumaan kyseiseen suurkilpailuun.

– Siitä en ole varma, onko Ikaros maksettu St. Legeriin. Jos se on maksettu, osallistutaan sitten varmaan siihen. Ja jos ei muuta keksitä, ajetaan vaikka Joensuun illassa, Taulio sanoo.

Koska Callela Ikarokselle piti tehdä alkuvuonna jalkaoperaatio, se ei ole ehtinyt kilpailla tällä kaudella kuin kuudesti.

Kaviomassa kului

Main Stagen valmentaja Antti Ojanperä kuuluu pettyneiden kuoroon. Hänen tallinsa hevonen starttasi Derbyssä kolmossuosikkina, mutta senkin kohtalona oli hylkäys.

– Vituralleenhan se meni. On vähän vaikea sanoa varmuudella, minkä takia Main Stage laukkasi viimeiseen kurviin. Se näytti jotenkin kompastuvan, Ojanperä analysoi.

– Ehkä oriin massattu etukavio vain kului pohjasta liian sileäksi ja liukkaaksi. Jälkeenpäin ajateltuna sade tuli meidän hevostamme vastaan, mutten halua hirveästi selitellä kelillä. Main Stage oli lauantaina muuten ok ja hyvänäköinen. Siltä meni laukassaan ehkä kolmas tai neljäs sija.

Ojanperä ei ole vielä suunnitellut loppukauden kilpailuohjelmaa.

– En ole yhtään ajatellut tulevia lähtöjä. Main Stagen kanssa on tehty aika paljon töitä, ja se pääsee nyt pariksi viikoksi laitumelle lepäilemään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt