Matkakumppanin auktoriteetti sytyttää pohjoiskarjalaisen Derby-toivon – puraisee tarvittaessa vaikka huulesta

Julkaistu:

derby
Kreivin aikaan huippuvireensä löytäneellä Callela Ikaroksella on kipakka kannustaja mukanaan 150 000 arvoisen superkilpailun voittojahdissa.
Viikonlopun päälähtö Vermon kaksipäiväisissä raveissa on lauantaina ravattava Derby. Nelivuotiaiden lämminveristen taisto on maan legendaarisin kasvattajakilpailu.

Derbyn ykköspalkinto 150 000 euroa on tuplasti suurempi kuin edellisen illan Finlandia-ajossa, joka siirtyi tänä vuonna koronan alta keväältä alkusyksyyn.

Derby on arvostettu kilpailu, jonka jokainen valmentaja haluaa voittaa. Sen takia kaikkien vähänkään lahjakkaiden hevosten eteen tehdään kaikki, jotta ne pääsisivät loppukilpailuun 12 gladiaattorin laumaan Vermon kaviouralle.

Kunnonajoitus on avainsanoja normaalia pidemmällä 2620 metrin matkalla ravattavassa vaativassa kisassa.

Yksi tänä vuonna erityisen hyvin vireen huippuunsa ajoittamaan onnistunut Derby-finalisti on kaukaa Pohjois-Karjalasta pääkaupunkiin saapuva Callela Ikaros.


Pitkään näytti siltä, että liperiläisen Jere Taulion valmentamalta ruunalta loppuisi jalkamurheen takia aika kesken.

Jo viime kaudella ikäluokan parhaimmistoon kuulunut hevonen oli toista mieltä ja voitti viime viikolla karsintalähtönsä valloittavalla tyylillä.

Taulio kertoo, että hänen suojattinsa ongelmat paljastuivat alkuvuonna juuri ennen koronaepidemian puhkeamista.

– Peruskuntokaudella Callela Ikaroksen oikeassa etujalassa huomattiin olevan irtopala. Se oli iso juttu, ja hevonen joutui seisomaan leikkauksen jälkeen kuukauden karsinassa, Taulio kertoo.

Paikallaan oleminen verotti Joona Laakkosen omistaman Callela Ikaroksen kuntoa.

– Kuntohan siinä meni hevoselta. Treenaus piti aloittaa alusta uudelleen.


Paluu kilparadoille siirtyi keväältä heinäkuuhun asti. Taulio laskee, että leikkauksen ja kauden ensimmäisen startin väli oli 3,5 kuukautta.

Irtopala hiersi Callela Ikaroksen jalassa jo viime syksyn starteissa ja vaikutti sen suorituksiin.

– Ainakin eläinlääkäri epäili, että palanen haittasi ruunaa juoksuissa, koska se oli sellaisessa kohdassa vuohisnivelen etupuolella.

– Hänen mukaansa hevosen hyvyydestä kertoo paljon se, kuinka koviin suorituksiin se pystyi irtopalan kanssa.

Callela Ikaros ehti hakea kesällä huippuvirettään neljässä startissa ennen Derbyn karsintalähtöä.

– Se ei ollut kovin hyvä vielä ensimmäisissä juoksuissaan, mutta rupesi pikku hiljaa parantamaan menoaan. Viime viikon karsintajuoksu olikin sitten hevoselta tosi hyvä.

– Ruunan korvia ei tarvinnut aukaista karsinnassa. Kuskilla oli maalikuvassa piiska taakse päin ja ohjakset aika tiukalla. Ikaroksella jäi paljon voimia käyttämättä, Taulio sanoo.

Liperin Derby-toivo palautui hyvin helposta juoksusta ja malttoi tankata itsensä nopeasti sen jälkeen.

– Ruuna ei ollut ikinä ottanut yhtä hyvin starttia. Ruoka maistui sille tosi hyvin, ja se oli syönyt paluumatkalla kaikki heinänsä hyvissä ajoin ennen kotitallia. Aamulla hevosen silmät loistivat, ja se oli niin virkeänä kuin ei olisi juossutkaan edellisenä iltana.

 

Kriterium-reissulla Detroit Rock Sisu puraisi Ikarokselta huulen auki. Täytyy varmaan ottaa päällikkö mukaan Derbyynkin.

Tauliolla oli karsintapäivänä mukana sama salainen ase kuin viime syksyn Kriterium-reissulla.

– Otin vanhan Detroit Rock Sisun ruunalle matkakumppaniksi. Sillä on niin iso ego ja auktoriteetti, ettei Callela Ikaros uskaltanut edes jännittää matkustamista, valmentaja kertoo myhäillen.

– Kriterium-reissulla Detroit Rock Sisu puraisi Ikarokselta huulen auki. Täytyy varmaan ottaa päällikkö mukaan Derbyynkin.


Callela Ikaros teki viime kauden kovimman juoksussa juuri Kriteriumissa. Se ennätti matkalla yllättäneen laukkansa jälkeen hurjalla kirillään vielä neljänneksi.

– Ruuna hävisi kolmossijankin hyvin niukasti. Tiedä sitten, miten korkealla se olisi ollut ilman laukkaansa, mutta turhia jossittelut aina ovat.

Lähtökohdat viime kauden pääkilpailuun eivät Callela Ikaroksen leirissä olleet yhtä toiveikkaat kuin Derbyn alla. Ruuna yllätti kuitenkin taustajoukkonsa iloisesti.

– Kriteriumissa loppukilpailuun pääsy oli jo iso tavoite ja siinä rahasijalle yltäminen oli lähinnä mielessä.

Derbyssä mikään sijoitus ei ole Taulion mielestä mahdoton.

– Ensisijaisesti odotan, että ruuna tekisi hyvän juoksun. Sen lähtöpaikka kakkosradalla on ihan huippu. Hyvän reissun jälkeen olisi kiva päästä lopussa kokeilemaan, mihin hevosemme kykenee.


– Voitosta voi aina unelmoida, mutta aika kaukainen haave se meillä toki on. Sen kuitenkin tiedän, että jos Callela Ikaros on parhaimmillaan ja siltä menee juoksussa kaikki nappiin, kun taas kovimmilla kilpakumppaneilla vähän vastustaisi, ruuna pystyy vaikka voittamaan, Taulio spekuloi.

Valmentajalla on selkeä visio hevosensa unelmajuoksusta.

– Toivon ruunalle selkäreissua lähellä kärkeä. Vaikka se pystyy avaamaan aika lujaa, sillä ei lähdetä alussa hulluna kaahottamaan keulapaikasta. Toivottavasti suosikit nahistelisivat toisiaan vastaan matkalla. Vähän näyttäisi siltä, että Derbystä olisi tulossa vauhtijuoksu, mikä nostaisi meidän osakkeitamme.

Kolmekymmentävuotias Taulio pitää Derbyä erittäin kovatasoisena ja mielenkiintoisena ravilähtönä, vaikkei hänellä olisi ”oma hevonen ojassa”.

– Mascate Match on ollut tosi hyvä, ja Always Ready näytti vaarallisen hyvältä karsintalähdössä, mutta muutkin finalistit ovat kovia. Toivottavasti kaikki hevoset saavat lauantaina parhaat tehonsa irti, jolloin niiden kamppailua on tosi hieno seurata. Ikaroksella ei ole ollut oikein tuuria isommissa kisoissa, mutta jospa Derbyssä jo olisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt