Uudella SE-hevosella monta ässää ruotsalaissuosikin kaatoon – ”Sama setti kuin Mikkelissä”

Julkaistu:

finlandia-ajo
Next Direction ampaisee kovin odotuksin ja virityksin Double Exposuren kimppuun Vermossa. Lexus Dreamin leirissä ollaan maltillisempia.
St. Michel-ajossa voiton huikealla SE-ajalla 08,9a sooloillut Next Direction on sinivalkoisten ravureiden ykkösnyrkki perjantaina ravattavassa Finlandia-ajossa.

Ruuna kirmaa tosissaan kirkastamaan viime vuoden hopeatilaansa koronan vuoksi keväältä alkusyksyyn siirtyneessä huippukisassa.

Omistaja Timo Hulkkonen uskoo vahvasti, että Vermossa nähdään samanlainen Next Direction kuin 1,5 kuukautta sitten Mikkelin ennätysjuoksussa.

– Toivon ja uskon, että hevonen on yhtä kovassa vireessä. Se on ollut terve ja treenannut tosi hyvin, Hulkkonen sanoo.

Omistaja kertoo, että Next Directionille tehdään samat viritykset kuin St. Michelissä.

– Ruuna voitti viimeksi perusvarusteilla rutiinisuorituksella Helsinki-ajon, joka otettiin vain välistarttina Finlandiaa varten. Perjantaina hevosella on sen sijaan sama setti kuin Mikkelissä: se juoksee erilaisilla takakengillä ilman sekkiä ja sillä on jenkkikärryt perässä sekä maski päässä, Hulkkonen luettelee jipponsa.


Hulkkonen odottaa suojattiaan voittokamppailuun.

– En tunne kovin hyvin ruotsalaista Double Exposurea, mutta kovaa ruunalla on tarkoitus lähteä matkaan viitosradalta, joka on ihan ok-paikka.

– Jos Next Direction pääsisi keulaan, muilla olisi varmasti vaikeaa. Se pystysi varmasti hyvään suoritukseen, vaikka jäisi kuolemanpaikalle kärkihevosen rinnalle, Hulkkonen olettaa.

SM-kisasta talvitauolle

Loppukevät ja alkukesä olivat lupaavasti kautensa Ruotsin lähdöissä avanneelta Next Directionilta kangertelua. Se joutui jättämään silloin ongelmiensa takia kaikki suurimmat kilpailut väliin.

Kun ruuna voitti vaikeutensa, St. Michelissä tärähti kaikkien menetysten edestä.

– Suurin ansio oli lähinnä sillä, että hevosen jalkojen terveys saatiin hoidettua hyväksi. Sen vuohisiin ja takakavioihin oli tullut rasitusta keväällä.

Hulkkosella on tarkka kilpailusuunnitelma loppukaudeksi.

– Jos kaikki on ok, Next Directionilla on tarkoitus kilpailla Finlandia-ajon jälkeen vielä Suomen Mestaruudessa ja ehkä jossain välistartissa ennen sitä. Kausi loppuu joka tapauksessa SM:ään, eikä esimerkiksi ulkomaan startteja ole tulossa.

Finlandia-ajossa tavoittelee 75 000 euron pääpalkintoa seitsemän suomalaista ja kolme ulkomaista ravuria.

Allergia helpottanut

Markku Niemisen tallin Lexus Dream on kohonnut Next Direction tavoin huippukuntoon. Sen harmina on joka vuosi siitepölyallergia, joka alkaa valmentajan mukaan helpottaa aina kesän edetessä.

– Tämä kausi on ollut Lexus Dreamille toistaiseksi puolittainen. Se ei aloittanut niin terävästi kuin odotimme, mutta myöskään sen juoksut eivät ole aina onnistuneet, Nieminen kertoo.


– Suur-Hollola -ajo oli ensimmäinen Lexus Dreamin iso tavoite, mutta siinä sillä ei napannut. Sen jälkeen hevonen on parantanut menoaan viime juoksuissaan, ja suunta on yhä ylöspäin. Ruunalla on alla kauden paras juoksu Helsinki-ajosta.

Lexus Dream laukkasi Next Directionin hallinnoimassa Vermon juoksussa lähtösuoralla, mutta paikkasi erheensä vahvalla nousulla nelossijalle.

– Ruuna oli Helsinki-ajossa niin täynnä ruutia, ettei kestänyt alussa pakittelua, vaan laukkasi alussa, Nieminen kommentoi ravivarman valmennettavansa harha-askelten syytä.

Täyttää paikkansa

Lexus Dream on Finlandia-ajossa ainakin osittain lähtöpaikkojen uhri. Vaikka ruuna on hyvin vikkeläjalkainen, sen on vaikea päästä nopeiden suosikkien ulkopuolelta loistoasemiin.

Lähtöpaikkaa kiusallisena myös pitävä Nieminen ei halua spekuloida sijoituksilla. Hän kuitenkin uskoo Lexus Dreamin täyttävän paikkansa kansainvälisessä huippulähdössä siinä missä muutkin.


– Sijoitus on niin paljon juoksun onnistumisesta kiinni, etten lähde arvailemaan hevosemme sijoitusta. Ruuna pystyy varmasti kunnon esitykseen hyvällä juoksulla, mutta sen saaminen voi olla vaikeaa kovien avaajien ulkopuolelta.

– Mutta ei auta valittaa, vaan lähdetään kokeilemaan siltä lähtöpaikalta, jonka saimme. Oli mukava asia, kun kutsu Finlandia-ajoon tuli ajoissa. Ellei sitä olisi tullut, ruuna olisi juossut maanantaina Oulun Number Onessa.

Nieminen ei suostu nimeämään Vermon kisan voittajasuosikkiaan.

– En minä osaa sanoa, mikä hevonen voittaa. Mukana on monta hyvää, ja kyllä ruotsalaisetkin saavat juosta tosissaan.

Koska koronaepidemia keskeytti ravit keväällä kahdeksi kuukaudeksi, eikä Lexus Dreamin alkukausi sujunut muutenkaan toivotulla tavalla, se jatkaa kilpailemista näillä näkymin loppuvuoteen asti ilman taukoja.

– Mikäli ruuna on kunnossa, sille riittää tällä kaudella vielä paljon lähtöjä. Finlandia-ajon jälkeen on ainakin SM, St. Leger ja Kavioliigaa, Nieminen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt