Norjasta löytynyt hevonen ylitti Kimmon villeimmät unelmat – ”Tuskin tulen saamaan samanlaista tilaisuutta”

Julkaistu:

finlandia-ajo
Kimmo Ahola osti Norjasta ravurin, jolla toivoi saavansa rahasijoja iltaraveissa. Nyt 1,5 vuotta myöhemmin amatöörivalmentaja kilpailee kansainvälisten huippuammattilaisten joukossa.
Vielä viime vuosikymmenen alkupäässä saarijärveläisen maatilan poika Kimmo Ahola ei tiennyt ravihevosista mitään. Tutumpia nelijalkaisia hänelle olivat sarvipäät.

Kun lehmät saivat lähteä, ulkorakennukseen alkoi muutamia vuosia myöhemmin muuttaa ryhdikkäämpiä lämminverisiä hevosia.

Ravikärpäsen pureman Aholalle välitti Johanna-sisko.

– Siskoni oli noihin aikoihin ravitallilla töissä. Hänen kauttaan rupesin sitten seuraamaan raviurheilua, ja vuonna 2013 tuli hankittua ensimmäinen hevonen. Ennen sitä ravit olivat minulle ihan vierasta, mutta vuodesta 2018 lähtien ne ovat olleet ehdoton ykkösjuttuni, Ahola kertoo.

Sisko ei ole enää talleilla töissä, mutta veli on sitäkin enemmän. 34-vuotias Ahola on täysipäiväinen amatöörivalmentaja, jonka hoivissa on seitsemän kilpahevosta.

Suurtallista ja ammattivalmentajan lisenssistä maanviljelyä myös harjoittava saarijärveläinen ei ainakaan vielä haaveile.

– Seitsemän hevosta tuntuu jo vähän turhan suurelta määrältä, ja niiden kanssa tahtoo mennä kaikki aika. Jos alkaisin ammattilaiseksi, minulla pitäisi olla vielä paljon suurempi talli. Se ei ole mielessäni.


Ravit on siitä erikoinen urheilulaji, että ammattilaiset ja amatöörit kilpailevat samoissa sarjoissa. Tasavertaisuus on avannut Aholallekin viime vuosina arvokkaita portteja.

Hän on päässyt kilpailemaan säännöllisesti viikon suurimmissa raveissa. Ja myös menestymään etenkin Norjan-löytönsä Thai Profitin kanssa.

Aholan viime vuoden helmikuussa ostama ruuna on juossut 1,5 vuoden aikana 16 voittoa ja 72 800 euroa palkintorahoja.

Kahdeksanvuotias hevonen on jo tuonut moninkertaisesti ostohintansa takaisin.

– Thai Profit ei ollut ilmainen hevonen hevonen, mutta maksoi alle 20 000 euroa, omistaja paljastaa.

Kaupan välikätenä oli suuren lauman ravihevosia Suomeen välittänyt Tapani Raunio.

– Luulen, että vanha omistaja halusi luopua Thai Profitista, koska sen voittosumma oli 77 000 euroa, ja Norjassa yli 70 000 euroa tienanneille on tarjolla vain ykkössarjoja. Kovissa lähdöissä on vaarana palaa äkkiä loppuun, Ahola huomauttaa.


– Minua ruunassa kiinnosti myös suku. Thai Profit on hyvin läheistä sukua Pastor Stephenille, joka on isänä melkein kaikissa muissa hevosissani. Niillä on sama isä ja emänisä, eli tällainen erikoinen houkutus oli myös kaupan takana, Ahola kertoo myhäillen.

Ahola toivoi norjalaisruunasta itselleen uutteraa kilpahevosta. Se onkin osoittautunut tiuhaa starttaamista hyvin kestäväksi ravuriksi.

Thai Profitin menestyskulku kaviourilla on sen sijaan ylittänyt valmentajan villeimmätkin unelmat.

– Toivoin Thai Profitista minulle hevosta, joka yltäisi tavallisissa raveissa lähinnä sijoille 3-4. Se on kyllä yllättänyt kovasti.

Aholan tähtihevonen näyttää kehittyvän startti startilta. Valmentaja ei korosta omia taitojaan, kun häneltä udellaan syitä moiselle venymiselle.

– Iso ansio on varmaan sillä, että ruuna on pysynyt terveenä. Kun se on päässyt kilpailemaan säännöllisesti, sen vire on samalla noussut. Sen kengitystä on myös voitu keventää.


– Lisäksi kuskit ovat alkaneet luottaa hevoseen enemmän ja ovat ajaneet sillä koko ajan rohkeammin.

Ahola sanoo, ettei Thai Profit ole treenihai.

– Ruuna on hyvin laiska kotona, mutta kyllä se vetoja suostuu ottamaan ilman käskyjä. Kilpailuihin se sitten terävöityy.

Thai Profitin ja Aholan yhteisessä taipaleessa kääntyy perjantaina uusi sivu. Kaksikko osallistuu ylivoimaisesti uransa suurimpaan tehtävään, kansainväliseen Finlandia-ajoon.
– Joskus kesän Mikkelin ja Seinäjoen voittojen jälkeen tuli mieleen, että ruuna voisi olla vielä mukana kovissa ykkössarjoissa, muttei sentään Finlandia-ajossa.

– Kun saimme Vermosta kutsun, vastausta ei tarvinnut yhtään miettiä. Finlandia-ajoon pääseminen on poikkeuksellinen juttu useimmille valmentajille, ja tuskin tulen saamaan enää samanlaista tilaisuutta, Ahola epäilee.


Ahola myöntää, että on vieläkin hiukan epäuskoinen.

– Tuntuu kyllä tosi hienolta lähteä Finlandia-ajoon. Eihän tällaista voinut millään kuvitella vähän aikaa sitten, enkä oikein usko sitä vieläkään todeksi.

Vaikka Finlandia-ajoon pääsy on Aholalle kunniatehtävä ja unelmien täyttymys, hänellä on myös jonkinlainen sijoitustoive.

– Ruunalla on ok-lähtöpaikka nelosradalla. Sieltä pitää vain avata täysillä ja yrittää päästä mahdollisimman lähelle kärkeä. Minulla on mielikuva, ettei juoksussa pidetä kovaa tempoa.

– Aina pitää lähteä hakemaan hyvää sijoitusta, ja kai se olisi rahasija, eli olla viiden parhaan joukossa, Ahola tuumii.

Perjantai-iltana saarijärveläiselle harrastajalle kelpaisi siten heikompikin sijoitus kuin 1,5 vuotta sitten normaaleissa iltaraveissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt