Omistaja halusi huippuratsustaan alkionsiirtovarsan – syntyikin kovapäinen tähtiravuri

Julkaistu:

Tammavaltikka
Selene Lunen nousu tähtiin on monien sattumusten ihmeellinen tarina.
Raviurheilu tuntee useita tuhkimotarinoita legendaarisesta Charme Asserdalista lähtien.

Sellaiseksi voi nimetä myös vanhemmalla iällä kukkaan puhjennen Selene Lunen, joka starttaa viikonloppuna jo yhtenä suosikeista perinteikkäässä Forssan Tammavaltikassa.

– Kaipa Selena Lunen voisi nostaa aika korkeallekin tuhkimotarinoissa, 8-vuotiaan tamman valmentaja Harri Koivunen arvelee hymyssä suin.

Selene Lunen alku ravihevosena oli kaikkea muuta kuin lupaava. Se oli pitkään turkulaisella huipputallilla saduista tuttu ruma ankanpoikanen.

Oma sattumansa oli jo Selene Lunen syntyminen hevosvaltakuntaan.


Koivunen kertoo, kuinka erikoisten kiemuroiden keskellä helsinkiläisen Apollo Holding Oy:n omistama tamma sai alkunsa. Apollo Holding on kirkkonummelaisen Eija Tuomisen rekisteröimä tallinimi.

– Tuominen oli alun perin ratsuihmisiä. Yhdessä vaiheessa hän oli saanut idean teettää eräästä huippuratsustaan varsan alkionsiirtona, koska halusi ratsun jatkavan vielä omaa uraansa, Koivunen valaisee.

Tuominen sai ostettua ratsulleen lainakohduksi ravisukuisen, mutta kilpailemattomaksi jääneen Reine Nordiquen, jolla oli varsat edellisiltä vuosilta.

– Jostain syytä alkionsiirto meni kuitenkin jäihin. Tuominen päättikin sen jälkeen teettää jo ostamallaan tammalla oman ravurivarsan ja astutti sen Holiday Creditillä. Niistä tarpeista syntyi sitten Selene Lune, Koivunen kertoo.

Turun ratavalmentaja sai tietää tulevan tähtihevosensa olemassaolosta vasta kaksi vuotta tämän syntymän jälleen.

– Sampo Kujala kuskasi meille vuosia sitten viisi varsaa. Hän sanoi, että muista ei ole varma, mutta yhdestä ei ainakaan tule juoksijaa ja näytti Selene Lunea. Se oli Samposta huonoin hänen näkemänsä varsa.

Pitkään näytti siltä, että Kujala oli oikeassa.

– Stefan Willstedt ajoi meillä tammalla 2- ja 3-vuotiaana vaikka kuinka monta nuorten lähtöä peräjälkeen, eikä se saanut savua poikki. Selene Lune vain laukkaili, mutta Stefan jaksoi yrittää, Koivunen muistelee.


Selene Lunen ja apuvalmentajan sinnikäs harjoittelu ja harras odotus saivat palkkansa vihdoin vuoden 2015 joulukuussa. Tamma voitti Porin illassa!

Kyseessä oli silloin 3-vuotiaan ruman ankanpoikasen viides virallinen totoravilähtö.

Voi vain arvata, kuinka hyvältä 700 euron arvoisen pikkulähdön voitto maistui hevosen taustajoukoille. Ja ehkä myös sille itselleen.

Juonesta kiinni saanut Selene Lune voitti seuraavalla kaudella 4-vuotiaana jo seitsemän kertaa, mutta esimerkiksi arvokkaissa ikäluokkakilpailuissa sitä ei nähty.

Pikkuhiljaa kehittyneen sisupussin varsinainen läpimurto alemmista sarjoista kohti arvokkaampia lähtöjä koitti viime vuonna. Selene Lune voitti 31 startistaan kymmenen ja sijoittui yhdeksän kertaa muille totosijoille.


Tällä kaudella sukupuolensa huipulle asti nousseella hevosella on jo yhtä monta voittoa 14 juoksusta. Rehellisempää ja suoritusvarmempaa ravitammaa on vaikea kuvitella.

Alku-urallaan solkenaan laukkaillut Selene Lune ei ole tänä vuonna seonnut raviaskelissaan yhdessäkään startissa.

Jos tammasta puhuttiin varsana ivallisesti, tänä päivänä kaikki kommentit siitä ovat kehuvia.

– Selene Lune oikea tallimme rautarouva, Koivunen ylistää.

– Se antaa aina kaikkensa eikä valita koskaan mistään. Tamman moraalia ei voi kuin ihailla.

Selene Lunen voittosumma on kohonnut jo 94 000 euroon.

Viikonloppuna tuhkimotamma on uransa arvokkaimman tehtävän edessä Forssassa. Tammavaltikan sankaritar pystyy tienaamaan enimmillään 30 000 euroa.


Vuodesta 1973 ravattu perinteikäs tammakisa palaa vuosikausien jälkeen juurilleen eli kaksieräiseksi suurkilpailuksi.

Huipputammat kisaavat ensin perjantaina 1640 metrin pikamatkalla ja lauantain Toto75-raveissa 2640 metrin keskipitkällä matkalla.

Nopeimman yhteisajan saavuttanut hevonen kruunataan Tammavaltikan voittajaksi kuninkuusravien tapaan.

Osalähtöjen voittajat palkitaan 7 500 eurolla ja kokonaiskilpailun sankaritar 15 000 eurolla.

Selene Lune tunnetaan enemmän pohjattomista voimavaroistaan kuin nopeudestaan. Tämän takia valmentaja uskoo, että hänen poikansa Olli Koivusen ajamalla hevosella on Tammavaltikassa iskunpaikka lauantain pitkällä matkalla.

– Tamman kanssa pitää yrittää pysyä lyhyellä matkalla mahdollisimman lähellä kärkeä ja hakea sitten enemmän ratkaisua 2640 metrillä, joka sopii paremmin sen voimille. Selene Lune on kyllä saanut jatkuvasti vauhtiakin lisää, Koivunen huomauttaa.

Treenari uskoo, että paluu vanhaan kilpailukonseptiin hyödyttää hänen tallinsa työmyyrää.

– Luulen, että peräkkäisinä päivinä starttaamisesta on tammalle enemmän etua kuin monille muille. Ehkä tämä ei ole vielä muuten sille paras ajankohta vuodesta juosta Tammavaltikkaa. Mieluiten osallistuisin sen kanssa siihen vaikka 20 asteen pakkasessa.

– On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, kuinka Selene Lune pärjää viikonloppuna. Se oli viime juoksussaan tapansa mukaan tosi hyvä ja sillä on ollut kaikki hyvin sen jälkeen harjoituksissa.

Jos on Metsämäen raviradan rautarouva tunnollinen kilpailija, samaa voi sanoa sen omistajasta katsojana.

Koivunen kertoo, että Tuominen ajaa pääkaupunkiseudulta seuraamaan kaikki hevosensa kilpailut ja käy samalla tallilla tervehtimässä sitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt