Ravikesän komeetalla vielä yksi valtti takataskussaan viikonlopun kansainväliseen suurlähtöön – ”Monille tulee vielä yllätyksenä”

Julkaistu:

Ravit
Valmentaja Markku Niemisen mukaan Don Williamsilta löytyy väkevän fysiikan lisäksi toinenkin huippuominaisuus, jolle saattaa löytyä käyttöä lauantaina Åbyssa juostavassa suurkilpailussa.
Talvella Suomeen muuttanut Don Williams on voittanut häikäisevällä tyylillä kaikki viisi kilpailua uudessa kotimaassaan ja ehtinyt parantaa pitkän matkan SE-lukemiakin jo kahteen otteeseen.

Ohjuksen lailla lämminverihuipulle singahtanut ori tekee debyyttinsä kansainvälisellä huipputasolla lauantaina Åbyn raviradalla Göteborgin kupeessa juostavassa Åby Stora Prisissä.

Vaativalla 3140 metrin matkalla ajettava kilpailu on palkintorahoiltaan Ruotsin toiseksi suurin vanhemmille hevosille suunnattu ravilähtö heti Elitloppetin jälkeen.

Lähdön ykkönen nettoaa jättimäisen 194 000 euron voittopotin.


Oriin valmentaja Markku Nieminen sanoo osanneensa odottaa kutsua suurlähtöön Mikkelin tuoreimman SE-parannuksen jälkeen.

– Olisihan se ollut vähän ihme, jos tuon esityksen jälkeen ei olisi kutsua tullut. Kyseessä on kuitenkin kansainväliselle tasolle uusi ja kiinnostava nousukas. Kiitokset myös Miika Lähdeniemelle, joka toimi tärkeänä linkkinä Åbyn suuntaan.

– Meillä on ollut alusta asti hyvät odotukset tämän hevosen suhteen. Se on treenannut koko ajan paremmin ja paremmin. Tietysti tällainen alku on silti ollut positiivinen yllätys, Nieminen sanoo.

Huutokauppahankinta

Seitsemänvuotiaan Don Williamsin tarinassa palaset ovat loksahdelleet satumaisella tavalla kohdalleen viimeisen puolen vuoden aikana.

Oriin kilpaura oli ajautumassa pattitilanteeseen kotimaassaan Ranskassa. Se pilasi juoksujaan jatkuvasti laukkoihin ja menestyksen hetket olivat vain satunnaisia pilkahduksia.

Hevosenostoaikeissa tammikuussa Ranskaan matkanneet Nieminen ja Saku Mikkola olivat havainneet Don Williamsissa piilevän potentiaalin murheellisista kilpailutuloksista huolimatta.

Taustaselvittelyjen jälkeen he päättivät yrittää sen hankkimista Prix d’Ameriquen yhteydessä järjestetystä huutokaupasta.

Kolmas nuijan kopautus siirsi Don Williamsin suomalaisomistukseen lopulta 46 000 euron hintaan. Hintalappua voi pitää maailman suurimman ravimahdin tasoon nähden melko maltillisena.

Niemisen mukaan erityistä kiinnostusta herättivät hevosen saavuttamat voitot Ranskan pääradalta Vincennesistä.

– Siellä voi tuurilla voittaa ehkä yhden lähdön, mutta ei siellä sattumalta useampaa kertaa voiteta. Kyllä ne niin kovia lähtöjä ovat. Tiesimme, että hevonen on tosi vahva ja menee matkaa, kunhan kaikki on kohdillaan.

Myös terveydelliset seikat olivat hidastaneet sen menoa kaviourilla.

– Ori meni Ranskan kilpailuissa usein vinoksi ja hukkasi vauhtia ulospäin puskemiseen. Se juoksi myös turhan pystypäin, mikä hidastaa huomattavasti menoa.

– Ounastelimme, että Suomessa Tuula Pursiainen olisi oikea henkilö laittamaan tällaisia vaivoja kuntoon, Nieminen taustoittaa.

Yhteistyö on kantanut hedelmää. Talli Don Hyvät omistama ori on ansainnut kuuteen kilpailuunsa jo lähes 25 000 euroa palkintorahaa.

Loppukirin varaan

Don Williams starttaa lauantaina edessä häämöttävään 3140 metrin mittaiseen voimainkoitokseen lähtöradalta seitsemän.

Lähtöauton siivekkeiden taakse vastaan asettuvat muun muassa keväällä pitkän matkan maailmanennätyksen ravannut Moni Viking ja Elitloppetissa kakkoseksi sijoittunut Cokstile.

Don Williamsin ohella suomalaisväriä kisaan tuovat Pasi Aikion valmentama Who's Who ja Petri Salmelan tallin Makethemark, joka sijoittui viime vuoden kilpailussa kakkoseksi.

– Onhan se hurjan tasokas lähtö. Mukana ovat kaikki parhaat Pohjoismaissa kilpailevat pitkän matkan hevoset.

– Meilläkin on hevonen hienolla mallilla, joten siinä mielessä lähdemme positiivisissa tunnelmissa mukaan. Odottelemme tosi mielenkiinnolla oriin lauantain suoritusta. Se näyttää meillekin tulevaisuuden suuntaa, Nieminen sanoo.

Don Williams on toistaiseksi hurmannut kaikki ennen muuta poikkeuksellisella fysiikallaan. Treenarin mukaan huippuhevosen yksi vahvimmista aseista on jäänyt vielä hieman pimentoon Suomen kilpailuissa.

– Monille saattaa tulla yllätyksenä, kuinka lujaa tämä pääsee näin ranskalaishevoseksi. Tältä löytyy hurja loppuspurtti, kun se pääsee oikein hyvästä paikasta kiriin.

– Uskon, että Åbyssakin pystymme kamppailemaan ainakin sijoista 3-5, jos Don Williams ei ihan viimeiseltä sijalta joudu lähtemään kiripuolikkaalle, Nieminen ennakoi lauantain kilpailua.

Rahkeita pitkälle

Vuoden 2019 ravivalmentajana palkittu Nieminen on ehtinyt yli neljä vuosikymmentä kestäneellä hevosurallaan ajamaan ja valmentamaan lukuisia kansainvälisen tason huippuhevosia.

Kirkkaimpana tähtenä treenarin meriittilistalla tuikkii 2000-luvun alussa ympäri Eurooppaa hurmannut Passionate Kemp.


Niemisen mukaan Don Williamsin vertailu tallin menneiden vuosien tähtiin on vielä ennenaikaista.

– Minulla on ollut onni valmentaa mahtavia hevosia. Parhaimpien saavutuksiin on tällä tietysti vielä hurjasti matkaa, mutta varmasti tämäkin johonkin asti nousee terveyden vain salliessa.

– Hevonen on vasta 7-vuotias ja uskon sillä olevan rahkeet ainakin Suomen ykköstason hevoseksi. Eiköhän tämä vielä hienon voittosumman tulee raviradoilta keräämään, Nieminen ennustaa.

Åby Stora Prisiin kunniataulukkoon on vuosien saatossa kirjailtu neljä suomalaisvoittajaa. Viimeksi urotyössä onnistui Midnight Hour vuonna 2017.

Muut voittajat ovat Etain Royal (2001), Houston Laukko (1994) ja Charme Asserdal (1978).

Don Williamsilla on lauantaina mahdollisuus kirjata nimensä todelliseen suomalaishevosten legendaketjuun.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt