Vaimo yllytti vuosia sitten Reinon sijoittamaan tuhansia euroja varsaan – eläkeläisen puhelin alkoi piristä hulluna

Julkaistu:

ravit
Viiden tonnin satsaus on poikinut siilinjärveläiselle pariskunnalle 271 000 euroa ja ravikuningattaren tittelin.
Sanonnan mukaan kolmas kertaa toden sanoo. Siilinjärveläisellä raviharrastajalla Reino Miettisellä tämäkään ei riittänyt.

Hänellä tärppäsi vasta viidennellä yrittämällä. Mutta tärppäsi sitten sitäkin komeammin.

Miettisen omistama Virin Camilla kruunattiin vuosien sinnikkään jahdin jälkeen ravikuningattareksi viime viikonloppuna Seinäjoella.

Suoritusvarmuudestaan tunnettu tamma oli edellisten kesien kuningatarkilpailuissa sijoittunut kolme kertaa kolmanneksi ja kerran neljänneksi.

Paitsi suunnattomasti kunniaa, ravikuninkuuden voitto toi elokuun lopussa 65 vuotta täyttävälle eläkeläiselle myös paksun nipun seteleitä. Virin Camillan tienestit Seinäjoen urakoinnissa kohosivat 65 500 euroon.

– Vasta näin pari päivää myöhemmin alkaa tajuta, mitä viikonloppuna oikein tapahtui, Miettinen sanoo.


Omistajalla on ollut nukahtamisvaikeuksia viime päivinä.

– En tiedä jännitinkö niinkään kuningatarkilpaa, mutta uni ei vain tahtonut tulla silmään koko viikonloppuna vieraassa paikassa Seinäjoella. Sain viime yönä nukuttua ensimmäisen kerran kunnolla moneen päivään.

Samoista univaikeuksista taisi kärsiä myös itse sankaritar. Näin Miettinen ainakin epäili sunnuntaina uusien ravikuninkaallisten kruunajaisissa Seinäjoen raviradalla.

– Tänä aamuna Virin Camilla oli aika väsyneen näköinen. Arvelin, että se oli yöpynyt huonosti tyyny väärässä asennossa paikallisessa ratsastuskeskuksessa, Miettinen vitsaili voittajahaastattelussa.
Miettinen tarkentaa havaintoaan kaksi päivää myöhemmin. 

– Tamman katse ei kyllä vaikuttanut yhtään pirteältä sunnuntaiaamuna. Ehkä se sitten osaa vain ottaa asiat lunkisti.


Huonosti nukuttu yö oli Miettisen tammalle hyvä enne. Se intoutui kuningatarkilpailun ratkaisseessa pitkän matkan osalähdössä elämänsä haamujuoksuun, joka nosti sen kokonaiskilpailun nelossijalta ravikuningattareksi selvällä erolla.

– Olin täysin yllättynyt Virin Camillan pitkän matkan juoksusta. Viime kesänä se taipui maratonin lopussa aika lailla. Seinäjoella myös ohjastaja Hannu Torvisen ajo onnistui viime vuosia paremmin, ihan nappiin.

Miettinen kertoo, että päivät kuninkuusravien jälkeen ovat olleet hänelle melkoista hulinaa.

– Onnittelusoittoja ja -viestejä on tullut ihan solkenaan, ja myös haastattelupyyntöjä. Kun ajoimme sunnuntaina puolilta öin tallille, siellä oli hienot onnitteluplakaatit jo odottamassa. Samppanjapullojakin on poksauteltu, Miettinen paljastaa.


Ravikuningatar asuu Anna Jauhiaisen tallilla, missä Miettinen käy päivittäin treenaamassa ja hoitamassa aarrettaan.

Virin Camillan humoristinen omistaja ei tiennyt, pidetäänkö Siilinjärvellä torijuhlat.

Kun Pauli Raivion Tähen Toivomus voitti viime kesänä ravikuninkuuden, Hankasalmen kunta järjesti sen kunniaksi torijuhlat.
Siilinjärvellä näyttää koronavuonna heikommalta. Savolaisen kunnan johto ei ole Miettisen mukaan vielä ehtinyt edes onnitella häntä huippusaavutuksesta.

– Ehkä heillä on ollut parempaa tekemistä, Miettinen arvelee hymyssä suin.

Kuopion ravirata on sen sijaan jo lähestynyt kuninkuusravien sankarittaren taustajoukkoja.

– Ensi tiistaina Kuopion raveissa on jonkinlaiset juhlallisuudet Virin Camillan kunniaksi. Aion viedä tamman sinne yleisön onniteltavaksi.

Kuningatar pääsee kaviouralle tositoimiin taas ensi viikon lauantaina. Se osallistuu Ylivieskassa ravattavaan Helätin-ajoon, joka on suomenhevostammojen perinteinen suurkilpailu.

– Ylivieskaan on tarkoitus mennä, jos Virin Camillalla on kaikki kunnossa.


Ja miksei olisi. 13-vuotias konkaritamma on jo karistanut vaativan kuningatarkilpailun rasitukset sporttisesta kropastaan.

– Maanantaina hevonen oli vähän väsynyt, mutta on nyt jo pirteämpi. Syönyt ja juonut se on hyvin kuten aina muutenkin.

Omistaja suunnittelee, että tamma starttaa Helätin-ajon jälkeen joitakin kertoja syksyllä ennen kuin vetäytyy ansaitulle talvilomalleen.

Virin Camillalla on tämän kauden jälkeen vielä kaksi vuotta kilpailuoikeutta jäljellä. Saattaa kuitenkin olla, että ensi vuosi jää sen viimeiseksi ennen eläkepäiviä ja siitosuraa.


– Olen ajatellut astuttaa Virin Camillan keväällä, jolloin ensi kesän kuningatarkilpailu olisi sen viimeinen tavoite. Pohditaan sitä kuitenkin vielä tarkemmin ensi vuonna, Miettinen tuumailee.

Reino ja Arja Miettinen aikovat pitää Virin Camillan ensimmäisen varsan itsellään.

– Emäntä on vahvasti sitä mieltä, että ensimmäinen varsa pidetään etenkin, jos se on tamma. Olen kyllä itsekin samoilla linjoilla.

Valmentaja kertoo, että hän osti Virin Camillan 2-kuukautisena varsana kasvattaja Heikki Smolanderilta vaimonsa hoputtamana.

– Kun kävimme katsomassa ensimmäisen kerran Virin Camillaa, emäntä ihastui siihen. Koska samoihin aikoihin vielä varsan 4-vuotias veli Virin Santeri voitteli lähtöjään, kaupat tehtiin syyskuussa.

Miettinen tohtii jo paljastaa kauppahinnan.

– Ei se ihan halpa varsa ollut. Viisi tonnia.


Miettiset eivät voineet 13 vuotta sitten unelmoidakaan, minkälaiseen kultakimpaleeseen he iskivät silmänsä Smolanderin luona.

Virin Camilla on ravannut ravikuningattaren tittelin lisäksi kymmenen kilpakauden aikana kaviourilta 271 630 euroa palkintorahoja.

– Tamman merkitys on ollut meille tosi iso. Se oli ostettaessa ensimmäinen suomenhevosemme ja siitä kehittyi tällainen tähti. Varmasti aika harvinainen sattuma, Miettinen olettaa.

Eläkeläinen epäilee, ettei samanlainen onni kohtaa häntä toistamiseen.

– En usko, että saan enää koskaan samanlaista hevosta, Miettinen sanoo.

Ellei sitten Virin Camilla yllätä häntä yhtä iloisesti siitoksessa kuin viime sunnuntaina Seinäjoen ravikeskuksen maalisuoralla.


Juttua korjattu 5.8.2020 kello 16.52: Reino Miettisen vaimo on nimeltään Arja Miettinen, ei Marja Miettinen. Virin Camillan tallipaikan omistaja on nimeltään Anna Jauhiainen, ei Hanna Jauhiainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt