Kuningatarkilvan ratkaisumatkalla romahtaneen Hetviinan valmentajan katse jo tulevassa – ”Vuosi aikaa pohtia toisenlaisia ajotaktiikoita”

Julkaistu:

Kuninkuusravit
Vaikka kuningatarkilpailu päättyi Hetviinalla pettymykseen, suursuosikin valmentaja antoi tunnustuksen koville kilpasiskoille.
Ravikuningattaren tittelissä Seinäjoella kahden ensimmäisen osamatkan voittojensa jälkeen tiukasti kiinni ollut Hetviina joutui lopulta tyytymään kokonaiskilpailun nelossijaan.

Antti Tupamäen valmentaman hevosen meno ei ollut ratkaisevalla maratonilla enää yhtä hohdokasta kuin muissa lähdöissä ja se jäi sillä kuutossijaan kaukana kärkihevosista.

– Hetviina oli ihan saakelin hyvän tuntuinen ja hyvällä ravilla ensimmäisillä matkoilla. Se oli jopa parempi kuin koskaan aikaisemmin. Kolmatta juoksua se ei kuitenkaan enää kestänyt samalla tavalla. Sillä on taustalla vanha jalkavaiva, joka alkoi kostautua kahden lähdön jälkeen, Tupamäki kertoo.

– Juoksumme epäonnistui myös päätösmatkalla, mutta ei Hetvinalla ollut edes sen alussa samanlaista potkua kuin muissa lähdöissä. Muuten sillä olisi voinut kiertää edestämme väsyneet vastustajat jo aiemmin.

”Jälkikäteen helppo jossitella”

Tupamäen ratavalintaa 3100 metrille on kritisoitu. Hän otti Hetviinallle takarivin lähtöpaikan, mistä se jäi matkalla kauas lujaa porhaltaneista kärkivaljakoista.

Valmentaja ei kuitenkaan usko, että tammalta meni ravikuningattaren titteliä sen takia.

– Jälkikäteen on tietenkin aina helppo jossitella. Jos olisin etukäteen tiennyt, kuinka hyviä Virin Camilla ja Liisan Tulilintu olivat kolmen kilometrillä, olisin ehkä ottanutkin eturivin lähtöpaikan ja tähdännyt sisäratajuoksuun.


– Suurin syy epäonnistumiseen oli kuitenkin se, että Hetviinalla alkoi käydä jalan päälle sen jälkeen, kun se oli joutunut taivaltamaan kaksi ensimmäistä lähtöä toista rataa pitkin. Nekin olivat sille kuitenkin ihan kovia juoksuja.

”Ei voi vähätellä”

Valmentajan tunnelmat olivat maanantaina kaksijakoiset.

– Oli pettymys, kuinka viikonloppu meiltä lopulta päättyi kahden hienon esityksen jälkeen. Siitä olen sen sijaan tyytyväinen, että Hetviina ehti tehdä hyvät juoksut, eivätkä ongelmat alkaneet heti kuningatarkilpailun alussa. Se vasta olisi tympäissyt.

– Tammaa ei voi vähätellä. Se voitti kaksi matkaa ja juoksi molemmissa ennätyksensä.


Tupamäki antoi tunnustuksen myös kuningatarkilvan kärkihevosille.

– Vastustajamme olivat tosi hyviä, ja kilpailu oli kovatasoinen. Vielä alkukesällä olisin voinut sanoa, että Hetviina kiertää kuningatarkisassa kahdeksikkoa muiden tammojen ympärillä, mutta ne olivat viime aikoina parantaneet kovasti otteitaan.

Muutamien viikkojen huili

Tupamäki aikoo olla Hetviinan kanssa tiukasti mukana myös ensi kesänä.

– Tammaan pitää olla tyytyväinen. Se on tienannut tänä vuonna hyvin rahaa. Tiedä vaikka se parantaisi menoaan vielä ensi vuodeksi. Ja nyt on vuosi aikaa pohtia toisenlaisia ajotaktiikoitakin, Tupamäki hymähti.

Hetviina lähti viime kesänä Lahden kuningatarkilpailuun mustana hevosena ja sijoittui viidenneksi. Tänä vuonna se oli suuri ennakkosuosikki.
Tupamäki ei usko, että Hetviinalle olisi tulossa varsinaista kilpailutaukoa.

– Tamma pitää nyt varmaan 2-3 viikon huilin, kuten viime vuonnakin kuninkuusravien jälkeen. Sen jälkeen sillä on tarkoitus palata kilpailuihin, jos se on mallillaan. Hetviinalla ei ole mitään varsinaista jalkavammaa, vaan sille annetaan tavallista huoltoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt