Konkaritamma yllätti myös taustajoukkonsa kuningatarkilvassa – huonosti nukutulla yöllä arvaamaton seuraus

Julkaistu:

kuninkuusravit
Suomenhevostammojen kokeneeseen kaartiin kuuluvaa Virin Camillaa ei häirinnyt, vaikka omistaja epäili sen tyynyn olleen väärässä asennossa kuninkuusravien väliyönä.
Sinnikkyys palkittiin kuningatarkilpailussa. Monta kertaa taistoon lähtenyt, mutta ilman kruunua jäänyt Virin Camilla sai viimein kaipaamansa jättionnistumisen Seinäjoen Kuninkuusraveissa.

Voidaan puhua hyvin ansaitusta tittelistä, sillä Virin Camillalle oli jäänyt aikaisemmilla kerroillaan paljon hampaan koloon.

Reino Miettisen valmentama ja omistama 13-vuotias konkaritamma tuli koko viikonlopun kilpailun ajan kärjen tuntumassa ja ratkaisi tittelin itselleen viimeisen osamatkan, 3100 metrin juoksun huikealla loppukirillään. Haamuspurtti lennätti sen ylivoimavoittoon.

Ero kilpasiskoihin oli maalissa niin suuri, että Hannu Torvisen ajokki nousi kokonaiskilpailun nelossijalta lopulta melko selvällä erolla kuningattareksi.

”Yksi lahjakkaimmista”

Torvinen liikuttui, kun Virin Camillan seppele varmistui.

– Tamma on minulle todella tärkeä. Monesti olemme olleet mukana, ja välillä ajot ovat menneet pieleen ja välillä on ollut muuta huonoa tuuria, Torvinen sanoi.

Ohjastaja on koko ajan uskonut, että Virin Camilla voisi olla joku päivä maan ykköstamma.


– Se on todellinen juoksija ja varmasti yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista tammoista. Olen tiennyt, että se pystyy voittamaan tällaisen kisan.

– Ihan aina Virin Camilla ei meinaa syttyä, mutta tänään pitkän matkan loppukiri oli siltä aika kova suoritus, Torvinen kehui.

Virin Camillan voittoaika 25,1a jäi kymmenyksen tammojen Suomen ennätyksestä.

Valmentaja pölkyllä päähän lyöty

Täysosuma tuli valmentaja Miettiselle yllätyksenä. Hän oli suorastaan pölkyllä päähän lyöty.

– Tänä aamuna Virin Camilla oli aika väsyneen näköinen. Arvelin, että se oli yöpynyt huonosti tyyny väärässä asennossa paikallisessa ratsastuskeskuksessa. Yleensä se on yöpynyt hyvin kuninkuusraveissa, Miettinen kertoi.

Suurin paukku omistajalle oli tittelin ratkaissut pitkän matkan juoksu.

– Epäilin, että näinköhän Virin Camilla jaksaa mennä 3100 metriä. Olen pitänyt sitä mailin hevosena, mutta taitaa se mennä pitkänkin matkan, Miettinen ihmetteli seremoniapaikalla.

Osansa Virin Camillan haamujuoksuun oli myös valmentajan ja ohjastajan yhteisellä päätöksellä.

– Päätimme Hannun kanssa yhteistuumin, että tammalta otetaan kengät pois pitkälle matkalle. Kuningatarkilpailuun valmistautuminen sujui ihan vanhalla kaavalla.

Pitkä taival sai kruununsa

Siilinjärveläinen Miettinen osti Virin Camillan pikkuvarsana tämän kasvattajalta Heikki Smolanderilta. Kaksikon pitkä yhteinen taival sai Seinäjoella komean palkinnon.

– Virin Camilla on antanut minulle paljon, ja kyllähän tällainen saavutus tuntuu hienolta. Tuskin saan koskaan enää samanlaista hevosta, loppukuussa 65 vuotta täyttävä raviharrastaja epäili.


Virin Camilla on tienannut kaviourilta 271 100 euroa. Seinäjoen kuningatarkilpailu lihotti omistajan pankkitiliä 65 500 eurolla.

Tamman voittomarginaali yhteisajoissa kuningatarkilpailussa toiseksi sijoittuneeseen Liisan Tulilintuun oli 1,3 sekuntia. Kilpailun suurin yllättäjä Aurotar vei kolmossijan.

Suurelle ennakkosuosikille ja kilpailua kahden juoksun jälkeen johtaneelle Hetviinalle kävi kalpaten päätösmatkalla.

Tamma joutui juoksun aikana aikaisin väsyneiden hevosten taakse ja menetti liikaa otettaan kärkivaljakoihin. Myöskin sen loppukiri jäi ratkaisumatkalla lopulta paljon odotettua pehmeämmäksi. Hetviinan sijoitus kokonaiskilpailussa oli neljäs.

Kuningatarkilpailun tulokset:

1. Virin Camilla kokonaisaika 9.32,6

2. Liisan Tulilintu +1,3 sekuntia

3. Aurotar +2,6

4. Hetviina +3,9

5. Lakan Leija +4,7

6. Sävel-Taika +6,0

7. Vilma Lyydia +7,5

8. Taksvenla +16,2

9. Tähtituula +20,5

10. Piskon Pouta +23,4

Ryti-Tyttö ja Akaasia keskeyttivät

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt