Ravikuningas kaatui saappaat jalassa – ensikertalainen vei seppeleen Pihtiputaalle

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Evartti on uusi ravikuningas.
Tuonelan porteilta noussut Evartti kruunattiin Seinäjoen Kuninkuusraveissa suomenhevosoriiden uudeksi hallitsijaksi.

Evartti hallitsi kahta ensimmäistä kuninkuusosalähtöä lähes näytöstyyliin ja päätösmatkan piti olla pelkkä muodollisuus, mutta hallitseva kuningas Tähen Toivomus nousi vielä kerran kanveesista ja laittoi nuoren haastajan koville. Oriit erottuivat kolmen kilometrin päätöspuolikkaalla kauas muista ja Tähen Toivomus onnistui pitämään Evartin takanaan, mutta ei saanut kurottua sen kahdella ensimmäisellä matkalla saavuttamaa etumatkaa kuin kaksi kymmenystä.

Neljän vuoden takainen Pikkukunkku nousi ravikuninkaaksi 1,4 sekunnin erolla. Turun arvovoiton ja seppeleen väliin ehti mahtua monenlaisia käänteitä, eivätkä ne olleet todellakaan kaikki mieluisia.


Valmentaja Antti Ojanperä tunnusti kruunajaisissakin todenneensa vielä vajaat puolitoista vuotta sitten, ettei hommasta tule hevosen kanssa yhtään mitään, eikä sitä enää valjasteta.

– Tultiin lenkiltä tuossa viime syksynä ja ei se ravannut kunnolla, eikä mikään tuntunut hyvältä. Ajattelin, että annetaan olla, mutta onneksi jatkettiin. Onhan tämän hevosen kanssa ollut niin paljon vaikeuksia uran varrella, että saa olla kiitollinen, että se on yleensäkään tässä ja nämä menestykset tuntuvat potenssiin ääretön paremmalta kuin monen muun kanssa, Ojanperä kommentoi.

Ojanperä saavutti uransa toisen ravikuninkuuden valmentajana. Edellinen tuli vuonna 2015 Jokivarren Kunkun kanssa.

Evartti osallistui kuninkuuskilpailuun ensikertalaisena ja rajun urakan päättänyt pitkä matka oli sille koko uran ensimmäinen kolmen kierroksen kilpailu. Se sai viilipyttymäisen Ojanperänkin jännittyneeksi.

– Hevonen on ollut niin hyvä, että tottakai sitä oli luottavainen, mutta oli sitä päätösmatkaa jotenkin erikoista seurata. Juoksu meni hyvin ja ori seurasi kepeällä otteella Tähen Toivomusta, joten hyvältähän se näytti maaliin saakka. Oli siinä maalisuoralla miehellä niin sekavat ajatukset, että jos joku olisi siinä tullut haastattelemaan, niin ei suusta mitään järkevää olisi tullut, Ojanperä nauroi.

Evartin ohjastuksesta vastasi 29-vuotias Santtu Raitala, jolle titteli oli uran ensimmäinen. Viime vuonna ensimmäisen kerran maan ajajaliigan voittanut nuori mies myönsi, että yksi suuri haave raviurheilijana on täyttynyt ja mikä tärkeintä se täyttyi hänelle tärkeän hevosen ja tärkeiden ihmisten kanssa.

– Koko Ojanperän teamista ja tästä hevosesta on upeat fiilikset. Olen kuulunut tähän perheeseen jo pikkupojasta saakka ja Jutan isä Martti Ihalainen kuskasi minua aikanaan esimerkiksi urheiluharjoituksiin. Koko joukkue tekee täydellä sydämellä tinkimätöntä työtä hevosten hyvinvoinnin eteen ja ansaitsee menestyksensä, Raitala ylisti.

Lakeuksilla Seinäjoella saatiin pohjanmaalla syntynyt kuningas, jonka on kasvattanut kuortanelainen Olli Sippola. Ojanperä ja Ihalainen ostivat hevosen aikoinaan suoraan kasvattajalta.

– Toista koitin niille tyrkyttää, mutta tämän ottivat. Hevonen päätyi hyvään paikkaan ja nyt ollaan täällä, Sippola iloitsi.

Evartti ravasi kuninkaaksi nykymuotoisen kuninkuuskilpailun kolmanneksi kovimmalla kokonaisajalla 9.25.5. Hevonen ravasi omistajatallilleen Talli Pajatsolle viikonlopun urakastaan 82500 euron palkintorahat.

Kuninkuuskilpailun tulokset:

1. Evartti 9.25.5

2. Tähen Toivomus +1,4 sekuntia

3. Vixus +7,5

4. Sheikki +8,3

5. Joriini +10,0

6. A.T. Veeti +10,1

7. Pauhis +11,7

8. Vixen +14,2

9. Caijus +15,7

10. Rokin Maxi +17,3

Lissun Eerikki hylätty

Camri poissa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt