Santtu Raitalan uskomatonta dominointia Kuninkuusravien Toto75:ssä ”Ei siitä ole kauaa, kun haaveili voittavansa edes yhden lähdön näissä karkeloissa”

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Santtu Raitalalle neljä voittoa Kuninkuusravilauantain Toto75-pelissä.
Kuninkuusravilauantain Toto75-pelissä nähtiin yhden ohjastajan uskomaton show, kun Santtu Raitala ohjasti peräti neljä voittoa. Kesäkuussa huimat 42 ja heinäkuussa siitä vielä yhdellä paremmaksi laittanut pihtiputaalainen jatkoi elokuun aluksi rajua voittotahtiaan ja vieläpä lajin kirkkaimmissa valoissa Kuninkuusraveissa.

– Olisiko se ollut kahdeksan vuotta sitten, kun pääsi ensimmäisen kerran ohjastamaan Kuninkuusraveissa jossain oheislähdössä. Ei siitä ole siis kovin kauaa, kun vielä haaveili, että voittaisi edes yhden oheislähdön näissä karkeloissa, Raitala muisteli.

Lauantaina niitä voittoja tuli siis päivän pääpelissä Toto75:ssä neljä ja yksi niistä oli kaupan päälle kruunuksi kuninkuuskilpailun avausmatkan voitto Evartilla. Raitala johtaa Suomen ajajaliigaa 148 ykkössijalla ja melkoisella 50 voiton marginaalilla seuraavaan.

Lähes yhtä komeaa oli lauantaina Antti Ojanperän valmennustyö, sillä talliin napsahti kolme Toto75-voittoa ja yksi kolmas sija.

Raitala-Ojanperä -hattutempun aloitti Main Stage. Lämminveristen IV-divisioonafinaalissa hurjasteltiin matkalla ja Raitala jakoi Main Stagen voimat oikein. Alussa kolmatta kierrellyt ori sai lopulta paikan 2. ulkoa ja oli kirissä vahvin.

– Lähtö oli jo ennakkoon mielenkiintoinen ja juoksunkulku olikin värikäs. Vahvalle hevoselle sopi reipas matkavauhti, vaikka se joutui itsekin tekemään aika paljon töitä.

– Derbyhän se on tällaiselle 4-vuotiaalle looginen maali. Pikkuhiljaa saadaan palasia kohdalleen ja hevosessa on sisällä vielä nähtyä enemmän, Raitala kommentoi.

4-vuotiaan omistaa Backstage Stable Kokkolasta. 6000 euroa irtosi tuloksella 13,2/2100 metriä.

Vappuäijä jatkoi Raitala-Ojanperä -kaksikon hallintaa. Kolmannen Toto75-kohteen selvän suosikin kanssa Raitala oli terävänä alusta alkaen ja ohjasti lupauksen takamatkaltakin johtoon.

– Hevonen oli tänään tosi innokas ja avasi voltista itsestään kovaa. Pian oli vapaa rata edessä ja annettiin mennä keulaan saakka. Lopussa meni tiukaksi, mutta tällä on puolilaput ja se vastaa sitten kaverille kyllä halukkaasti, kun vain näkee sen.

6-vuotias ori on erikoistumassa Kuninkuusraveihin, sillä hevonen voitti myös kaksi vuotta sitten Rovaniemen kunkkariviikonloppuna. Tulevaisuudessa oululaisen Talli Serpentiinin omistaman lahjakkuuden aika tulee varmasti vielä pääkilpailussakin.

– Eihän se huono juttu ole, että tänä viikonloppuna pärjää. Pikkuhiljaa mennän kohti kovempia tehtäviä ja toivottavasti tulevina vuosina ollaan jo siellä loppupään kaikkein kovimmassa koitoksessa, Raitala myhäili.

Vappuäijä ansaitsi Seinäjoelta 5000 euroa tuloksella 23,7/2120 metriä.

Raitalan dominassi jatkui lämminveristen I-divisioonassa, tällä kertaa saarijärveläisen Kimmo Aholan omistamalla ja valmentamalla Thai Profitilla. Voiton tae oli tälläkin kertaa räväkkä taktinen oivallus. Suosikki starttasi kisaan takarivistä ja sille povattiin haastavaa juoksunkulkua, mutta taiturimainen ohjastaja lennätti hevosen ensimmäisellä takasuoralla johtoon saakka. Tämän jälkeen kaikki oli varsin helppoa.

– Mietin 1. takasuoralla, että ajetaankohan johtoon päässeellä President Lindylla täyttä matkaa keulasta, tulin siihen tulokseen, ettei välttämättä ja tein nopean ratkaisun. Ainahan siinä on riski, kun tekee jotain poikkeuksellista ja väkisinkin tulee joskus virheitä, mutta tuolla ratkaisulla saatiin nyt korjattua ennakkoon huono lähtöpaikka paremmaksi, Raitala perusteli.

8-vuotias ruuna nappasi jo kauden yhdeksännen voiton ja etenee vääjäämättä kohti Suomen avoimia lähtöjä.

– Hevonen on nopea ja pystyy myös tekemään omaa juoksuaan. Sillä on rahkeet nousta avoimelle tasolle saakka, Raitala kehui.

Thai Profit nosti Seinäjoen 10000 euron ykkösellä kausiansionsa jo muheviin 49800 euroon tuloksella 12,7/2100 metriä.

Hattulasta jyrähti Toto75-rivin alussa

Seinäjoen Kuninkuusravilauantain Toto75-pelin selvästi pelatuin hevonen Kujanpään Jyräys oli kylmäveristen I-divisioonafinaalissa kaiken luottamuksen arvoinen. 12-vuotias ori ampaisi odotetusti johtopaikalle, eikä saanut varsinaista haastetta loppusuoralla.

– Kaikki on sujunut hevosen kanssa pitkään hienosti ja olin luottavainen ennakkoon, auton takana, sekä matkalla. Ori olisi halunnut mennä tänään kovempaakin ja lopussa oli sitten jo pakko vähän päästää, ettei tule paineissaan laukkaa, vaikkei kilpailun kannalta olisi välttämättä tarvinnut, ohjastaja Ville Tonttila spekuloi.

Hattulan nopea ori olisi varmasti halutessaan päässyt mukaan pääkilpailuunkin, mikäli se olisi siihen ilmoitettu. Tonttila pääsikin pohtimaan, että miten siellä olisi käynyt.

– Tämä on saavuttanut huippua koko ajan, eikä se siellä jalkoihin olisi jäänyt, mutta jätettiin pääkilpailu vielä koittamatta. Toivottavasti sitten ensi vuonna. Onhan se mahtavaa, että pääsimme voittamaan näissä raveissa ja vielä suomenhevosella, vaikka ei pääkilpailussa, Tonttila pyöritteli.

Jaana Väänäsen ja Heikki Pyykön silmäterä on kokenut urallaan useammankin pahan loukkaantumisen ja oli tyystin kilpailematta vuodet 2016 ja 2018. Sieltä löytyi syy kovasta pääkilpailusta sivuun jäämiseenkin.

– Tämä hevonen on meille kaikki kaikessa. Loukkaantumisia on takana paljon, emmekä halunneet riskeerata sen terveyttä kolmen kisan ja kahden päivän urakalla. Mietitään asiaa sitten tulevina vuosina, jos hevonen pysyy pidempään terveenä, Väänänen perusteli.

Väänänen ja Pyykkö saivat Seinäjoelta uusia iloisia muistoja, sillä edelliset liittyivät tanssimiseen.

– Monet tangot on täällä tanssittu ja nyt on hyviä muistoja sitten hevosenkin kanssa, hattulalainen iloitsi.

Kujanpään Jyräyksen voittoaika oli 23,4/2100 metriä ja hevonen ansaitsi omistajilleen 10000 euroa.

Arctic Lover potintekijä

Toto75-peli eteni viimeiseen kohteeseen saakka melko yllätyksettömissä merkeissä, mutta II-divisioonafinaalissa jysähti, kun Hannu-Pekka Korven säästeliäästi luotsaama Arctic Lover sai vauhtijuoksussa sisältä tilaa loppusuoralle kaarruttaessa ja kiri selvään voittoon. Pekka Korpi valmentaa oria ja omistaa sen Star-Racing Oy:nsä kautta.

– Juoksu meni hyvin, mutta hevonenkin oli startti alla aiempaa terävämpi. Sillä oli pieni lonkkavamma, joka toi taukoa ja se oli viimeksi sitten paussilta tukkoinen. Hevosella on vasta neljä voittoa, mutta ura on ollut tähän saakka hyvin katkonainen ja siitä löytyy syy. Koko ajan tähän on uskottu, eikä se ihan mahdoton ihme ole, jos se nousee avoimelle tasolle. Hannu-Pekka Korpi kertoi.

8000 euroa irtosi hienolla voittoajalla 11,8/2100 metriä.

Oikea Toto75-rivi, Seinäjoki 1.8.2020.

Toto75-1: 2 Kujanpään Jyräys

Toto75-2: 6 Main Stage

Toto75-3: 9 Vappuäijä

Toto75-4: 10 Thai Profit

Toto75-5: 3 Hetviina

Toto75-6: 5 Evartti

Toto75-7: 9 Arctic Lover

Seitsemän oikein: 790,13 euroa

Kuusi oikein: 2,14 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt