Evartin tuhkimotarina sai jatkoa kuninkuuskilpailun avausmatkalla

Julkaistu:

KUNINKUUSRAVIT
Kesän hallitsija Evartti ja Santtu Raitala pitivät kovat haastajat nuhteessa myös kuninkuuskilpailun avauspäivänä.
Evartin tarina on ilmiö jo itsessään, sillä vaikeista terveyshuolista nousseen oriin ei pitänyt pystyä kaikkien luonnon lakien mukaan enää välttämättä edes kilpahevoseksi, mutta hevonen hallitsee nyt kotimaan avointa suomenhevoshuippua näytöstyyliin.

IS Ravit tutustui Evartin tarinaan Kuninkuusravien alusviikolla tarkemmin.
9-vuotias oli luonnollinen suosikki kuninkuuskilpailuun, sillä se oli edellisissään voittanut selvällä erolla sekä Suurmestaruuden että Suur-Hollola -ajon.

Kuninkuuskilpailun avausmatkalle sännättiin kutkuttavista asemista ja suosikkeja oli moneen makuun. Caijus avasi odotetusti johtopaikalle, mutta vähemmän odotetusti Evartti ehti ensimmäisenä kysymään johtopaikkaa ja sai sen. Jatkossa mentiinkin yllättävän maltilla, eikä muiden potku riittänyt haastamaan ennakkosuosikkia kovassa lopetuksessa.

– Ennakkoon oli mielessä monenlaisia taktisia vaihtoehtoja ja tämä oli yksi niistä. Yritin mahdollisimman kovaa matkaan ja pääsimme johtoon. Unelmallinen vaihtoehtohan se jälkikäteen katsottuna oli, kun ollaan nyt täällä voittajakehässä, ohjastaja Santtu Raitala naureskeli.

Raitala muistutti kuninkuuskilpailun lainalaisuuksista.

– Tässä piti ajaa jo huomistakin. Oli tietysti mukavaa, että saimme vetää välikierroksen aika rauhassa. Loppua päästettiin sitten niin, miten se oli järkevää. Ei ehkä ihan äärirajoilla, sillä on tärkeää, että voimia jää jatkoonkin. Meillä oli voimia tallella vielä maalissakin ja se on loistava asia. Kaikki vaikuttaa nyt oikein hyvältä huomista ajatellen.

Evartin tuhkimotarina on Raitalallekin hyvin tuttu, sillä pihtiputaalaisen yhteistyö on niin ikään Pihtiputaalla toimivan Team Ojanperän kanssa hyvin tiivistä.

– Muistan kun Evartti tuli varsana Ojanperään. Ei sitä olisi silloin uskonut, että siitä pikkupötkylästä tulee joskus tällainen hevonen. Joistain hevosista ja erityisesti taustajoukoista tulee itselle erityisen tärkeitä ja kyllähän tässä kiistatta sellainen jengi on kyseessä, Raitala huomautti.

Evartti ansaitsi Talli Pajatsolle avausmatkan voitollaan 17000 euroa tuloksella 23,4/2100 metriä. Caijus seurasi 2. sisältä kakkoseksi ja hallitseva kuningas Tähen Toivomus kiri 3. ulkoa lujaa kolmanneksi.

"Ei paineita"

Upean menestyksekkään kuninkuusravilauantain Evartin lisäksi muillakin hevosillaan saavuttaneet Antti Ojanperä-Jutta Ihalainen -kaksikosta äänessä oli Ihalainen. Kuninkaan kruunun voittaminen on parivaljakolle tuttua, sillä Jokivarren Kunkku ylsi temppuun Joensuussa 2015.

– Kunkun kanssa oli hieman ammatillisia paineitakin onnistua, mutta tämän kanssa kontrasti vaikeuksien ja nykyisen menestyksen suhteen on niin suuri, että se on voitto aina kun päästään raveihin, eikä hevosen kanssa oteta yhtään turhia menestyspaineita siihen päälle, Ihalainen paalutti.

Ihalainen painotti, että Evartin kanssa pyritään etenemään sunnuntain taistojen alla mahdollisimman normaalisti rutiineja muuttamatta.

– Kyllä viisas hevonen tajuaa aamulla ja ihmettelee, että mitäs sitä ollaan taas lähdössä raveihin, kun eilen juuri oltiin. Tehdään kuitenkin kaikki asiat kuten ennenkin. Palautellaan, kylmätään jalat, mennään kotiin, jossa ori saa käydä vähän vesikävelemässä matolla ja mennä sitten omaan karsinaan lepäämään. Aamulla lähdemme takaisin tänne samoin valmisteluin kuin yleensäkin lähdetään raveihin, Ihalainen selosti.

Camri vetäytyi kisasta

Camrin piti osallistua komeasti jo seitsemännen kerran kuninkuuskilpailuun, mutta hevonen jätettiin pois vain hetkeä ennen avausmatkaa. Valmentaja Terho Rautiainen kertoi Hevosurheilulle päätöksen taustan.

– Camri arkoi vasenta etujalkaansa. En tiedä yhtään mikä paikka on kipeä, sillä turvotusta tai lämpöä ei tunnu, eikä jalassa ulospäin näytä olevan vikaa. Camri onnahti lämmityksessä. Ajoin vielä lämmityksen jälkeen vähän varmistaakseni ontuuko se ja siksi päätös venyi, Rautiainen kommentoi.

Kilpailueläinlääkärin alustavassa tarkistuksessakaan ei löytynyt heti selvää vikaa. Camri ei kuitenkaan starttaa enää sunnuntain osamatkoille.

Kuninkuuskilpailun tilanne:

1. Evartti 2.55.2

2. Caijus +0.4 sekuntia

3. Tähen Toivomus +0.6

4. Joriini +0.8

5. Lissun Eerikki +0.8

6. Vixus +1.3

7. Pauhis +2.1

8. A.T. Veeti +2.1

9. Vixen +2.4

10. Rokin Maxi +2.4

11. Sheikki +2.7

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt