Kuninkuuskilpailun jokerikortti ei lähde Seinäjoelle ainoastaan opintomatkalle – ”Seppelejahdissa ihan tosissaan” - Ravit - Ilta-Sanomat

Kuninkuuskilpailun jokerikortti ei lähde Seinäjoelle ainoastaan opintomatkalle – ”Seppelejahdissa ihan tosissaan”

Lissun Eerikki on noussut kesän huippuesityksillään hujauksessa kuumimpien kuningaskandidaattien joukkoon.

Lissun Eerikki haastaa kokeneemmat suomenhevosoriit Seinäjoen Kuninkuusraveissa.

31.7.2020 17:22

Kokeneen suomenhevosmiehen Pekka Luukkosen valmentaman Lissun Eerikin nousu suomenhevosten eliittiin on ollut tänä kesänä suorastaan rakettimainen.

Kakkossijat Lahden Suur-Hollola-ajossa ja Mikkelin Suurmestaruudessa nostivat sen viimeisimmässä kuninkuusravirankingissa jo viidennelle sijalle.

Tasavauhtisesta voimanpesästä on kuoriutunut lyhyessä ajassa alle 1.20-ennätyksinen superjuoksija ja epäonnistumisalttiina tunnettu ori tuntuu yhdeksänvuotiaana unohtaneen pahat laukkailutapansa kuin taikaiskusta.

Puumalasta ponnistava ori on loistanut tällä kaudella ravivarmuutensa lisäksi myös monipuolisuudellaan. Hevosella on vyöllään huippuesitykset niin 2600, 2100 ja 1609 metrin juoksumatkoilta ja menestystä on sadellut juoksupaikoista riippumatta.

Lissun Eerikki on nousset Pekka Luukkosen taitavissa käsissä suomenhevosten terävimmälle huipulle.

Ei siis mikään ihme, että asiantunteva raviyleisö on leiponut Lissun Eerikistä Seinäjoen kuninkuuskilvan kuuminta jokerikorttia. Myös vedonvälittäjät uskovat vankasti sen mahdollisuuksiin suomenhevosrodun arvostetuimmassa kilpailussa.

Nopeus löytynyt

Valmentaja Luukkonenkin oli jo ehtinyt tunnistaa huippuhevosensa rajun kapasiteetin, mutta läpilyönnin vikkelä aikataulu pääsi yllättämään myös kaiken nähneen treenarin.

– Olen jo viime kesästä asti ajatellut, että Lissun Eerikin kapasiteetti riittää avoimelle tasolle, mutta tuo tänä kesänä löytynyt nopeus ja rytminvaihtokyky on tullut yllätyksenä minullekin. Ori ottaa nyt paljon helpommin vauhtia lyhyelläkin matkalla, kuten esimerkiksi Suur-Hollola-ajon loppusuoralla nähtiin.

– Tämä hevonen on kyllä osannut yllättää minut monta kertaa aikaisemminkin, Luukkonen naurahtaa.

Valmentaja ei näe syytä miksi Lissun Eerikki ei pystyisi huippusuoritukseen myös Seinäjoen kilpailuissa.

–Kaikki on mennyt kotioloissa hyvin Mikkelin kisan jälkeen. Aika vähän on tässä välissä treenailtu, mutta en näe mitään syytä, miksi hevonen ainakaan huonontaisi Seinäjoelle.

Lissun Eerikki kiri aivan voittaja Evartin tuntumassa maaliin Suur-Hollola -ajossa.

Rickin jalanjäljissä

Pitkään raveja seuranneet muistavat Pekka Luukkosen vuosituhannen vaihteessa suomenhevoshuipulla kilpailleen Rickin takaa.

Vieskeriä ja kumppaneita vastaan taistellut ori osallistui pääkilpailuun viidesti, yltäen lopputuloksissa parhaimmillaan kolmanneksi. Vahvan voimanpesän paras valtti oli kilpailun päättävä 3100 metriä, jossa se sijoittui kaksi kertaa kakkoseksi.

Rick on jäänyt historiankirjoihin myös yhtenä ensimmäisistä 1.20-rajan alittaneista suomenhevosista.

Luukkosen mukaan Rickissä ja Lissun Eerikissä on paljon samaa, vaikka hän ei hevosten vertailemisesta innostukaan sen suuremmin.

– En minä näitä niin tykkää vertailla, mutta onhan niissä juoksijoina aika paljon samaa. Jaksavia ja vauhtikestäviä hevosia molemmat. Mikkelin jälkeen molemmilla on nyt täsmälleen sama ennätyskin, Luukkonen hymähtää.

– Olen viime vuosina alkanut hiljalleen uskomaan, että terveyden salliessa Lissun Eerikki voisi joskus nousta Rickin tasolle. Aika tietysti näyttää, onhan siinä suuret saappaat täytettäväksi.

Terveys kunnossa

Vuosituhannen vaihteessa Rickin kanssa kerätyistä kuninkuusraviopeista Luukkonen nostaa esille muutamia tärkeimpiä.

– Yöpyminen, syöminen ja juominen nousevat kuninkuusraveissa suureen rooliin. Energiaa pitää löytyä vielä päätösmatkallekin.

– Kuninkuusraveihin osallistumista ei muutenkaan kannata liikaa jännittää tai pelätä. Kyseessä on tietysti vaativa kilpailu, mutta ei se mikään ylimaallinen suoritus ole terveelle hyväkuntoiselle hevoselle.

Pekka Luukkonen ei usko, että vanha jalkavamma häiritsisi Lissun Eerikkiä kuninkuuskilvassa.

Myös Lissun Eerikin uralle on mahtunut omat terveysmurheensa. Ori kärsi pari vuotta sitten lievän hankosidevamman. Luukkonen ei usko vanhan loukkaantumisen ottavan minkäänlaista roolia kuninkuustaistossa.

– Siitä ei ole enää pitkään aikaan ollut mitään haittaa. Toki nämä ovat rankkoja kisoja ja viikonlopun aikana voi sattua mitä vain, mutta ainakaan ennakkoon ei ole terveyspuolella mitään huolia.

Tavoitteet korkealla

Lissun Eerikki arvottiin Seinäjoen kilpailut avaavalle 2100 metrin matkalle radalle kolme. Sunnuntain 1609 metrin pikapyrähdykseen ori kiihdyttää radalta kuusi.

Kilpailun päättävälle 3100 metrin matkalle lähtöradat valitaan kahden aikaisemman osakilpailun yhteisajan perusteella. Oriin rattailla nähdään totutusti luottokuski Ari Moilanen.

Luukkonen valmensi Lissun Eerikin emän Lisbethin Villinmiehen Tammakilvan sankarittareksi vuonna 2005.

Pahimmaksi vastustajaksi Luukkonen arvioi suomenhevosten kovimpia lähtöjä tänä vuonna dominoineen Evartin, joka on sekin kuninkuuskilpailun ensikertalainen.

Urheiluhenkinen valmentaja ei kuitenkaan lähde suojattinsa kanssa valmiiksi lyötynä matkaan.

– Hieno ja tasainen kilpailu on tulossa. Sijoitukset ovat jälleen pienistä asioista kiinni. Esimerkiksi Evarttihan johtaa meitä keskinäisissä kohtaamisissa puhtaasti 3-0, joten vaikeahan sitä vastaan on pärjätä, jos se suorittaa tasollaan.

– Mutta kyllä mekin olemme Seppelejahdissa ihan tosissaan. Sijoitus viiden joukossa kuitenkin tyydyttäisi ainakin näin ennakkoon. Sunnuntai-iltana mieli voi tietysti olla ihan toinen, Luukkonen naurahtaa.

Unelmajahtiin

Treenari ei piilottele kunnioitustaan Suomen suurinta ravitapahtumaa kohtaan. Kuninkuustitteli olisi pitkän linjan valmentajalle unelmien täyttymys.

– Sitä on ulkopuolisen vaikea edes ymmärtää, miten jättimäinen merkitys kuninkuusraveilla on hevosihmisille. On tämä instituutiona vaan niin valtavan suuri. Kuninkuustitteli merkitsi minulle unelmien täyttymystä, enemmänkin, Luukkonen sanoo.

Lissun Eerikki voi hyvinkin tänä vuonna unelman toteuttaa. Se vaatii kolmen osalähdön eli 6809 metrin kokonaismatkan selvittämistä koko joukon nopeimmassa ajassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?