Yksi takapakki mietityttää hallitsevan ravikuninkaan valmentajaa – ”Ilman sitä olisin tosi luottavainen” - Ravit - Ilta-Sanomat

Yksi takapakki mietityttää hallitsevan ravikuninkaan valmentajaa – ”Ilman sitä olisin tosi luottavainen”

Tähen Toivomuksen valmistava kuukausi ennen kuninkuuskisaa ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

Ohjastaja Henri Bollström pääsi valmentaja Pauli Raivion kanssa juhlimaan Tähen Toivomuksen ravikuninkuutta viime elokuussa Lahdessa.

31.7.2020 11:21

Viime kaudella näihin aikoihin Tähen Toivomus valmistautui uransa ensimmäiseen kuninkuuskisakoitokseen. Hevonen oli aloittanut kauden helmikuussa ja starttaili tasaisesti pari-kolme kertaa kuukaudessa aina elokuulle asti, jolloin koitti kauden päätähtäin.

Tänä vuonna hankasalmelaisen Pauli Raivion suojatti aloitti kautensa helmikuussa ja ehti kisata kahdesti ennen koronaviruksen aiheuttamaa pakkotaukoa.

Kesäkuussa Tähen Toivomus palasi korona-tauolta Suur-Hollola -ajon karsintalähtöön, missä hevonen kiri pitkä starttiväli huomioiden erittäin hyvin kolmanneksi.

– Suur-Hollolan karsinnassa hevonen oli hyvä ja olin suoritukseen tyytyväinen, Raivio kertasi finaalipaikan varmistanutta koitosta.

Itse finaalissa Tähen Toivomus ei ollut parhaimmillaan, minkä kokenut ravivalmentaja näki erittäin hyvin tuntemastaan suojatista heti. Pari viikkoa sitten Mikkelissä oteltu Suurmestaruus oli parempaa Tähen Toivomusta, mutta startin jälkeiset päivät osoitti, ettei vastoinkäymiset olleet täysin voitettu.

Tähen Toivomus oli suvereeni viime kesän kuninkuuskilpailussa.

– Räkää oli Suurmestaruuden jälkeisenä maanantainakin keuhkoputkissa. Hevonen oli hyvä itse startissa, mutta palautui kisasta vähän huonosti. Ongelmat alkoivat Suur-Hollola -ajon finaalin jälkeen, kun tajusin ettei tämä ole oikea homma, kun hevonen ei taistele viimeiseen asti. Ori tuli räkätautiin, muttei onneksi niin kovaan kuin Ellin Sisu, joka oli 40:n asteen kuumeessa.

Raivion ja Teri-Talli Oy:n omistama Tähen Toivomus ei ole tälle kaudelle vielä avannut voittotiliään. Suunta on oikea, mutta epävarmuus ei ole kaikonnut valmentajan takaraivosta.

– Suurmestaruus ei ollut parasta Toivomusta, mutta parempaan suuntaan kuitenkin.

Nousuvire päällä

Yhdeksänvuotias Tähen Toivomus tienasi viime kaudella hurjat 166 800 euroa ja nosti uran voittosumman 452 666 euroon. Tällä kaudella viisi starttia on tuottanut 10 900 euroa.

Viikonloppuna jaetaan isoa rahaa, kun jo osakilpailuvoitosta jaetaan voittajalle 17 000 euroa.

Tähen Toivomuksen voittosumma lähentelee puolta miljoonaa euroa.

Tähen Toivomus starttaa lauantaina matkaan radalta seitsemän. Sunnuntaille lähtöradat käännetään toisin päin, joten ori pääsee matkaan huippupaikalta kakkosradalta.

– Minulla on sellainen tuntuma, että ori on menossa parempaan päin tällä hetkellä. Jos me jotenkin onnistuttaisiin lauantain lähdössä niin olen luottavainen että hevonen parantaa sunnuntain startteihin. Mailillehan meillä on loistopaikka numerolla kaksi.

Raivio uhkuisi itseluottamusta ilman keskikesään sattunutta takapakkia. Sen verran hyvin debytantti otteli vuosi sitten Lahdessa.

– Hevonen suoriutui viime vuonna upeasti kolmesta kilpailusta ja meni ensikertalaisena pitkän matkan tosi hyvin. Ilman harmillista räkätautia olisin tosi luottavainen kuninkuuskisan suhteen.

Väliyöksi kotiin

Kuninkuuskisa on tänä vuonna tasainen koitos. Hallitseva kuningas Tähen Toivomus, Suur-Hollolan sekä Suurmestaruuden nimiinsä vienyt Evartti, kotiradan huippukuntoinen Joriini, varmistunut Lissun Eerikki, nopea Caijus, ensikertalainen Vixus...

– On selkeä juttu, että nyt on erittäin kovat ennakkoasetelmat. Viivalla on Lissun Eerikki, Caijus, Evartti ja Joriinikin on kovastikin raju vastus. Tänä vuonna on monta mahdollista kuningasta viivalla.

Kisan ennakkosuosikista voi olla montaa mieltä. Raivio ei nosta suosikinviittaa harteilleen.

– Meidän on helppo mennä haastajan roolissa Seinäjoelle. Vaatimattomuus kaunistaa.

Pauli Raivio ja Henri Bollström mielivät toistamiseen kuninkuuskilpailun voittajaseremonioihin.

Tähen Toivomus kengitettiin perjantaina uuteen kenkään. Edessä on pitoa, kuten tähänkin asti.

– Varustemuutoksia ei tehdä. Olisi hyvä, jos hevonen pystyisi kilpailemaan takakengittä kaikki matkat, mutta sen näkee sitten paikanpäällä, että kuinka karkea rata on. Jos rata on yhtä hyvä kuin Lahdessa, kolme kisaa ajetaan takakengittä. Hokit on normaaliin tapaan edessä eikä varustemuutoksia tehdä.

Raivion mukaan ori on astunut tänä vuonna 80 tammaa, mitä hän pitää hyvänä määränä. Valmentaja ei myöskään usko, että astutukset ovat haitanneet kilpailemista.

Yksi ansaittu välipäivä on tiedossa ennen h-hetkeä.

– Torstaina illalla tehtiin viimeiset astutukset, että Toivomus saa loppuviikon olla vapaana niistä hommista.

Tähen Toivomus yöpyy kotimaisemissaan ja suuntaa Seinäjoelle puolustamaan titteliään. Ohjissa nähdään tuttuun tapaan Henri Bollström.

Väliyöksi Tähen Toivomus pääsee kotitalliin unille – toivottavasti hyvistä asemista ennen sunnuntaina ravattavia ratkaisevia osamatkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?