Järjestääkö ikinuori Akaasia jymypaukun kotiratansa kuningatarkilpailussa? – ”Seinäjoen lähdöt jäävät viimeisiksi”

Julkaistu:

Kuninkuusravit
Raviradoilta jo kertaalleen eläköitynyt Akaasia on löytänyt huippuvireensä jälleen kreivin aikaan kuninkuusravien alla. Sen upea kilpaura päättyy myös Seinäjoen karkeloihin.
Jos kaikki olisi mennyt suunnitelmien mukaan, 14-vuotias Akaasia ei olisi tulevana viikonloppuna ajettavissa Seinäjoen Kuninkuusraveissa enää nuorempien kilpasiskojensa kiusana.

Kahden vuoden takaisen ravikuningattaren kilpakengät aiottiin lyödä viime kesänä jo lopullisesti naulaan hankosidevamman takia. Tammaa odottivat uudet tuulet siitoksen puolella.

Kun Akaasia ei kuitenkaan tullut lukuisista yrityksistä huolimatta kantavaksi, taustavoimat päättivät vielä yrittää kilpailemista tähtitammansa kanssa.

Akaasian kuin omat taskunsa tuntevan valmentajan Ari Oja-Nisulan mukaan synnynnäistä juoksijaa ei suuremmin tarvinnut patistella takaisin valjaisiin. Kilpaileminen kiinnostaa ikinuorta Akaasiaa edelleen vanhoillakin päivillä.

– Tammalla on yhä hurja kilpailuvietti iästään huolimatta. Ilman kovia kisoja siitä tulee kotioloissa puolta hullumpi. Kyllä se vain niin tykkää tuosta ravaamisesta, Oja-Nisula naurahtaa.

Takaisin parrasvaloihin

Akaasian paluu kaviourille sujui ensimmäisten kilpailuiden osalta varsin ohdakkeisesti. Tamman kilpailuotteet eivät vakuuttaneet raviyleisöä ja tuskin sen kummemmin Seinäjoen Kuninkuusravien valitsijaraatiakaan.

Valmentaja Oja-Nisula oli nähnyt suojattinsa yllättävän huippukunnon puhkeamisen monesti aiemminkin. Hän uskoi kilpailuiden tekevän Akaasian kohdalla jälleen tehtävänsä.


Kurikkalaistamma löysikin St. Michel -viikonloppuna ajetussa Tammatähdessä kuin salamaniskusta kauan kadoksissa olleen huippuvireensä. Se kiri johtavan takaa kepein askelin yllätysvoittoon ohi keulassa juosseen Virin Camillan.

– Mikkelissä nähtiin pitkästä aikaa vanha kunnon Akaasia. Maalisuoralla se oikein halusi tulla ohi vastustajastaan. Tamma oli startin jälkeen tarhassakin aivan elementissään ja tuntui ottaneen kilpailun juuri oikealla tavalla, valmentaja iloitsee.

– En aja sillä koskaan kotona lujia vauhteja, joten siksi se on tarvinnut aina kovia startteja noustakseen parhaimmilleen. Niin näköjään tänäkin vuonna, vaikka arvoitus tietenkin oli, löytääkö tamma enää tasolleen viime kesän loukkaantumisen jälkeen.

Seinäjoelle haastajana

Akaasia on Seinäjoella mittelevästä tammakatraasta selvästi meritoitunein osallistuja.

Se murtautui ryminällä suomenhevostammojen eliittiin Turun Kuninkuusraveissa vuonna 2016. Lahjakkaaksi tiedetty, mutta vasta alle 35 000 euroa ansainnut tamma hävisi tuolloin kuningatartittelin vain niukalla 0,2 sekunnin erolla Saaga S:lle.


Seuraavalla kaudella Vermossa se lukeutui jo kuumimpien suosikkien kategoriaan. Tuloksena oli jälleen kakkossija, tällä kertaa 0,7 sekunnin marginaalilla voittajaan.

Täydellinen onnistuminen Oja-Nisulan perheelle ja hovikuski Markku Hietaselle tuli lopulta Rovaniemen vuoden 2018 kilpailuista, kun Akaasia kruunattiin ravikuningattareksi huipputasaisen kilvan päätteeksi.

Meriiteistä huolimatta Akaasia palaa kotiratansa kuninkuusraveissa takaisin haastajien joukkoon. Kovat kilpasiskot tammojen lähtöjä hallinneen Hetviinan johdolla saavat valmentaja Oja-Nisulaltakin suurta kunnioitusta osakseen.

– Kyllä me altavastaajina lähdemme haastamaan nuoria kovia tammoja. Parhaimmillaan Akaasia pystyy ainakin hyvän haasteen heittämään niille. Emme ota kuitenkaan mitään paineita sijoituksista.

Ääripään lähtöradat

Avausmatkojen rata-arvonta oli Akaasian kannalta kaksijakoinen. Onnetar arpoi sille 2100 metrin matkalle heikon lähtöradan kahdeksan. Sunnuntain avaavalle lyhyelle 1609 metrin matkalle se pääsee puolestaan huippupaikalta radalta yksi.

Kilpailun päättävälle 3100 metrin matkalle kilpailijat saavat valita lähtöratansa kahden aikaisemman osalähdön yhteisaikojen perusteella.


– En ottanut lähtöradoista mitään paineita. Akaasia on päässyt hyvin matkaan paikasta kuin paikasta. Ohjastaja Markku Hietanen saa kuitenkin päättää taktiikkapuolen ihan sen mukaan, miltä tamma ohjiin tuntuu.

Ura päättyy

Akaasian on määrä hyvästellä kilparadat Seinäjoen kuningatarkilpailun jälkeen. Oja-Nisulan perheen silmäterä on todettu kantavaksi Fransista, ja sen menestyksekäs kilpaura saa päätöksensä kotiradalla sunnuntaina.

– Seinäjoen lähdöt jäävät Akaasian uran viimeisiksi. Kilparadoilta voitettiin sen kanssa kaikki mitä kuvitella saattoi. Seuraavaksi alamme keskittymään tammalla muihin hommiin, valmentaja Oja-Nisula hymähtää.

Akaasia on ansainnut urallaan yli 260 000 euroa. Kirkkaimpina kruunuina loistavat Rovaniemellä saavutettu kuningatartitteli sekä kaksi kuningatarkilpailun hopeasijaa.

Ennen Seinäjoen päätösviikonloppua Akaasian ura käsittää 101 starttia, joista 34 on päättynyt voitokkaasti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt