Hetviina kirmaa kuningatarkilpaan suurena suosikkina – ”Perhosia ei ole vielä vatsassa”

Julkaistu:

Kuninkuusravit
Kymmenenvuotias Hetviina on suorastaan harpannut suomenhevosten kuumimmaksi tammaksi.
Kuuluisaan Tupamäen ravisukuun kuuluva Antti Tupamäki, 32, ajoi viime kesänä Lahden kuninkuusraveissa pari kuukautta aikaisemmin traagisesti metsätyöonnettomuudessa menehtyneen isänsä Risto Tupamäen muistolle.

Tänä vuonna hän jahtaa Seinäjoella tosissaan ravikuningattaren seppelettä tallinsa lippulaivan Hetviinan ohjaksissa.
Tammalauman hierargia on ollut monesti hyvin avoin ennen ravikauden huipputapahtumaa.

Tänä kesänä tilanne on aivan toinen. Kuningatarkandidaattien joukosta on erottunut yksi pää muita edelle. Lähes koko ravikenttä huutaa yhdestä suusta Hetviinan nimeä.

Tupamäen suojatti on juossut kilpasiskoiltaan suorastaan jalat alta.

Petäjäveden valmentaja suostuu ottamaan suosikin paineet niskaansa. Tupamäkeä ei vielä jännitä, mutta hän epäilee senkin hetken vielä koettavan ennen lauantain avausmatkaa.

Herkkä kisa

Ravikuningas ja -kuningatar kruunataan kahden päivän urakoinnin jälkeen kolmen eri pituisen osamatkan yhteisaikojen perusteella sunnuntai-iltana.

Tittelit ovat arvokkaimmat, jotka voi raviurheilussa ainakin kotimaisella suomenhevosrodulla voittaa.
– Perhosia ei vielä ole vatsassa, mutta eiköhän niitäkin ehdi vielä kertyä, Tupamäki luulee.


– Hetviiina on ollut niin hyvä tänä vuonna, että tietysti siltä odottaa paljon. Olettaisin sen killuvan ainakin kolmen ensimmäisen sakissa.

Tupamäki varoo kuitenkin leijumasta. Hän tietää kokemuksesta, että putoaminen pilvistä voi tapahtua alta aikayksikön, kun eläinten kanssa kilpaillaan.

– Kuningatarkilpailu on herkkä kisa. Yksi epäonnistuminen voi vaikuttaa niin paljon.

Suunta ylös

Lahden karkeloissa epäonnistumisia Petäjäveden kaksikolta riitti. Silti Hetviina sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi.

Paljon paremmin tammalla silti kulki kuin edellisenä vuotena Rovaniemen kuningatarkilvassa. Se oli joutunut vetäytymään debyyttikerralla sivuun ensimmäisen osamatkan jälkeen terveysmurheiden takia.

Kirkkonummelaisen Christer Sandholmin omistama hevonen ei ollut vielä silloin Tupamäen valmennuksessa.

– Lahdessa tamma laukkasi kahdella matkalla. Lauantain lähdössä se joutui kiertämään lisäksi tosi pitkään kolmatta rataa pitkin ensimmäisellä kierroksella ennen kuin pääsi kärkihevosen rinnalle. Hetviina meni ravia koko ajan vain maililla, jonka piti olla sille heikoin matka, Tupamäki muistelee viime kesän kuningatarkilpailua.


Etenkin viimeisen osamatkan laukka Lahdessa oli Hetviinalle karvas. Ilman sitä se olisi voinut olla lähellä jopa kuningattaren kruunua.

– Tamma tuli tittelin vieneen Vieskerin Virvan perässä ennen kuin laukkasi viimeisellä takasuoralla. Vieskerin Virvan loppuveto oli kyllä niin hurja, että sille emme olisi ehkä mahtaneet mitään, mutta ilman hyppyään Hetviina olisi sijoittunut kokonaiskilpailussa kärkikolmikkoon.

Valta vaihtuu Seinäjoella, sillä Vieskerin Virva ei pääse sairastumisensa vuoksi puolustamaan kruunuaan.

Sulavaa menoa

Kun Hetviina muutti toissa talven jälkeen Risto Tupamäen valmennukseen, sen lahjat alkoivat selvitä nopeasti myös tämän pojalle.

– Heti kun Risto oli ajanut tammalla ensimmäisen kerran, hän sanoi, että se on raa’an tuntuinen hevonen, joka pitäisi vain saada ravaamaan paremmin.

– Minäkin tunsin vähän samalla tavalla, kun ajoin Hetviinalla myöhemmin ensimmäistä kertaa. Sillä tuntui olevan tosi hyvät ohjat, Tupamäki kuvailee raviammattilaisten termein.


Tupamäkien tavoite on saavutettu. Hetviina on alkanut ravata viime kesän jälkeen paljon sulavammin, ja jälki on ollut sen mukaista.

Valmentajalle on jäänyt jopa jossiteltavaa kesän kahdessa suurkilpailussa, joissa se on kohdannut huippuoriit.

– Hetviina tuli Savo-ajossa loppusuoraa pussista pito päällä, kun oli myös Suur-Hollola -ajossa pitkään pussissa. Halusin välttää ajamista kuolemanpaikalla kovissa lähdöissä, emmekä onnistuneet parhaalla tavalla.

– Kun vertaan tammaa Polaraan, jolla olen kilpaillut paljon huippulähdöissä, niin sen perusteella Hetviinakin voi pystyä vähän pärjäämään oriita vastaan hyvällä tuurilla, Tupamäki olettaa.

Viihtyy laumassa

Valmentaja kertoo, että suurin ansio Hetviinan paremmille otteille on yleiskunnon kohentuminen.

– Tamma on vähän hermoilija, mutta se on alkanut viihtyä koko ajan paremmin luonamme. Alkuun se oli huono syömäänkin, mutta on muuttunut stressittömämmäksi toisten hevosten porukassa. Mahalääkkeitä sille ei ole enää tarvinnut antaa.

Valmentaja kertoo, että Hetviinalla pitää yhä olla kaveri kilpareissuilla, jottei se hermoilisi liikaa.

– Normaalisti meiltä lähtee useampia hevosia kilpailuihin samalla kuljetuksella, mutta koska Suur-Hollola- raveihin niitä ei ollut, Hetviiinan matkakumppaniksi piti hankkia vuokraponi, Tupamäki paljastaa.


Tupamäki kertoo, että myös Hetviinan jalat ovat pysyneet tänä vuonna paremmassa kunnossa.

– Antero hoiti hevosen jalat talvella klinikalla ja kävi tamman läpi vielä viime Vermon juoksun jälkeen.

Antero Tupamäki on Antin setä, joka on Suomen kuuluisimpia eläinlääkäreitä.

– Anterolla on aika laaja tietämys ja hänestä on kieltämättä paljon apua eri ongelmissa. Viime kesänä hän teki tänne tarhoihin aidat ja tänä kesänä saunamökin terassin, valmentaja virnistää.

Hammaslääkäri helpotti

Hetviina voitti kaksi viikkoa sitten Vermon pitkän matkan kilpailun ylivoimaisesti, vaikka oli juoksun aikana jopa liian menohaluinen.

Tupamäki uskoo, että tamma painelee Seinäjoella rauhallisemmin.

– Hevosen suusta löytyi startin jälkeen hammaspiikki, joka raspattiin pois. Luulen, että tamma oli niin menollaan, koska sen suussa oli sanomista.

Tupamäellä on selkä käsitys Hetviinan valttikorteista vaativassa kolmen osamatkan urakoinnissa viikonloppuna.

– Tamma selvittää kaikki matkat, ja loppuveto on juoksuissa sen paras ase. Se on jo näyttänyt pystyvänsä kirimään alle 1.20-vauhtia, treenari huomauttaa.

Jos Hetviina yltää parhaimpaansa lakeuksilla, on helppo uskoa, että kiirettä pitää sen kilpasiskoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt