Superjuoksijaraja paperia uusien suomenhevostähtien käsittelyssä – Evartista myös Suurmestari - Ravit - Ilta-Sanomat

Superjuoksijaraja paperia uusien suomenhevostähtien käsittelyssä – Evartista myös Suurmestari

Tuhkimotarina nimeltä Evartti sai jatkoa Mikkelin Suurmestaruudessa.

Evartti sai Mikkelissä kaulaansa jo toisen seppeleen kahden viikon sisään. (Arkistokuva.)

18.7.2020 17:32

Suomenhevoshuipulla on tänä vuonna nähty piristävää tuuletusta, kun uusia tähtiä on kasvanut leveällä rintamalla mukaan kuvioihin.

Yksi uusista tähdistä on kuitenkin nousemassa vielä päätä muita pidemmäksi, kun Evartti jatkoi Suur-Hollola -voiton jälkeen myös Suurmestariksi.

Huippulähdössä nähtiin levottomat ensi metrit, jonka aikana Välähdys, Tähen Toivomus ja Jokivarren Kunkku sekosivat askelissaan. Taitava Santtu Raitala otti Evartilla ensi metrit varman päälle tarkoituksenaan löytää eteen hyvä vetoapua. Taktiikka onnistui lopulta, kun Polara nousi sisältä toisen radan vetojuhdaksi.

– Alussa oli varsin mielenkiintoisia vaiheita. Kiihdytin varman päälle, mutta aina selkä hävisi edestä. Lopulta piti sitten päästää Polara sisältä eteen, vaikka yleensähän noita kovia vastustajia yrittää mieluummin pussitella, Raitala pohti alun tapahtumia.

Evartti sai lopulta odottaa kiriin lähtöään verrattaen myöhään, eikä antanut loppukirissä mitään mahdollisuutta selästään iskeneelle Lissun Eerikille.

– Olin positiivisesti yllättynyt, että saimme odottaa selässä niinkin pitkään ja kiri piti aloittaa vasta loppusuoralle tultaessa. Hevonen tuntui loistavalta ja ajattelin, ettei tässä vauhdissa voi kukaan ehtiä meistä ohi, mutta hienon haasteen Lissun Eerikki heitti ja sille pitää antaa myös tunnustusta, Raitala huomautti.

Evartin uskomaton tarina on käyty läpi tänä kesänä jo useampaan otteeseen, mutta se ansaitsee kertausta. Vakavia terveysmurheita kohdannut hevonen palasi kuoleman porteilta takaisin elämään ja käsittämättömästi vieläpä rotunsa uudeksi hallitsijaksi.

– Se on aina voitto jo itsessään kun tälle hevosen pääsee laittamaan kilpailuvoilokin kylkeen. Tottakai sitä voi kiitellä kehittynyttä lääketiedettä ja olla olevinaan taitava valmentaja, mutta kaiken ratkaisee se, että oriin sydän on puhdasta kultaa, hoitaja Jutta Ihalainen paalutti.

Evartti ansaitsi Suurmestaruudesta Talli Pajatsolle 15000 euroa. Voittoaika oli uusi upea Mikkelin rataennätys 19,4/1609 metriä. Samalla hevonen alitti superjuoksijarajana pidetyn 1.20-tuloksen. Se oli Raitalallekin ensimmäinen kerta, kun mies ohjasti suomenhevosella alle 1.20-rajan ja se saikin miehen erityisen innostuneeksi.

– Kun voittoaika kuulutettiin, niin kyllä siinä vain kylmät väreet tuli, Raitala myhäili.

Uusiksi superjuoksijoiksi ravasivat myös toiseksi sijoittunut Lissun Eerikki (19,6) ja neljänneksi yltänyt veteraani Camri (19,9). Kolmanneksi yltänyt Tähen Toivomus oli jo ennestään kyennyt rajan rikkomaan, mutta hallitseva ravikuningas esitti ilahduttavaa nousukuntoa ehtimällä alun laukan jälkeen kolmanneksi.

Raitala ohjasti Antti Ojanperän talliin lisää menestystä Toto75-pelin päätöskohteessa, kun Main Stage kiri ykköseksi johtohevosen takaa.

Staro Miami noussut kuhinalla tammojen kiistattomaksi ykköseksi

Lämminveristen Tammatähdessä 5-vuotias Staro Miami oli täysin murskaava kierrettyään avauspuolikkaan kohdalla johtohevosen rinnalle. Ruotsin ikäluokkalähdöistä hurjan tilin tehnyt hevonen on noussut suoraan tähdeksi aikuistenkin tasolla.

Mikkelissä suurimmat ongelmat olivat ennen lähtöä ja kiihdytyksessä, mutta sen jälkeen muista ei ollut vastusta.

– Tämä oli hyvä esimerkki siitä, miten pienet asiat voivat vaikuttaa raviurheilussa paljon. Lähtö viivästyi ja jo kisaan viritetty hevonen harmistui, eikä päässyt kiihdytyksessä normaaliin tapaan liikkeelle. Hyvä hevonen antaa onneksi useinkin pienet ongelmat anteeksi ja niin Staro Miami taas tänään tekikin, ohjastaja Mika Forss spekuloi.

Tähtitammalla pyrittiin lauantaina mahdollisimman kovaan voittoaikaan, sillä se tarvitsee ranking-pisteitä päästäkseen rekisteröintimaansa Ruotsin joukkueeseen elokuun tammojen EM-lähtöön. Ennätys putosi 10,2-tulokseen, johon jäi Forssin mukaan vielä jonkin verran varaa.

– Hevonen pudottaa ennätyksestään kymmenyksiä, kun saa näitä kovavauhtisia kisoja. Se on ehdottomasti kovimpia tammoja mitä olen ajanut. Tosissaan yritettiin loppuun saakka, että oltaisiin päästy alle 10-ajan jo tänään, mutta toisaalta jätin kuitenkin vielä laput vetämättä, joten ei tuossa kaikki vielä ollut.

Forss on ohjastanut yhtä lukkun ottamatta kaikki Staro Miamin startit. Kuskin mukaan yhteistyö valmentaja Aripekka Pakkasen ja omistaja Martti Simosen kanssa on tiivistä ja huippuhevosen kuulumiset vaikuttavat miehen omaankin arkeen.

– Viikoittain vaihdellaan puhelimessa taustajoukkojen kanssa tamman kuulumisia. Eihän näillä aina ole kaikki hyvin ja kyllä se tahtoo vaikuttaa omaankin mielialaan. Hevonen on saatu kuitenkin aina hienoksi kilpailuihin ja se on se tärkein asia, Forss muistuttaa.

Lämminveristen II-divisioonassa Forssilla ei ollut kiihdytysongelmia, kun puolisonsa Marjo Kivimaan valmentama ja osaomistama In Royalty Boko johti mailia lähdöstä maaliin. Tamman ennätys korjaantui lukemiin 10,5/1609 metriä.

Kukan Tutu Toto75-pelin jättiyllättäjä

Kylmäveristen I-divisioonassa nähtiin jättiyllätys, kun Kukan Tutu otti Ari Moilasen opastamana ensimmäisen voittonsa sitten viime vuoden toukokuun. Vain 2 prosenttia pelattu ruuna pinnisti ykköseksi johtohevosen takaa ja paransi ennätystään peräti 1,4 sekuntia tulokseen 21,4/1609 metriä.

– Edellisestä voitosta oli niin kauan, etten edes muista kun se tuli. Viimeksi hevonen oli kipeä ja lääkittiin sen jälkeen. Odottelimme, että se parantaa otteitaan, mutta voitto oli tietysti yllätys meillekin, hevosen hoitaja Janni Rautiainen myönsi.

Helmi-Talli Oy omistaa ja Terho Rautiainen valmentaa 9-vuotiasta, jonka voittosumma ylitti nyt 100000 euroa.

Saarijärveläisen Kimmo Aholan omistama ja valmentama Thai Profit oli Toto75-kierroksen pelatuimpana hevosena kaiken luottamuksen arvoinen ja paineli lämminveristen I-divisioonassa mailin keulapaikalta hienosti 10,8/1609 metriä.

Vuoden 2019 keväällä Norjasta Suomeen hankittu ruuna on kehittynyt tänä vuonna hurjaa tahtia ja eväitä voisi olla uudessa kotimaassa avoimelle tasolle saakka.

– Hevosen kilpailumotivaatiota rakennettiin pitkään ja rauhallisesti ja valmentajan pitkäjänteinen työ tuottaa tulosta. Ruuna on tosissaan löytänyt kilpailuhenkisyytensä. Voitto tuli tänään tosi helposti. Lopussa päästettiin malliksi vähän, että saatiin taas 10-alkuinen voittotulos, ohjastaja Raitala kommentoi.

Viime vuonna 9 kertaa voittanut Humiseva ei ollut onnistunut voittamaan uuden kauden ensimmäisessä kolmessa startissaan, mutta palasi Mikkelissä Kylmäveristen II-divisioonassa voittokantaan keulapaikalta tyylitellen. Tero Lahtinen luotsasi Tiina Mäkisen valmennettavaa. Sanna Kydön omistaman 9-vuotiaan uusi ennätys kirjoitetaan nyt 21,5/1609 metriä.

Oikea Toto75-rivi, Mikkeli 18.7.2020

Toto75-1: 4 Thai Profit

Toto75-2: 2 Kukan Tutu

Toto75-3: 3 Staro Miami

Toto75-4: 6 Humiseva

Toto75-5: 1 In Royalty Boko

Toto75-6: 3 Evartti

Toto75-7: 5 Main Stage

Seitsemän oikein: 346,31 euroa

Kuusi oikein: 2,11 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?