Euroopan mestari Jukka Keskisalo löysi uuden uran - Ravit - Ilta-Sanomat

Euroopan mestari Jukka Keskisalo löysi uuden uran – hankki harvinaisen luvan

Kestävyysjuoksun EM-kultamitalisti Jukka Keskisalo hankki kesäkuun lopulla raviohjastajan pätevyyden. Hän tähtää jatkossa kirivoittoihin myös kaviouran puolella.

7.7.2020 18:50

Jukka Keskisalon ohjastajauran debyyttistarttia ei ole vielä nähty, vaikka hän on yrittänyt päästä raveissa tositoimiin.

Ravihevosen ohjissa vauhdit nousevat parhaimmillaan yli 50 kilometriin tunnissa. Kilpailuissa vaaratilanteet voivat syntyä silmänräpäyksessä.

Keskisalon, 39, tähtäimessä on löytää sopivan rauhallinen ja helposti hallittava juoksija uran avauskilpailuunsa.

– Olin äskettäin jo tarjolla ohjastamaan Lieksan raveissa, mutta vielä ei kuitenkaan tärpännyt. Ajokokemuksellani ei ihan kaikkien kyytiin vielä uskalla hypätäkään, hän naurahti.

Vuoden 2006 estejuoksun EM-kultamitalistin hankkima C-ajolupa on niin sanottu harrastajalisenssi.

Keskisalo juhli EM-kultaa Göteborgissa vuonna 2006.

Raviurheilussa erilaiset lisenssit määrittelevät toiminnan ammattimaisuutta ja laajuutta.

C-kortilla operoivien vuosittaista lähtömäärää on rajattu. Ohjastamisesta ei makseta heille palkkaa. Kokemattomat kuskit voivat päivittää ajokorttejaan asteittain kohti ammattitasoa.

Ohjastusluvan saadakseen hakijan on osoitettava perustaidot hevosenkäsittelyssä ja läpäistävä kirjallinen koe. Lopuksi kokelaat testataan tositoimissa kaviouran puolella.

– Ei minulla koskaan ole ollut mitään suurempaa hinkua ajaa hevosilla radalla kilpaa. Tänä keväänä oli kuitenkin sattuneesta syystä sen verran tilaa kalenterissa, että päätin lähteä kokeilemaan tätäkin puolta lajista, Keskisalo kertoo.

Entinen huippujuoksija on ehtinyt tutustua raviurheiluun vuosien varrella monesta eri näkövinkkelistä.

Ravikärpäsen puraisu on vienyt Keskisalon totopelien kautta kilpahevosten osaomistajaksi ja viimeisen vuoden aikana apumieheksi Joensuun alueen ravitalleille.

– Perheessämme ei ollut koskaan hevosia, mutta ensimmäiset kosketukseni raviurheiluun muistan jo jostain 1990-luvun alkupuolelta. Aluksi olin kiinnostunut vain vedonlyöntipuolesta, mutta sittemmin nuo kimppahevosetkin ovat tulleet vahvemmin kuvioihin mukaan.

Keskisalon osaomistamista hevosista voitokkain on ollut uransa 23 startista peräti 12 voittanut Didi Hoss.

Pesäpalloilija Juha Puhtimäen valmentama Johnny Flame pärjäsi viime vuonna hienosti ja voitti seitsemän kertaa.

Keskisalo ei ole asettanut suurempia päämääriä orastavalle ohjastajauralleen. Hänen odotuksensa ja toiveensa ovat muualla kuin voittosarakkeen paisuttamisessa tai maan kärkikuskien haastamisessa.

Ohjastajamarkkinoita hallitsevat huippukuskit saavat siis ainakin vielä toistaiseksi huokaista helpotuksesta.

– Ravit on ollut kaikin puolin mukava harrastus. Tarkoitus on, että se pysyy jatkossakin sellaisena. Toivottavasti ohjastaminen tarjoaa lisää hienoja elämyksiä tämän lajin parissa, Keskisalo toteaa.

– Ohjastaminen on vaativa ja herkkä laji. Tiedostan, että ensimmäisen voiton ajamiseen voi vierähtää aikaa ja siihen tarvitaan pitkää pinnaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?