Venyykö alkukauden häikäisijä myös Suur-Hollolassa? ”Tuntuu vaarallisen hyvältä”

Julkaistu:

Suur-Hollola-ajo
Purukumin tavoin venyvä Le Gros Bill yrittää tarjota kotiratansa yleisölle varsinaisen kesäyllätyksen.
Koko aikuisikänsä ravihevosten parissa olleella Ari Vianderilla oli totiset paikat vuoden 1985 kesällä.

Huipputreenari Tapio Perttusen tiimiin kuuluneen hevosenhoitajan passihevonen Einarsin starttasi tuolloin Suur-Hollola -ajon suosikkina.

Lähes legendan maineeseen noussut pikkuori oli voittanut Suomessa syntyneiden ravureiden pääkisan edellisenä kesänä vain 4-vuotiaana ja siirtynyt seuraavaksi kaudeksi tallissaan Vianderin hoidokiksi.

Varikkokurvissa Lahden superlähtöä seurannut 21-vuotias hevosenhoitaja joutui pettymään.

Einarsin laukkasi, ja sai tyytyä kuutossijaan.

Voittoon viiletti "pikkumustan" kovin haastaja Express Fibber.

Tuon koomin Viander ei ole päässyt - tai joutunut - jännittämään läheisten hevostensa puolesta Suur-Hollola -ajossa.

Mutta tänä kesänä, 35 vuotta myöhemmin, ympyrä vihdoin sulkeutuu.

Vianderin valmennustallin Le Gros Bill starttaa ensi viikonloppuna ravattavassa Suur-Hollolassa. Välierät juostaan lauantaina ja loppukilpailu seuraavana päivänä.

Ei pelkkä opintomatka

Moni pitää harppauksin kehittynyttä Le Gros Billiä kilpailun mustana hevosena.

Joillekin se saattaa olla loistavien alkukesän kilpailujensa perusteella jopa suurimpia voittajasuosikkeja.

Viander tunnetaan varovaisista lausunnoistaan.


Le Gros Bill on kuitenkin vakuuttanut myös valmentajansa siinä määrin, että hän uskaltaa ääneen odottaa suojatiltaan vahvaa panosta kotiradallaan Lahdessa.

– Mukana ei taida olla tänä vuonna yhtään ylikylän hevosta. Vaikka pidän Le Gros Billin ensimmäistä kertaa opintomatkana, sillä voisi olla jonkinlainen rooli, Viander puntaroi.

– Toiveissa on yltää loppukilpailuun ja korotetuille rahoille, mutta saattaa oriilla olla mahdollisuudet otella jopa kärkipään sijoista.

Myös ohjastaja Antti Teivaisen paljonpuhuva kommentti viime viikon Vermon voiton jälkeen rohkaisi treenaria.

– Antti sanoi juoksun jälkeen, että Le Gros Bill tuntuu vaarallisen hyvältä, Viander paljastaa.


Takkuista ikäkausikisoissa

Kuusivuotias Le Gros Bill on kehittynyt kaiken aikaa upeasti Vianderin ja tämän elämänkumppanin Krista Skutnabbin hoivissa.

Ori kilpaili jo nuorena kovissa ikäluokkalähdöissä, muttei päässyt niissä otsikoihin.

Kolmevuotiaiden Kriteriumiin se lähti karsintavoittajana. Loppukilpailu oli Vianderille kuitenkin vielä suurempi pettymys kuin Einarsinin Suur-Hollola-juoksu vuosikymmeniä aikaisemmin.

Le Gros Bill sijoittui yhdenneksitoista useiden kymmenien metrien päässä kärkihevosista.

– Ori katkesi täysin finaalissa. En tiedä, oliko se kipeä vai vaikuttiko huono keli siihen niin paljon.

Seuraavan kauden pääkisan Derbyn finaaliin ori ei selvinnyt.

Vianderin suojatti olisi voinut kokeilla Suur-Hollolassa jo viime kesänä, mutta se ei ollut taustavoimiensa mielestä vielä valmis vaativaan ruljanssiin konkareiden joukossa.


Le Gros Billin kehitys on kiihtynyt entisestään tänä vuonna. Enää sen kanssa ei ole tarvinnut pähkäillä kotiradan jättikilpailuun osallistumisesta.

– Hevosen kehittymiseen ei liity mitään ihmeellisempää. Startit ovat vain vieneet sitä koko ajan eteenpäin, kuten tänä vuonnakin.

Rohkeasti matkaan

Le Gros Billillä ei ole kokemusta Suur-Hollolan melko harvinaisesta kilpailusapluunasta, jossa välierät ja loppukilpailu ravataan peräkkäisinä päivinä.

Minimitavoite on selvitä välierälähdössä neljän parhaan joukkoon, mikä tietäisi finaalipaikkaa.


Parempi sijoitus on kuitenkin Vianderin mielessä lauantain startissa, koska välierissä pärjäävät hevoset saavat valita parhaat lähtöradat sunnuntain suuren finaaliin.

– Hävisimme vähän välierän lähtörata-arvonnassa, koska pahin vastustaja Elian Web pääsee lähtemään Le Gros Billin sisäpuolelta. Eteenpäin sillä on kuitenkin alussa kokeiltava lauantaina.

– Mikäli ori ei pääse välierässä keulaan, sitten on otettava käyttöön suunnitelma b. Le Gros Bill pystyy hyvään esitykseen varmasti kärkihevosen rinnaltakin.

Loppukilpailu olisi sitten kokonaan uusi juoksu, jossa taso vain nousee.

– On vähän vaikea sanoa, kuinka hevonen menisi peräkkäisinä päivinä, jos se selviää finaaliin, Viander aprikoi.

– Treenien perusteella Le Gros Billin vire ei tunnu ainakaan huonommalta kuin viime kilpailuissa. Se paineli Vermossa tosi helposti 11,5-ajan maililla, ja uskoisin sen pystyvän samaan tulokseen myös täydellä matkalla. Se voisi riittää aika pitkällekin.

Aiempi tähti kuntoutuksessa

Jos Le Gros Bill voittasi Suur-Hollola -ajon, se olisi kirkkaasti 56-vuotiaan Vianderin hevosmiesuran kovin juttu.

Hänen paras savutuksensa tähän mennessä on Sirukassonin voitto 4-vuotiaiden suomenhevosten Kriteriumissa toissa syksynä.

Vianderin valmentaman Sirukassonin suurvoiton arvo oli 57 000 euroa. Suur-Hollolan sankari palkitaan 120 000 eurolla.

– Suur-Hollolan voittaminen vaatii hevoselta paljon enemmän töitä kuin Kriteriumin voitto. Siinä on joka kerta vastassa kovimmat hevoset, mutta varsalähdöissä ei niin aina ole. Tuplasti enemmän töitä ja tuplasti suurempi palkinto, Viander kiteyttää vertauksensa.

Sirukasson ei ole enää Vianderin valmennuksessa.

– Se loukkasi hankositeensä juuri ennen viime kesän kuninkuusraveissa juostua Pikkukunkkua ja meni kuntoutukseen Kaisa Tupamäki-Kukkamon luo Mikkeliin.


Voitto avaisi portit

Le Gros Billillä ei ole ollut samanlaisia terveyshuolia kuin entisellä tallikaverillaan.

– Ori on starteissa oikein hyväajoinen, mutta kotioloissa aika räväkkä. Se ei ole kuitenkaan rikkonut itseään, vaan on ollut koko ajan kaikin puolin terve hevonen.

Vianderin suojatin loppukesä määräytyy pitkälti Suur-Hollolan menestyksen perusteella.

– Katsotaan jatkoa viikonlopun jälkeen, mutta lähtöjä kyllä riittää. Mikäli Le Gros Bill ei sijoitu Suur-Hollolassa kolmen joukkoon, se mahtuu voittosummansa puolesta kilpailemaan vielä kakkossarjoissa, valmentaja huomauttaa.

Voitto sen sijaan avaisi iittiläisen Team Luck’apin omistamalle hevoselle portteja kotimaisiin kansainvälisiin suurkilpailuihin, jos taustaleirillä löytyy niihin intoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt