Pettymysten karaisema Elian Web tähyilee takaisin parrasvaloihin – ”Treenannut poikkeuksellisen terävästi”

Julkaistu:

Suur-Hollola-ajo
Harjoituksissa vakuuttanut Elian Web on valmentaja Katja Melkon mukaan valmis hyökkäämään kohti meriittilistalta puuttuvaa Suur-Hollola-ajon titteliä.
Alkuvuodesta Ruotsin tasokkaissa ravilähdöissä loistanut Elian Web nähdään pitkästä aikaa kotimaisilla kaviourilla, kun se starttaa viikonloppuna Lahden Jokimaalla yhtenä Suur-Hollola-ajon kuumimmista ennakkosuosikeista.

Ruunan tähtäimessä on kirkastaa viime vuosien hopea- ja pronssisijat kullaksi ja lisätä nimensä vuodesta 1975 ajetun suurkilpailun kunniataulukkoon.

Elian Webin ympärillä on pyörinyt ennakkoon paljon kysymysmerkkejä, kun alkuvuodesta lähes sensaatiomaisia juoksuja tehnyt ruuna ei ole onnistunut kahdessa viimeisessä kilpailussaan odotusten mukaisesti.

Pettymykset toukokuun lopun Elitloppetissa ja muutaman viikon takaisessa Oslo Grand Prix’ssä ovat nostaneet ravikansan epäilyjä hevosen kilpailuvireen suhteen Suur-Hollola-ajon alla.

– Elitloppetin aikaan se oli kipeä, joten se kilpailu meni puhtaasti huonon tuurin piikkiin. Oslossa puolestaan matkavauhti oli vain niin raakaa, että fysiikan lait tulivat meille vastaan. Elian Web on viisas hevonen ja taisi itsekin ymmärtää antaa hieman periksi, kun voimat alkoivat loppumaan, ruunan valmentaja Katja Melkko taustoittaa.

– Raju lähtö ei onneksi jättänyt jälkeensä mitään negatiivista. Hevonen oli nopeasti taas pirteä ja iloinen oma itsensä.


Joskus äärirajoja koetelleet juoksut saattavat terävöittää huippuhevosen iskukykyä seuraaviin kilpailuihin. Valmentajan tuntuman mukaan näin on saattanut käydä myös Elian Webin kohdalla.

– Oslon jälkeen annoimme hevosen levähtää kunnolla ja pohdimme Suur-Hollolaan osallistumista loppumetreille asti. Ruunan treeniotteet ovat kuitenkin olleet väliviikkoina tosi pörhäkkäät, ja ohjissa on tuntunut ihan uudenlaista painetta. Voisi melkein sanoa, että se on treenannut jopa poikkeuksellisen terävästi Lahtea edeltävät viikot, Melkko sanoo.

Maineen ja kunnian lisäksi Suur-Hollola-ajon voittajaa odottaa Suomen mittapuulla poikkeuksellisen muhkea 120 000 euron ykköspalkinto.

Hyvissä ajoin kisapaikalle

Katja Melkon ja Elian Webin reissu kohti Lahtea käynnistyi Ruotsin Julmyrasta jo tiistaina. Tallista matkaan lähti myös sunnuntain Nelivuotispokaaliin tähtäävä BWT Echo.

Karavaani saapui perille Jokimaalle jo keskiviikkoaamusta, mikä on normaaliin kilpailureissuun verrattuna hieman tavallista aikaisemmin.

– Elian matkustaa tosi rennosti, mutta matkaseurana oleva BWT Echo on vähän huonompi reissumies. Sen takia olemme tulleet jo hyvissä ajoin Jokimaalle. Kaksikko on kotioloissakin parhaat kaverukset, joten muutama ekstrapäivä uusissa maisemissa tuskin tuottaa mitään ongelmia.

Ruuna sai lauantaina ajettavaan välierälähtöönsä mainion kolmosradan lähtöpaikan, josta sillä on normaalijuoksulla hyvät mahdollisuudet edetä karsintaykkösenä sunnuntain 2140 metrin juoksumatkalla ajettavaan loppukilpailuun. Kolmesta välierästä neljä parasta etenee jatkoon.


Välierän voitto on lähes elintärkeää loppukilpailun mahdollisuuksien kannalta, sillä ykköseksi sijoittuneet pääsevät valitsemaan ensimmäisenä päältä parhaat lähtöradat. Valmentajan mukaan finaalipaikkaa lähdetään tavoittelemaan suoraviivaisella taktiikalla.

– Keulasta on lyhin matka maaliin ja kun hevonen tykkää siitä juosta, niin eiköhän taktiikka ole siinä mielessä aika selkeä, valmentaja Melkko pyörittelee lauantain välierän ennakkokuvioita.

Soronen aloittaa, Kontio päättää

Karsinnassa Elian Webin kyytiin hyppää uran alkupuolella kaikki startit ajanut Janne Soronen, mutta sunnuntaina häämöttävään finaaliin sitä saapuu ohjastamaan Jorma Kontio. Suomalaisella ravilegendalla on Suur-Hollola-ajon titteleitä vyöllään peräti kymmenen, enemmän kuin kenelläkään toisella ohjastajalla.

Valmentajan mukaan molemmat kuskit saavat Elian Webistä paljon tehoja irti, mutta keskeisin ero syntyy rutiinin lisäksi vastustajien kunnioituksessa valjakkoa kohtaan. Ohjastajan kokemus korostuu erityisesti silloin, kun marginaalit ovat ohuet ja pienet asiat ratkaisevat.

– Janne tuntee hevosen parhaiten heti minun jälkeeni. Hänen käsissään Elian Web on saavuttanut hienoa menestystä ja tienannut paljon rahaa. Jorma Kontio puolestaan nauttii aivan eri tavalla muiden ohjastajien kunnioitusta, mikä on tällä tasolla ja aivan erityisesti Ruotsin puolella kilpaillessa äärimmäisen tärkeää, Melkko sanoo.


Suur-Hollola-ajo on tänä vuonna ennakkoon poikkeuksellisen avoin, kun Elian Webin ohella muutkaan suosikit Lexus Dreamin ja Cameron Evon johdolla eivät ole vakuuttaneet viimeistelystarteissaan.

Melkko ei paukuttele henkseleitä kilpailun alla, mutta pieleen menneet startit eivät kuitenkaan ole saaneet valmentajaa menettämään uskoaan suojattiinsa.

– Pari kertaa olemme olleet jo lähellä voittoa Suur-Hollola-ajossa, enkä näe ennakkoon mitään syytä miksi emme taistelisi tänäkin vuonna kärkisijoista. Treenit ovat menneet hyvin ja terveyspuoli on tällä hetkellä mallillaan. Juoksumatka sopii ruunalle mainiosti, eikä mahdollisesti sateisilla olosuhteillakaan ole suurempaa vaikutusta sen suoritustasoon.

– Luonnollisesti kisaan olisi ollut mukavampi tulla onnistumiset alla, mutta tämä on raviurheilua ja pettymykset kuuluvat asiaan. Tämän tason hevoselta pitää aina odottaa paljon, kun kilpailemaan lähdetään, Melkko sanoo.

Omistajat katsomossa

Ruotsin puolella operoivalle Melkolle tyhjyyttään kumisevat katsomot ovat tulleet viime kuukausina tutuiksi. Suuriakin voittoja on jouduttu juhlimaan tyhjänä ammottavien katsomorakennusten edessä ja ilman omistajaporukan läsnäoloa.

Viikonloppuna tilanteeseen tulee kuitenkin toivottu muutos.

Suomessa urheilutapahtumat, ravit mukaan lukien, ovat saaneet hiljalleen availla lehtereitä yleisölle. Lahden Jokimaalla yleisökapasiteetti on 1500 katsojaa per päivä, kolmeen 500 henkilön lohkoon rajattuna.

– Saattaa se olla alkuun vähän outoakin, kun on jo hieman ehtinyt tottua siihen, ettei kisoissa ole meidän kilpailijoiden lisäksi muita ihmisiä. Toisaalta ei se minun omaan hommaan juurikaan vaikuta oli paikalla sitten nolla tai tuhat ihmistä.

– Parastahan tässä on kuitenkin se, että Elian Webin omistajatkin pääsevät pitkästä aikaa seuraamaan ruunan otteita paikan päälle. Menestyksen hetkellä jaettu ilo on kuitenkin aina moninkertainen ilo, Melkko sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt