100000 euron potti italialaiselle taistelijalle – ”Ei suostunut häviämään”

Julkaistu:

kymi gp
Ruotsalainen valmentaja- ja ohjastajavelho Björn Goop ei tehnyt hukkareissua Kouvolaan. Huippulähdöstä hänen hevostensa matkaan lähtivät sijat yksi ja kolme.
Korona-ajan Kymi GP huipentui kahden kivikovan ulkomaisvieraan kaksinkamppailuun Kouvolan maalisuoralla.

Pidemmän korren vei ruotsalaisen tähtiraviurheilijan Björn Goopin ajama ja valmentama italialaisori Vitruvio.

Myös toiseksi sijoittunut Cokstile on italialaisten omistuksessa, vaikka se on syntynyt Norjassa.

Moni odotti Vitruvion johtavan Kouvolan tykkikisaa alusta loppuun. Rautaisen ammattitaidon omaavalla Goopilla oli kuitenkin laadittuna vaihtoehtotaktiikka.

Hän otti alkumatkan maltilla, jottei hänen ajokkinsa olisi kuumentunut samalla tavalla kuin viime startissa Oslo GP:ssä.

Kun Goopin toinen valmennettava Moni Viking sai haettua kärkipaikan ensimmäisellä takasuoralla, tallipäällikkö sai lasketella Vitruviolla vapaasti vetotöihin seuraavassa kurvissa.

Elitloppetin kakkonen Cokstile kohosi samalla Vitruvion kupeelle. Hevonen vastaan hevonen -taisto oli valmis alkamaan.’

Kyyti kylmeni

Cockstile haastoi todella sisukkaasti, muttei saanut silti missään vaiheessa otetta Goopin ajokista. Hurjassa kirikamppailussa vauhti kiihtyi peräti 08,5-kyytiin.

Moni Viking täydensi Goopin juhlat ja kurotti kolmossijalle ennen Handsome Bradia ja Ble du Gersiä.

Suomalaishevoset Whole Lotta Love ja Chief Orlando jäivät osattomiksi kuten etukäteen pelättiin. Takajoukossa matkanneen kaksikon sijat olivat 7 ja 8.


Goop ihasteli vasta loppukeväällä kohuvalmentaja Alessandro Goccidorolta talliinsa tulleen Vitruvion kilpailumoraalia.

– Cokstile oli tosi kova ja lähestyi maalisuoralla, mutta Vitruvio on taistelija eikä suostunut häviämään, Goop myhäili.

Käytös parani

Goopin hevonen oli ollut liian paineissaan Oslo GP:ssä, joka oli kaksikon ensimmäinen yhteinen kisa. Se paineli siinä ensimmäisen lenkin suomalaisen Elian Webin rinnalla mieletöntä 07,1-vauhtia.

– Oriin käytös Oslossa oli minulle yllätys. Tunsin sen nyt paremmin ja ajoin sen mukaan iisimmin alussa, hän perusteli taktiikkaansa.

– Kaksi hienoa ravuria kävi todellisen taiston, ja olen onnellinen, että minun hevoseni voitti.

Goop jakoi täydet pisteet myös Moni Vikingille, vaikka voimahevosen vauhtivarat eivät riittäneetkään hurjassa loppuvauhdissa kärkikaksikoille.

– Moni Viking oli vasta ensimmäistä kertaa mukana tässä kategoriassa. Olen senkin juoksusta hyvin ylpeä.

Vitruvio ansaitsi voitostaan 100 000 euroa ja Moni Viking kolmossijastaan 17 000 euroa.


Goop on voittanut lainaohjastajana kaiken mahdollisen Prix d’Ameriqueta ja Elitloppetia myöten. Hän tunnusti, että kuskin fiilikset ovat vielä mahtavammat, jos voittoajokki on myös omassa valmennuksessa.

– Voittaminen on aina hienoa, mutta se on vielä ihan eri juttu, kun hevonen tulee omasta tallista. Olen ollut ammattivalmentajana ja -ohjastajana yli 20 vuotta. Kun ajaa ja valmentaa yhtä aikaa, sitä kehittyy samalla molemmissa rooleissa, Goop sanoi.

– Jotta talli pärjää, valmentajan ympärillä on oltava myös hyvä tiimi ja kaikki pitää olla hyvin organisoitua joka viikko maanantaista sunnuntaihin.

Heinäkuussa Mikkeliin?

Voittajaseremonioissa nousi esiin myös Vitruvion jatko-ohjelma ja mahdollinen paluu Suomeen heinäkuussa, jolloin ravataan St. Michel -ajo.

Goop ei tyrmännyt ajatusta Mikkelin vauhtijuhlasta, muttei luvannut vielä mitään.

– Seuraavia kilpailuja ei ole päätetty, vaan juttelen ensin omistajien kanssa ja katson, kuinka ori palautuu tästä reissusta. Mikkeli on yksi vaihtoehto.

Vitruvion aika 11,6a oli kolmanneksi nopein voittotulos Kymi GP:n historiassa. Cokstile ylsi sen kanssa samaan tulokseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt