Ruotsalaistähti iskee kahdella tykkihevosella Kouvolaan 100000 euron jahtiin – ”Sangen mielenkiintoista”

Julkaistu:

kymi gp
Ruotsalainen ohjastajavirtuoosi Björn Goop on Kouvolassa ravattavan huippukisan avainhahmo.
Kouvolan ravirata onnistui kasaamaan tämän vuoden Kymi GP:stä yhden kaikkien aikojen kovimmista ravilähdöistä Suomessa.

Vaikka koronaepidemia on painanut suurkisojen palkintoja alas pitkin Pohjoismaita, Kouvolassa pidettiin 100 000 euron pääpalkinto ennallaan. Muhkea potti tiesi luonnollisesti hyviä asioita Kymi GP:n kansainväliselle kiinnostukselle.

Kymenlaakson jättikilpailuun on yleensä järjestetty lentokuljetus Ranskasta. Muihin kansainvälisiin ravilähtöihin verrattuna suuri ykköspalkinto takasi Kymi GP:hen hurjan osanottajajoukon ilman lentoakin.

Suomea kilpailussa edustavat Ranskasta saapuva Whole Lotta Love ja kotiradallaan kisaava Chief Orlando.
Muu joukko saapuu paikalle Ruotsista ja Norjasta, vaikka hevosten omistussuhteet ovat vieläkin kansainvälisempiä.

Vitruvio ja Cokstile kilpailevat Italian lipun alla ja Ble du Gers Ranskan tricolor-väreissä. Moni Vikingin omistaja on puolestaan norjalainen, ja loppunelikko on puhtaasti ruotsalainen.

Goop avainhahmona

Ruotsalainen tähtiohjastaja ja -valmentaja Björn Goop saapuu Kouvolaan kahden oriin kera. Kummatkin hevoset ovat miehelle vielä varsin uusia tuttavuuksia, sillä Moni Viking on juossut Goopin tallista kaksi kertaa ja Vitruvio vain kerran. Jälki on kuitenkin ollut molemmilla kiitureilla vaikuttavaa.

Moni Vikingin ura on ollut melkoinen kehitystarina vasta aikuisiässä. Hevonen aloitti Norjassa ja kilpaili nuorempana paljon myös Ruotsissa.


Ori oli alku-urallaan hyvän hevosen maineessa, muttei mikään tähti. Kun hevonen siirtyi vuonna 2018 Ranskaan, se nousi aivan uudelle tasolle.

Moni Viking ravasi helmikuussa Pariisin talvimeetingissä kaksi voittoa. Niiden perään se voitti vielä Enghienissä maaliskuussa ennen kuin lähti Goopin talliin Ruotsiin.

ME-ajalle kyytiä

Seitsemänvuotias Moni Viking on ottanut uudessa kotimaassaan kaksi äärimmäisen vakuuttavaa voittoa pitkillä matkoilla.

Elitloppet-viikonlopun Harper Havover -lähdössä voimapesä murskasi yli kolme kilometrin matkan ME:n käsittämättömällä tuloksellaan 11,9/3180 metriä.

– En tunne Moni Vikingin historiaa ihan täysin, joten minullekin on mysteeri, mistä sillä aiemmin on kiikastanut tai mikä sillä on nyt loksahtanut kohdalleen. Näin kyllä oriin juoksuja jo aikanaan Ruotsissa ja nyt viime talvena Ranskassa.

– Moni Viking on kehittynyt hurjasti. Tuntuu, että sillä on kaikkea: voimaa, nopeutta, tekniikkaa. En keksi, mitä sille pitäisi vielä toivoa lisää, Goop tykittää.


Harper Hanover on perinteikäs suurkilpailu stayer-matkalla, mutta Kouvolassa Moni Viking kohtaa ensimmäistä kertaa useita aivan absoluuttisia huippuravureita. Ranskassakin se kilpaili kuumimman kärjen alapuolella olevissa kisoissa.

– Vasta kun kohdataan parhaita, silloin nähdään, millä tasolla hevonen pystyy kilpailemaan. Moni Vikingin kohdalla ei tarvitse kuitenkaan olla huolissaan, etteikö se riittäisi, vaikka se juoksee Kouvolassa tällä tasolla ensimmäistä kertaa.

– Ori sai lisäksi hyvän lähtöpaikan. Ohjastaja Pierre Vercruysse tuntee Moni Vikingin, jonka pitäisi pystyä avaamaankin aika hyvin. Sangen mielenkiintoista, Goop kuvailee.

Uskomaton debyytti

Moni Vikingiä vuotta nuorempi Vitruvio on puolestaan jo ravimaailman kiintotähtiä, vaikka sen tulosrivistö on tällä hetkellä hieman sekava.

Urallaan yli 1,1 miljoonaa euroa ravannut ori on ollut ikäluokassaan Italian selkeä ykkösravuri. Se onnistui edelliseltä valmentajaltaan Alessandro Gocciadorolta viime kaudella kotimaansa ulkopuolella täydellisesti vain Norjassa.

Toki onnistumiseksi voi laskea ravimaailman klassikkokisan Prix d'Ameriquen viitossijasijan viime tammikuussa.

Vitruvio muutti Goopin hoiviin Copenhagen Cupin epäonnistumisen jälkeen toukokuussa. Uusi treenari ei halunnut sen tarkemmin kommentoida tätä siirtoa.


Vitruvion aloitus uudesta tallista oli äärimmäisen vakuuttava, vaikka tuloksena oli vain kolmas sija. Goopin ajokki ei saanut Oslo GP:ssä suomalaisosallistuja Elian Webiltä suosiolla johtopaikkaa, ja täydellä matkalla ravattiin ensimmäinen kierros kerrassaan 07,1-kyytiä.

– Hevonen oli Norjassa hieman turhan virkeällä päällä. En tietenkään olisi halunnut, että painelemme tuollaista vauhtia ensimmäiset 1000 metriä, mutta ei silloin ollut paljoa tehtävissä. Hävisimme Oslo GP:n siinä, kun Vitruvio oli liian menoillaan. Sen suoritushan oli muuten aivan uskomaton, valmentaja ylistää.

Raju startti ei ole Goopin mukaan näkynyt hevosessa negatiivisesti.

– Ori on tuntunut harjoituksissa hyvältä ja letkeältä. En usko, että se otti Oslon kilpailusta itseensä. Onhan se juossut kovia lähtöjä ja kovia vauhteja ennenkin.

Taitava ohjastaja tuntee vastustajansa hyvin ja uskoo, että pystyy kiihdytyksessä torjumaan ulkopuoleltaan starttaavat kovat haastajansa. Sen jälkeen hänestä olisi loogista yrittää johtaa kisaa alusta loppuun Vitruvion kanssa.

– Kiihdytykset ovat aina herkkiä tapahtumia. Uskon kuitenkin, että Vitruviolla on hyvä sauma päästä kärkipaikalle. Haluan ilman muuta ajaa lähdön sieltä, jos sinne pääsen.

Kurvit taittuvat

Kouvolan ravirata on kuuluisa varsin tiukoista kaarteistaan. Radan profiili on Goopille hyvin tuttu, eikä hän epäile, etteivätkö hänen hevosensa taipuisi tiukkoihin shikaaneihin.

– Vitruvio on tottunut tiukkoihin kaarteisiin Italiassa.

– Moni Vikingin kohdalla asia on hieman arvoituksellisempi. Se on kyllä näyttänyt, miten kovaa se pystyy juoksemaan kaarteisiin. Huippuhevosilla tapaa olla se hyvä puoli, että ne auttavat itsekin ohjastajaa tiukoissa paikoissa. En ole ennakkoon huolissani, mutta ainahan tällaisiin seikkoihin pitää pieni varaus jättää, Goop huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt