Ravintolanpitäjän harrastuspulma ratkesi oivallisesti – seuraava etappi jo maailmantähtien joukossa Kouvolan raviradalla

Julkaistu:

kymi gp
Reissu-Laten ja sen omistajan kaivattu jälleennäkeminen toteutuu kahden vuoden jälkeen Kouvolan huippulähdössä lauantaina.
Kotkalainen Yrjö Piirainen oli kaksi vuotta sitten pulman keskellä.

Ravihevosiin 2000-luvulla hurahtaneen ravintoloitsijan omistuksessa oli kavionsa monesti näyttänyt lahjakas ravuri.

Viisivuotiaaksi kasvaneen lämminverisen mainetekoja hidasti kuitenkin yksi puute.

Lähes korston kokoisen Whole Lotta Loven juoksut heittivät niin sanotusti häränpyllyä.

Huippupäivinään kotkalaishevonen oli antanut kyytiä vastustajilleen 3- ja 4-vuotiaiden suurkilpailuissa.

Mikäli Juuso Holttisen valmentama ruuna oli sitä vastoin herännyt väärällä jalalla, se saattoi tulla loppusuoralla selkä edellä kilpakumppaneitaan vastaan.

– Laten suorituksissa alkoi olla kovasti vaihtelua samalla valmentajalla. Jotain piti silloin keksiä, Piirainen sanoo.

Kainostelematta Ranskaan

Omistajan keksimä idea ei ollut lainkaan tavanomainen. Hän ei siirtänyt hevostaan toiseen suomalaistalliin. Eikä hän hakenut apua liioin Ruotsinkaan valmentajavelhoilta.

Piirainen valitsi hevosensa uuden asemapaikan kylmän viileästi paljon kauempaa Ranskasta, jonka ravikulttuuri Euroopan kukoistavin. Patonkimaassa on kaikkein kovimmat ravurit ja isoimmat palkinnot.

– Ajattelin, että Ranska voisi olla Latelle sopiva maa. Juuso oli aina kehunut, kuinka hyvä reissaaja ruuna on.

– Lisäksi hevoselleni ei ollut enää 5-vuotiaana omaikäisten kisoja, vaan se olisi joutunut täällä heti huippulähtöihin. Ranskasta löytyy vielä 6- ja 7 -vuotiaillekin rajattuja lähtöjä, Piirainen huomauttaa.


Kun omistaja alkoi selvittää mahdollisuutta viedä Whole Lotta Love paljon Suomea arvokkaampien rahapatojen ääreen, vastaus löytyi nopeasti.

– Kysyin neuvoa Ranskan raviurheilun hyvin tuntevalta Brita Flanderilta. Hän suositteli valmentajaksi Philippe Daugeardia, jonka talli on Normandiassa.

Huippujen seurassa taivaalle

Whole Lotta Loven muutto Keski-Euroopan upeisiin valmennusolosuhteisiin pieleen menneen Suur-Hollola -ajon alkuerän jälkeen toteutui näppärästi.

Ruuna pääsi Kouvolan Kymi GP:ssä kesäkuussa kilpailemassa olleen ranskalaisjoukkueen siivellä uuteen kotimaahansa.

– Lentokoneessa oli tilaa, ja Kouvolan raviradan johtaja Arto Hytönen onnistui sopimaan Laten ranskalaishevosten laumaan paluulennolle. Kaikki sujui hyvin kivuttomasti, Piirainen muistelee.


Whole Lotta Loven muutosta on kulunut kaksi vuotta. Kylmäpäinen ratkaisu ei ole kaduttanut omistajaa missään vaiheessa.

Vain yksi asia on jäänyt Piiraista kaivelemaan. Hän ei vielä kertaakaan päässyt työkiireittensä takia morjestamaan hevostaan Daugeardin tallille.

– Aivan varmasti Normandiaan tulee vielä lähdettyä, kun se on mahdollista. Haaveenani on, että voisin lähettää tulevaisuudessa myös nuorempia kasvattejani sinne.

Pariisin valloittaja

Piirainen on seurannut tarkasti hevosensa Ranskan juoksuja internetin kautta.

Ensimmäisen kauden kilpailut eivät vielä tuoneet himoittuja täysosumia. Ne menivät ruunalta uusissa ympyröissä lähinnä totuttelun merkeissä.

Kun oikea sävel alkoi löytyä viime kesän jälkeen, Whole Lotta Love on päässyt monta kertaa voittajaesittelyyn Ranskan ravipyhättöä Pariisin Vincennesiä myöten.

Viime vuoden kilpailuista joka neljäs johti napakymppiin. Tämän kauden viidestä startistaan ruuna on voittanut kolme.

Whole Lotta Love on elättänyt komeasti itsensä. Sen ansiot ovat kasvaneet kahden vuoden aikana 126 000 eurolla.


Piirainen sanoo, että vaikka ravien palkintotaso on Ranskassa paljon Suomea korkeampi, hevosten valmennusmaksut ovat siellä halvemmat.

– Tämä johtuu siitä, että valmentajalle ja ohjastajalle menee yhteensä 20 prosenttia palkinnosta, kun Suomessa vastaava provisio on 15. Ranskassa treenari saa Suomeen verrattuna suhteessa paljon suuremman osan palkinnoista kuin valmennusmaksuista.

Turisteille ei sijaa

Whole Lotta Loven hyvä menestys ei ole varsinaisesti yllättänyt omistajaansa.

– Paikanvaihdoksella lähdettiin tavoittelemaankin Latelle menestystä ja suoritusvarmuutta. Daugeard ei sitä paitsi ota mitään turistihevosia talliinsa, joten hänelläkin on ollut koko ajan odotuksia ruunan pärjäämisestä.

– Kun voittoja alkoi tulla, valmentaja oli jopa pahoillaan sitä, ettei Late ollut onnistunut aikaisemmin. Hänen mielestään hevonen olisi ansainnut voittoja jo ennen viime syksyä, mutta laukat olivat usein sotkeneet sen menoa volttilähdöissä, jotka ovat sille vähän hankalia.

Juuri tästä syystä Whole Lotta Loven viime kilpailu meni pieleen toissa sunnuntaina. Se hylättiin harha-askeltensa takia.


Edellinen kilpailu kevään latautumistauon jälkeen oli päättynyt sen sijaan voittoon.

– Late oli Pariisin talvimeetingin jälkeen ihan tarkoituksella yli kolme kuukautta starttaamatta, koska sillä on tähdätty Lahden Suur-Hollola -ajoon, Piirainen sanoo.

– Ruuna on mennyt joka vuosi paljon eteenpäin. Kova treeni on tepsinyt, ja hevonen on nykyään lihaskimpun näköinen.

Suur-Hollolaan tähdätty

Omistaja pitää hevosensa parhaana juoksuna Pariisin voittostarttia helmikuun puolivälissä.

– Late kiri silloin selvään voittoon ajalla 11,3a, joka jäi vain kolme kymmenystä Suomen ennätyksestä. Hevosella tähdättiin sellaiseen tulokseen, joka oikeutti suoraan välieräpaikkaan Suur-Hollola -ajossa, ja siinä onnistuttiin hyvin. Varaa jäi vielä parempaankin.

Piirainen kertoo, että Lahden Suur-Hollola -ajo on Whole Lotta Loven tämän kauden pääkisa. Kesä- ja heinäkuun vaihteesta tuleekin ruunalle helteinen.

Kymi GP:n ja Suur-Hollolan välissä on vain seitsemän päivää. Lisäksi Lahden finalistit joutuvat urakoimaan ensi viikon sunnuntaina kahdessa lähdössä.

– Kilpailutahdista tulee aika tiivis, mutta uskon hyväkuntoisen Laten selvittävän sen. Oli kunnia-asia saada kutsu Kymi GP:hen, eikä siitä voinut kieltäytyä, omistaja perustelee uutteraa kilpailutahtia.

Kymi GP:n sankari kuittaa 100 000 euron pääpotin.


Suomen värien kantaja

Whole Lotta Love on ainoa Suomessa syntynyt ravuri Kouvolan kansainvälisessä superlähdössä. Toinen suomalaisomistuksessa oleva osallistuja on Norjasta hankittu Chief Orlando, jota valmentaa haminalainen Pia Huusari.

Maailmantähtien värittämän Kymi GP:n taso on kivikova. Piirainen ei ole arvannut asettaa sijoitustoivetta. Tai ainakaan hän ei tohdi kertoa sitä julkisuuteen.

– Toivottavasti Late tekee lauantaina ehjän juoksun. Sen jälkeen katsotaan, mihin se riittää tällaisessa porukassa vähän huonolta lähtöpaikaltaan.
Piiraiselle on tärkeää, että hän pääsee näkemään elämänsä hevosen otteita pitkästä aikaa radan varressa. Ja jopa kahtena viikonloppuna peräkkäin.

Kotkalainen aikoo olla Kouvolan ravikatsomossa jo edellisenä päivänä perjantaina. Silloin Holttisen valmennuksessa oleva Whole Lotta Loven 4-vuotias pikkuveli Misty Mountain Hop starttaa Piiraisen ravintolan sponsoroimassa nimikkolähdössä.

Led Zeppelinin tahtiin

Omistaja toivoo Whole Lotta Loven jatkavan kesän jälkeen Daugeardin valmennuksessa vielä kaksi kautta, joiden jälkeen sen kilpailuoikeus päättyy Ranskassa.

– Haluaisin, että Late voisi kilpailla Ranskan perään vielä muutaman vuoden Suomessa. Se olisi ainakin iän perusteella mahdollista.

Reissu-Late on porhaltamassa jo kovaa vauhtia kohti Suomea. Sen asemapaikka kilpaturneen aikana on Brita Flanderin talli Päijät-Hämeessä.


– Sain juuri kuulla, että Laten ja sen kanssa Suomeen matkaavan tallikaverin Big Headachen reissu on sujunut hienosti. Hevoset ovat nyt jo Tanskassa, Piirainen puhkuu hiukan malttamattomana jälleennäkemisen kynnyksellä.

Omistajan musiikkimakua ei tarvitse pähkäillä. Hänen muita kasvattejaan Whole Lotta Loven ja Misty Mountain Hopin ohella ovat esimerkiksi Ramble On ja Black Dog.

Mikäli Kymi GP:ssä nähdään lauantaina kotkalainen ravisensaatio, voittajaseremonioissa ämyreistä soi vuoronperään Fredrik Paciusta ja Led Zeppeliniä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt