Derbyvoittaja pitkästä aikaa seremoniakehään – ”Hevonen on nyt palannut takaisin”

Julkaistu:

Toto65
Herra Heinämies oli alkuvaikeuksista huolimatta etevin.
Tornion Toto65-kierroksen avauskohteessa monelle pelaajalle tuli kylmä hiki otsaan jo ennen lähtöauton irtoamista, sillä rivin pankki, yli 80 prosenttia pelattu Herra Heinämies säikäytti kannattajiaan haparoimalla ja jäämällä porukan viimeiseksi.

Santtu Raitala käänsi ajokkinsa kirikaistoille 600 metriä ennen maalia, huilasi hetken toisella loppukurvissa ja lopullisen menoluvan saadessaan Herra Heinämies lennähti loppusuoralla omaa vauhtiaan voittoon. Keulassa juossut Jepulis kesti toiseksi ennen rinnallaan taivaltanutta Iikoria.

–  Auto lähti tämän sarjan suomenhevosille aavistuksen hitaanlaisesti. Vaikka koitettiin passailla auton taakse tulemista myöhemmäksi, niin "Heinis" oli tosi innoissaan eikä meinannut pysyä pöksyissään ori näin kevään korvalla, Raitala kommentoi alkuhetkiä.

–  Kärjessä oli tosi hyvä kärkikaksikko, jotka on oikein sitkeitä vastaamaan ulkopuolen hevosille. Olin tyytyväinen, kun loppukurvissa pääsi vielä hetkeksi lepuuttamaan toiselle ja yksi hevonen käänsi vielä väliin, niin päästiin vielä ulompaa yrittämään (ohitusta), Raitala sanoi.

Herra Heinämiestä juhlittiin vuoden 2018 Killerin Derbyn voittajana, jonka jälkeen ykkössijoja ei ole tullut ennen tätä päivää.

– Kyllä hevonen on nyt palannut takaisin. Viime vuosi oli aavistuksen välivuosi, toki rahaa tuli paljon 5-vuotiskaudella, ja nämä on kovia lähtöjä missä tämä juoksee. Nyt tuntuu, että se on valmis juoksemaan niitä ja on muutenkin oikein hienon tuntuinen, Raitala kehui Antti Ojanperän valmennettavaa.

Tutkapari Ojanperä & Raitala juhli voittoa myös neljännessä kohteessa Zultanion ollessa paras.

Keulassa paahtanut Verozzo veti ensimmäisen kierroksen hurjasti 11-vauhtia ja takapareissa matkannut Zultanio noukki lopussa kypsät marjat kirien helppoon voittoon. Sen voittotulos oli illan kovin noteeraus 12,8aly.

Raitala on ollut hurjassa ohjastusvireessä viime viikot. Torniossa pihtiputaalainen ajoi kaikkiaan neljä voittoa, kaikki Ojanperän valmennettavilla, ja koronatauon jälkeen ykkössijoja on kertynyt jo 41 kappaletta.

Brooklyn Hill tunteikkaaseen voittoon

Lämminveristen avoin ryhmä oli nimetty Plant The Seed Memorialiksi. Legendaarista tammaa valmentaneella Petri Salmelalla oli mukana lähdössä kolme hevosta, joista jo ennakkoon kovimmat odotukset kohdistuivat Brooklyn Hilliin.

Hannu Torvisen ajokki joutui tekemään hartiavoimin töitä päästäkseen keulaan, eikä vauhti rauhoittunut missään vaiheessa. Raastavasta temposta huolimatta Brooklyn Hill piti lopussa varmoin ottein kurissa Ingemar Hultqvistin kaksikon Selmer I.H. & Magnifik Brodde.

–  Koitettiin tarkkailla ensimmäinen kaarre miten hommat lähtee luontumaan. Ajattelin, että meille voi ainakin paikka johtavan rinnalla olla tarjolla, jos ei jopa keulakin. Sinne päästiin, vaikka se vähän kauemmin kestikin kuin ajattelin. Piti koittaa vaan pitää kovaa tempoa yllä ja lopulta hevonen voitti suht vaivattomasti, Torvinen sanoi.

Voitto sai Salmelan tunteikkaaksi.

–  Mahtavat fiilikset. Aina se herkistää kun puhutaan Plant The Seedista. Vielä kun ollaan täällä Torniossa ja vaikka ihan tavallinen lähtö oli, niin kyllä tämä vaan on hienoa, Salmela kommentoi.

Exploding Belle hurjana

Kolmannessa kohteesssa ajetussa IV-divisioonakarsinnassa Exploding Belle otti lähtölaukan ja peli näytti sen osalta jo pelatulta. Hannu Torvinen ei kuitenkaan lannistunut vaan käänsi ajokkinsa 800 metriä ennen maalia viidennestä ulkoa reissuun ja tamma kiri omaa vauhtiaan voittoon 12-lopetuksessa.

–  Koitin tulla lähtöauton taakse mahdollisimman kivasti, että päästäisiin hyvin matkaan. Näin sen Herra Heinämiehen lähdön ja siinä auto lähti hitaasti matkaan, ja niin se teki nytkin. Siihen pitää vaan koittaa sopeutua, mutta tamma kävi vähän kuumana ja otti laukan. Onneksi se antoi raville ja päästiin porukkaan mukaan, Torvinen kommentoi.

–  Hevonen oli tänään tosi hyvä ja varsinkin kun sen käänsi vapaalle radalle, niin se meni tosi hyvällä tyylillä ja meni kuin itsestään johtavan rinnalle. Tamma voitti tänään tosi helposti ja jäi paljon varaakin, Torvinen ihasteli Tiina Koskisen valmennettavaa.

Kymmenettä peräkkäistä voittoaan hakenut Asterisque laukkasi 600 metrin juoksun jälkeen.

Väkivahvan juoksun teki myös stayer-matkan johtavan rinnalta nimiinsä vienyt Stonecapes Pro.

– Vauhti oli hiljaista ja oli vähän haitariliikettäkin, niin ajattelin ajaa eteenpäin. Vähän aikaisin jouduttiin keulaan, kun se yksin jäädessään vaan alkaa pyörittelemään korviaan. Varmasti se vastasi, kun rinnalle tuli hevonen, ruunaa ajanut Jukka-Pekka Niskanen totesi Nina Mustosen treenattavasta.

Johtavan rinnalta paras oli myös Kari Alapekkalan ajama Edfromed. Ruunauksen myötä piristynyttä ruunaa valmentaa Markus Pulkkinen.

Oikea Toto65-rivi Tornio 17.6.

Toto65-1: 5 Herra Heinämies

Toto65-2: 5 Edfromed

Toto65-3: 3 Exploding Belle

Toto65-4: 11 Zultanio

Toto65-5: 14 Stonecapes Pro

Toto65-6: 5 Brooklyn Hill

Kuusi oikein -tuloksille: 52,14 euroa

Viisi oikein: 2,02 euroa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt