Elitloppetin voittaneen miljonäärioriin ympärillä vakavia vilppiepäilyjä – valmentaja: ”Olen shokissa” - Ravit - Ilta-Sanomat

Elitloppetin voittaneen miljonäärioriin ympärillä vakavia vilppiepäilyjä – valmentaja: ”Olen shokissa”

Huippuori Propulsionin uroteot ruotsalaisilla raviradoilla ovat joutumassa tiukkaan syyniin uusien lehtiväitteiden myötä.

Propulsionin sunnuntain Elitloppet-voiton yllä on tummia pilviä.

3.6.2020 12:00

Norjalainen ravilehti Trav og Galopp-nytt pudotti tiistaina ravimaailmaa vavahduttaneen uutispommin.

Lehden esittelemien asiakirjojen mukaan Pohjois-Amerikassa syntyneelle huippuori Propulsionille olisi tehty ennen Ruotsiin muuttoa hermostoa manipuloiva operaatio, joka estäisi hevosta tuntemasta lainkaan kipua.

Ruotsissa kyseinen operaatio luetaan dopingrikkomusten piiriin, eivätkä sen läpikäyneet hevoset saa kilpailla maan kaviourilla.

Ruotsalainen Stall Zet hankki Propulsionin yhdysvaltalaisesta hevoshuutokaupasta elokuussa 2015 ja se aloitti kilpailemisen Ruotsissa vielä saman vuoden lokakuussa.

Tuoreiden väitteiden pitäessä paikkansa hevonen ei olisi koskaan siis saanut edes aloittaa kilpailemistaan länsinaapurin raviradoilla.

Sen sijaan ori on onnistunut vuosien mittaan voittamaan lähes kaikki ruotsalaisen raviurheilun klassisimmat suurkilpailut ja hankkinut kiistattoman legendastatuksen yli kolmen miljoonan euron tienesteillään.

Ristiriitainen tilanne

Vilppiepäilyn tueksi nostetuista asiakirjoista huolimatta tilanne on kuitenkin vielä kaikkea muuta kuin selvä.

Meritoitunutta huippuhevosta on tutkittu vuosien varrella useaan otteeseen eri eläinlääkärien toimesta, eivätkä alansa ammattilaiset ole pystyneet raportoimaan siitä mitään poikkeavaa.

Propulsionin valmentaja Daniel Redén kommentoi ristiriitaista tilannetta ruotsalaiselle Travrondenille.

– Kuulin asiasta huhuja jo vuosi sitten, mutta asiaa tutkittiin, eikä mitään poikkeavaa havaittu. Hevonen on reagoinut normaalisti kaikkiin eläinlääkärien tekemiin tutkimuksiin.

– Tämä tuntuu hirveältä. Olen shokissa, Redén sanoi lehden haastattelussa.

Asia siirtyy seuraavaksi Ruotsin raviurheilun keskusjärjestön Svensk Travsportin tutkittavaksi.

Pahimmassa tapauksessa Propulsion voi menettää vuosien varrella hankittujen suurkilpailuvoittojen lisäksi myös asemansa rahakkailla maailmanlaajuisilla siitosorimarkkinoilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?