Voitokas Morison ei välitä keulapaikasta – "Saattaa jäädä ihmettelemään ja odottelemaan"

Julkaistu:

TOTO65
Kohti ykkössarjoja matkalla oleva Morison ansaitsee voittonsa työnteon kautta.
Uransa 68 startistaan 17 voittanut Morison on askeleen tai parin päässä ykkössarjasta. Nousukas on ehtinyt tienata urallaan 81 640 euroa ja pian hevonen haastaa maan suomenhevoskärjen.

Yhdeksänvuotias Morison on laskettavissa "late bloomeriksi" eli hevoseksi, joka ei loistanut ikäluokkavuosinaan mutta on sittemmin puhjennut kukkaan. Voitoista viisitoista kappaletta on tullut seitsemänvuotiskaudesta eteenpäin.

Morison oli loistavassa iskussa jäädessään pakolliselle koronaviruksesta johtuneelle ravitauolle maaliskuun puolivälissä.

- Talvikautta olisi ollut mukava jatkaa, mutta pakollinen koronatauko tuli väliin ja nyt aloitellaan taas, hevosen valmentajana toimiva ja sen yhdessä Harri Männistön kanssa omistava Siru Juutinen kertoi.

Itse talvikausi täytti Juutisen odotukset. Saldona oli kolmesta startista kaksi voittoa ja yksi hylkäys.

- Olin talven esityksiin tyytyväinen. Etenkin pari ensimmäistä kisaa, jotka päätyivät voittoon, olivat huimia. En uskonut voittoon etenkään ensimmäisessä kisassa, kun taukoa oli alla eikä hevosta oltu kotona pöllyytetty. Morison pystyi kuitenkin heti olemaan hyvä ja voittamaan.

Kolmas ja viimeinen startti maaliskuun puolivälissä Vermossa aiheutti hylkäyksen maalisuoralla sijalta neljä.

- Morison ei välttämättä tarvitse laukkaan näkyvää syytä. Laukka tulee herkemmin, kun hevonen joutuu menemään pitkään kovaa. Hevonen on aina ollut sellainen, että laukka välillä tulee.

Stayer-matkat haussa

Juutisen mukaan talvitauko on mennyt odotetusti, kun hevonen sai jäädä tauolle ilman ongelmia.

- Hevosta on pikku hiljaa liikuteltu ja hoideltu eikä mitään ihmeellistä ole ollut. Hevonen on varmaankin hieman tukkoinen ensimmäiseen kisaansa, kun sitä ei ole kotona hirveästi pöllyytelty. Kerran on käyty radalla ajamassa reippaammin.

Pälkäneläinen on yrittänyt metsästää stayer-matkoja suojatilleen, mutta niitä on ollut tarjolla vähänlaisesti. Siksi Morisonilla on useimmin startattu suositulla 2100 metrillä.

- Olen yrittänyt katsoa hevoselle pitempiä matkoja, mutta 2100:a metriä on usein jouduttu ajamaan, kun muuta ei ole ollut tarjolla. 2600 tai 3100 metriä käy parhaiten vauhtikestävälle hevoselle. Eikä laukkariskiskään ole kesäkeleillä yhtä suuri pidemmillä matkoilla, kun koko ajan ei tarvitse mennä 21-vauhtia.

Morisonin fysiikka on kunnossa ja vauhtiakin tulee iän ja starttien myötä lisää. Se on näillä näkymin ainut keino hankkia lisänopeutta, kun balanssinkevennys on poissa kuvioista.

- Kerran kevennettiin balanssia, minkä jälkeen ravi oli sekaisin ja palasimme pian takaisin vanhaan kengitykseen. Silloin Morison ei kestänyt kevennystä eikä sitä ole suunnitelmissa tehdä lähitulevaisuudessakaan. Tavallinen rautakenkä on tälläkin hetkellä alla.

Morison ei ole ainut laatuaan, joka tekee paremman juoksun kuolemanpaikalta kuin keulasta. Muun muassa keskiviikkona samassa lähdössä starttaava A.T. Veeti kuuluu samaan kastiin.

- En osaa sanoa tarkasti juoksunkulkutoiveista. Keulasta Morison on sellainen, ettei se välttämättä tee totta ja on siksi johtavan rinnaltakin parempi. Johtopaikalla juostessaan se saattaa jäädä ihmettelemään ja odottelemaan kavereita. Kuski saa päättää miten ajaa, kun lähtö pääsee vauhtiin.

Keskiviikkoiltana vastaan asettuu suursuosikki Sheikki, joka on jo osoittanut pystyvänsä lyömään maan ykkössarjan menijät. Morison on luotettu selväksi kakkossuosikiksi.

- Ehjä suoritus on laukkastartin jälkeen ykkösasia ja tietenkin rahasija olisi hyvä saavutus sen jälkeen. Juoksunkulusta homma on monesti kiinni ja siitä ettei tule häiriöitä matkan aikana. Onnistuminen on monen asian summa, ja kaiken pitää natsata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt