HIFK:n tähtiravuri leikitteli voiton Kuopion suurkilpailussa

Julkaistu:

KUOPIO STAKES
Mascate Match ravasi Kuopio Stakesista Raviliiga HIFK:n tilille 41150 euroa.
4-vuotiaille rajatussa uloslyöntiajossa Kuopio Stakesissa oli etukäteenkin vain yksi suosikki. Supertähti Mascate Match hoiteli ensin karsintansa 1,09-kertoimisena jättisuosikkina johtopaikalta, valitsi finaaliin radan yksi ja siinäkin nähtiin tyylikäs keulasoolo 1,17-kertoimeen pelattuna.

Finaali oli lopulta varsin tylsä tapahtuma, sillä vastustajat tuntuivat luovuttaneen ylivoiman edessä jo ennakkoon ja mailin matkalla ensimmäinen kierros hölkkäiltiin "Massin" tahtiin 16-vauhdilla. Loppusuoralla ohjaksissa ollut Antti Teivainen antoi tähtitamman kiihdyttää vauhdin 11-lukemiin ja kaikki oli äärimmäisen helppoa.

Teivainen sai mieluisan kutsun hevosen kyytiin, sillä karsinnassa tamman voittoon ohjastanut sen valmentaja Pekka Korpi "joutui" sääntöjen puitteissa valitsemaan finaaliajokikseen omistamansa Arctic Emman.

– Se on aina upea tilaisuus kun pääsee tällaisen hevosen ohjiin, Teivainen myhäili voittajaesittelyssä.

Nurmijärveläinen ohjasti Mascate Matchia myös sen 3-vuotiskauden viimeisissä kilpailuissa, joten mies oli oiva vaihtoehto kertomaan hevosen talven aikana tapahtuneesta mahdollisesta kehityksestä.

– Tamma on saanut lisää massaa ja voimistunut. Se oli upea jo viime vuonna, mutta minusta se on kehittynyt edelleen 4-vuotiaaksi.

Kokenut huippuohjastaja uskoi vakaasti, että Pekka Korven tallin helmi voisi olla kaivattu kansainvälinen suomalainen ravuritähti tulevaisuudessa.

– Hevosella on kaikki elementit nousta kansainväliseksi tähdeksi ja se on sellaisissa käsissä, että saa varmasti mahdollisuuden siihen. Aikahan sen sitten lopulta näiden hevosten kanssa näyttää ja monenlaista voi tapahtua matkan varrella, Teivainen kuitenkin jarrutteli.

Mascate Match ansaitsi karsinnasta 5150 euroa tuloksella 13,1/1609 metriä. Finaalivoittoon riitti maltillisen matkavauhdin jälkeen 14,5/1609 metriä ja se oli puolestaan 36000 arvoinen rypistys.

Valmentaja Timo Korvenheimo oli kilpailun toinen onnistuja supertähtihevosen takana. Miehen valmennettavat Racing Boy ja First Class Lady veivät finaalin muut totosijat. Racing Boy oli ykkönen omassa karsinnassaan ja First Class Lady puolestaan kakkonen Mascate Matchin takana toisessa.

Savo-Ajossa esimakua Kuninkuusraveista

Tammahyvityksellä ajettava Savo-Ajo oli koonnut Kuopioon upean kattauksen suomenhevoshuippuja. Oriit osoittautuivat takamatkastaan huolimatta vahvemmiksi ja veivät kolme ensimmäistä sijaa, joskin parhaalle tammalle Hetviinalle jäi jossiteltavaa kiritilojen suhteen.

Loppusuoralla voitosta väänsivät rintarinnan kivikova kolmikko Jokivarren Kunkku-Evartti-Lissun Eerikki. Keskimmäinen niistä työntyi lopulta varsin vaivatta kärkeen. Se sai paljon isoja kilpailuja voittaneen ohjastaja Santtu Raitalan jopa hieman herkistymään voittajahaastattelussa.

– Tällä hevosella on ollut uran aikana isoja ongelmia ja leikkauksen jälkeinen komplikaatio oli viedä siltä hengen. Antti Ojanperän tallin väki on tehnyt sen kanssa valtavan työn ja on todella iso asia nähdä se nyt tässä voittajana. Moni ei ymmärrä, kuinka lähellä se oli, ettei koko hevosta enää olisi ja millaisia uhrauksia sen eteen on tehty, Raitala huomauttaa.

Hieno voittotaisto sai Raitalan syttymään siitäkin syystä, että pitkästä aikaa raveissa oli myös yleisöä.

– Onhan se paljon kivempi ajaa kun on yleisöä ja kannustuksen kuulee radalle. Se on se viimeinen silaus, joka tekee tästä lajista sen mikä se on.

Kuninkuusravit lähestyvät ja Evartti nousi Savo-Ajon esityksellään yhdeksi voittajakandidaateista. Raitala ei tätä tyrmännyt.

– Uskoisin, että ne karkelot ovat tällä tavoitteena tänä vuonna. Ori nostaa tasoaan koko ajan ja Kuninkuusraveja voi odottaa suurella mielenkiinnolla, Raitala paalutti.

Evartin omistaa Talli Pajatso, jonka tilille tärähti voitosta 10000 euroa. Voittotulos oli 23,4/2120 metriä.

Dartagnan Sisu pudotti kaikki Toto65-pelaajat

Lämminveristen avoimesta lähdöstä odotettiin Lexus Dreamin keulasooloa ja kisa etenikin alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan loppusuoralle saakka. Ensin suosikista kuitenkin vyöryi ohi matkalla rinnalle kiertänyt Stonecapes Queila, mutta sekin joutui nöyrtymään suuryllättäjä Dartagnan Sisun edessä.

Vain minimaaliset 0,34 prosenttia pelattu Matias Salon valmennettava sai pelaajat hieraisemaan silmiään. Edelliset kaksi vuotta voitoitta kilpaillut 7-vuotias sai toki maksimaalisen juoksun 3. sisällä, mutta vaihtoi rytmiä mykistävän terävästi saatuaan kiritilan vain 100 metriä ennen maalia ja ehti kärkeen.

Hevosta ohjastanut Tommi Kylliäinen ei osannut antaa suoralta kädeltä selitystä hevosen hurjaan muodonmuutokseen.

– Ajoin hevosta ensimmäisen kerran, joten on hankala arvioida mistä sillä on aiemmin kiikastanut. Sain ohjeet yrittää pitää hevosen mahdollisimman rauhallisena ennen lähtöä ja tarjota sille nätin juoksun. Onhan tämä joskus nuorempana näyttänyt olevansa hyvä hevonen ja nyt se taas suoritti hyvällä tasolla, Kylliäinen mietti.

– Ruuna tuntui koko matkan mainiolta ja jos se vastaavana jatkaa, niin voittoja tulee kyllä lisääkin, Kylliäinen jatkoi.

Kokkolan Auto-Center Oy omistaa 7000 euroa tuloksella 12,8/2100 metriä ansainneen hevosen.

Jättiyllättäjät juhlivat matalissa sarjoissa

Lämminveristen kakkossarjan keskipitkällä matkalla voitontae oli ohjastaja Raitalan taktinen väläys ajaa MAS Champ kierros juostuna parijonon hänniltä johtoon saakka. Sen jälkeen kaikki oli tosi helppoa.

Suomenhevosten matalammassa sarjassa nähtiin jättiyllätys, kun 12-radalta startannut I.P. Riimi rankaisi kärkipään hevosia reippaasti ylivauhtisesta avauskierroksesta. Legenda Pekka Korpi nähtiin hieman harvinaislaatuisemmin suomenhevosen ohjissa ja mies täydensi mainiota ravipäiväänsä myös tällä tavoin.

Yllätys saatiin myös lämminveristen matalimpaan sarjaan, kun ruunauksesta syttynyt Edfromed kiri nappijuoksun jälkeen napakasti ykköseksi Henri Bollströmin luotsaamana.

Oikea Toto65-rivi, Kuopio 1.6.

Toto65-1: 3 Mascate Match

Toto65-2: 10 Mas Champ

Toto65-3: 12 I.P. Riimi

Toto65-4: 1 Edfromed

Toto65-5: 10 Dartagnan Sisu

Toto65-6: 11 Evartti

Viisi oikein voitto-osuus 3830,36 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt