Mikä paluu Elitloppetissa – Proppen teki ihmeen!

Julkaistu:

elitloppet
Voitto meni jokaikisen kruunun edestä oikeaan osoitteeseen sunnuntaina ravatussa Tukholman superkilpailussa.
Ympäripyöreäksi mainostetussa Elitlopetissa nähtiin yksi kaikkein aikojen comebackeista.

Voittoon kirmasi sotaratsu Propulsion, joka tuli huippulähtöön pitkältä kilpailutauolta kylmiltään.

Yhdeksänvuotiaan ruotsalaishirmun uran epäiltiin jo kahdesti päättyneen viimeisen vuoden aikana. Vielä pari viikkoa sitten Propulsionin osallistuminen Elitloppetiin oli täysin auki.

Viimeksi tammikuun lopussa Pariisissa kilpailleen Daniel Redénin suojatin ei tarvinnut antaa näyttöjä keväällä, koska se on niin suuri tähti kotimaassaan.

Paikkaa pidettiin sille vapaana koko ajan, ja kilpailun järjestäjille oli suuri helpotus, kun Redén viimein väläytti vihreää valoa osallistumiselle.

Toista maata

Yleensä vanhemmat hevoset tarvitsevat kovia startteja alleen paussien jälkeen, jotta ne pystyvät parhaimpaansa. Mutta ei Propulsion. "Proppen" on toista maata kuin muut.

Tähtiohjastaja Örjan Kihlströmin lempiajokki muistutti suuruudestaan jo karsintalähdössä.

Sen juoksu meni siinä mönkään, kun se juuttui kiertämään joka metrin kolmatta rataa pitkin vastustajiensa ulkopuolella. Silti suurisydäminen hevonen taisteli mukaan loppukilpailuun.


Finaalissa Propulsionin reissu onnistui huomattavasti paremmin ja se loikki maalisuoralla pitkillä askelillaan kolmen miljoonan kruunun eli 281 000 euron arvoiseen jättivoittoon. Sen tulos mailin matkalla oli 10,2a.

Italialainen karsintavoittaja Cokstile sijoittui toiseksi ja kilpailun ruotsalainen 5-vuotias kuopus Attraversiamo kolmanneksi. Ne hävisivät voittajalle kaksi kymmenystä.

Redénin tallista selvisi peräti kolme ravuria finaaliin. Propulsionin tallikavereista Sorbet oli neljäs ja Missle Hill taipui kärkipaikalta kuudenneksi.

Huonoimmin kävi toiselle karsintavoittajalle Earl Simonille, joka hylättiin 750 000 kruunun arvoiselta kolmossijalta.

Ranskalaishevosen ohjastaja Franck Ouvrie haki pussissa olleelle ajokilleen sääntöjen vastaisesti kiritilan maalisuoralla, ja tuomaristo joutui hylkäämään valjakon suorituksen murtautumisen takia.

Ohjastaja liikuttui

Voitto oli Redénin valmennettaville ensimmäinen Elitloppetissa. Ohjastaja Kihlström oli sen sijaan juhlinut maansa suurimmassa ravikilpailussa aikaisemmin jo kolmesti.

Kylmähermoinen Kihlström liikuttui voiton jälkeen kyyneliin, mistä hyvin näki, kuinka tärkeä hevonen Propulsion hänelle on.


– Oli todella hienoa, että hevonen nyt onnistui näin, kun se oli ollut monta kertaa aikaisemmin hyvä Elitloppetissa, Kihlström sanoi.

Kaksikko on käynyt kahdesti ihastuttamassa suomalaistakin raviväkeä Vermon Finlandia-ajossa. Propulsion vei Vermossa voiton vuonna 2016. Seuraavana vuonna se sijoittui toiseksi.

Yhdysvalloista varsavuosiensa jälkeen Ruotsin hankitun Propulsionin voittosumma kasvoi sunnuntaina yli 3,2 miljoonaan euroon. Se on jatkossa varmasti hyvin suosittu myös siitosoriina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt