Suomenhevosten rynnäkkö Tukholmaan – ”Kovat ovat menohalut”

Julkaistu:

Elitloppet-ravit
Elitkampenin konkari Polara tankkasi itsensä reissukuntoon tuoreen vihreän ruohon keskellä.
Jos ovat suomalaistoiveet viikonloppuna korkealle Elitloppetista, samaa voi sanoa kylmäverihuippujen Elitkampenista. Sen voittoa tavoittelee sunnuntaina Solvallan raviradalla iskukykyinen kolmen suomenhevosen lauma.

Suomesta Tukholmaan matkustavat Polara ja Josveis, ja perillä niitä odottaa talvesta asti Katja Melkon tallilla Keski-Ruotsissa tähän kauteen valmentautunut Vixus.

Kipparin nauhan kolmikosta voi antaa Polaralle. Antti Tupamäen suojatti osallistuu jo neljättä kertaa Elitkampeniin.

Petäjäveden peto on myös tottunut menestymään Suomen, Ruotsin ja Norjan hevosten välisessä kylmäverikamppailussa. Polara on saavuttanut aikaisemmilla reissuillaan sijat yksi, kaksi ja viisi.

Koska kevät on aina ollut ruunan parasta aikaa, Tupamäki odottaa siltä hyvää panosta viikonloppuna.

Polara pääsi jopa yllättämään valmentajansa viime viikon keskiviikkona Vermossa. Se kävi tiukan taiston voitosta Josveisin kanssa.

Helpomman reissun kärjessä sisäradalla saanut Josveis veti kaksikosta lopulta pidemmän korren.
– Polara oli Vermossa yllättävänkin hyvä tauon jälkeen. Sillä oli ajettu keväällä vain aika maltilla, mutta silti kovat ovat olleet sen menohalut. Ruuna oli paremman tuntuinen kuin ennen koronataukoa, Tupamäki vertaa.

Tupamäki vielä täsmentää, että Polaralla on ollut lähes saman oloinen kuin huippuvuosinaan.

– Viime vuoden Elitkampenissa hevonen ei ollut ihan parhaimmillaan. Se sijoittui silti viidenneksi, vaikkei sen juoksukaan onnistunut hyvin. Polara tuntuu nyt paremmalta. Ruuna oli Vermossa oikein saakelin hyvin ohjilla, valmentaja kehuu.

Tankkaus laitumella

Polara sai viime viikon startin jälkeen tankata jonkin aikaa itseään laitumella.

– Vihreä ruoho tekee hyvää hevosen mahalle. Hevosten on myös hyvä pyöristyä ennen ulkomaan reissuja, koska ne tahtovat kuivua niiden aikana. Laitumella olo tekee hyvää mielialallekin.


Tämän kevään Elitkampen on Polaralle monin tavoin erilainen kilpareissu kuin aikaisemmat.

Tupamäki jättää Ruotsin matkan väliin. Hänellä ei ole sen jälkeen varaa olla kahta viikkoa karanteenissa, kun kilpailut pyörivät jo silloin Suomessakin täydellä teholla.

Polara matkustaa Tukholmaan vain toisen omistajansa Janne Tiaisen kanssa. Tupamäki on ajanut kaikki ruunan startit sen jälkeen, kun hän osti sen Tiaisen kanssa reilu viisi vuotta sitten.

Ennätys ei yllätä

Solvallassa Polaran rattaille hyppää Iikka Nurmonen, joka on häärinyt viime kuukaudet Ruotsin markkinoilla.

– Polara on lähtöauton taakse mentäessä hiukan äkkinäinen ja voi rynnätä, mutta eiköhän Iikka ammattimiehenä hoida hommat. Vieraasta ja 20 kiloa kevyemmästä kuskista voi olla etuakin, koska ruuna on tottunut kilpailemaan pelkästään minun kanssani, Tupamäki epäilee.


Toinen Elitkampen-voitto tulisi silti valmentajalle jonkinlaisena yllätyksenä, mutta uusi ennätys ei.

– Lähtö on niin kovatasoinen, että Polaran voitto voi olla liikaa vaadittu. Neljän parhaan joukkoon hevosta kuitenkin vähän odottelen, ellei kevään tauko näy sen otteissa.

– Kun Polara voitti kolme vuotta sitten ennätyksellään 19,0a, se juoksi ulkoratoja pitkin. Sen pitäisi pystyä samaan tulokseen sisärataa pitkin. Sitä vauhtia on mentäväkin, jos meinaa pärjätä.

Uusi kokemus aikaisempiin Ruotsin reissuihin verrattuna Polaralle on myös yleisön puuttuminen. Normaalisti Solvallassa porisee kuin hornankattilassa kymmenien tuhansien katsojien keskellä, mutta tänä keväänä siellä ei ole tunnelmasta tietokaan.

Tupamäen hevonen ei edes kaipaa yleisön kannustusta.

– Polara ottaa ehkä vähän itseensä kovasta mökästä, joten se voi olla tällä kertaa rauhallisempi, kun yleisö puuttuu.

Ikimuistoinen ravipäivä

Elitloppet-sunnuntaista on tulossa ikimuistoinen Vixuksen valmentajalle Katja Melkolle. Hänen tallinsa lippulaiva Elian Web kuuluu lämminveristen superkisan suosikkien joukkoon.

– Tällaisiin lähtöihin pääsystä sitä aina haaveilee, ja nyt olemme mukana molemmissa vielä samana vuonna. Hienoltahan se tuntuu, Melkko myöntää.
Melkko siirsi Vixuksen talvella Suomen tallistaan Ruotsiin, jotta saisi treenattua sen mahdollisimman hyväksi kesän karkeloita varten.

– Pääsimme tekemään oriin kanssa asioita hyväkuntoisilla alustoilla paremmin ja eri tavalla kuin Suomessa. Täällä ei ole haittaa esimerkiksi jäisistä treenipaikoista kuten Suomessa. Pystymme ajamaan hevosilla myös mäessä, Melkko kertoo.


Vixus avasi kautensa kuusi viikkoa sitten Uumajassa. Se paineli heti ennätyksensä 21,3a, joka riitti takarivin lähtöpaikalta viitossijalle.

– Olin tosi tyytyväinen, kun Vixus oli niin hyvä suoraan pitkältä tauolta. Olisin halunnut sille enemmän startteja ennen Elitkampenia, mutta sille ei ollut Ruotsissa sarjoja. Hevosen olisi pitänyt lähteä viime viikolla kilpailemista varten Vermoon asti, mutta siihen ei ryhdytty, Melkko kertoo.

Valmentaja uskoo, että Vixus pystyy korjaamaan ennätystään myös Solvallassa.

– Uumajan startti teki oriille tosi hyvää. Sen vire on ollut vielä parempi juoksun jälkeen.

Kesäsuunnitelmat auki

Melkko odottaa mainiolta kakkosradalta starttaavalta suojatiltaan kunnon panosta sunnuntaina.

– Lähtö on tosi kovatasoinen, ja Vixus on vielä nuori ja kokematon hevonen muihin verrattuna. Silti se voisi keikkua aika hyvillä sijoilla sopivan reissun jälkeen. Hyvä lähtöpaikka on nopealle ja ravivarmalle menijälle selkeä etu.


Melkko ei osaa vielä kertoa, tuleeko Vixus kilpailemaan kesällä Suomeen.

– Ori on maksettu Elian Webin tavoin Suur-Hollola -ajoon, mutten osaa sanoa, tuommeko niistä kumpaakaan Lahteen. Hevostemme kanssa mennään startti kerrallaan, joten mietitään vasta Elitloppet-ravien jälkeen tarkemmin niiden jatkoa.

– Suunnitelmiin vaikuttaa myös se, kun Suomen kilpailutarjonta on ollut auki. Vixuksella olisi kiva osallistua kuninkuuskilpailuun, mutta vieläkään ei tiedetä, ajetaanko sitä edes tänä vuonna, Melkko päivittelee.

Josveis pärjäämismielellä

Josveisin valmentaja Antti Ojanperä herkutteli jo aikaisemmin IS Ravien haastattelussa ajatuksella menestyksestä. Hänelle on jäänyt hevostensa edellisillä Elitkampen-reissuilla voitonnälkää.

Ojanperän valmennettavista Josveis ja Jokivarren Kunkku ovat sijoittuneet Elitkampenissa toiseksi.

– Josveis oli vuosi sitten aika hyvä kakkossijassaan. Harmi vain, kun silloin tuli vesikeli. Ilman sadetta ruuna olisi mennyt alle 1.20-tuloksen, treenari vakuuttaa.


– Uskon, että Vermon juoksu vei hevosen virettä vielä aika paljon eteenpäin. Jospa aikatavoite tänä keväänä alittuisi. Kakkossijojen jälkeen olisi kiva tietysti voittaa, ja ainakin siitä saa haaveilla etukäteen, Ojanperä sanoi viime viikolla.

Ojanperä ja hänen hevostensa pääkuski Santtu Raitala pysyvät viikonloppuna kotonaan ulkomailta palaavien karanteenisuositusten vuoksi. Tämän vuoksi Josveisia ajaa sunnuntaina vuodenvaihteen tienoilla Ruotsiin muuttanut Mika Forss.

Korkeatasoisen Elitkampenin sankari palkitaan 500 000 kruunun eli noin 47 000 euron palkinnolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt