Suomalaisvalmentaja ei ota paineita jättikisan kynnyksellä – ”Lähtöauton irrotessa sitten nähdään”

Julkaistu:

Ravit
Kuluneen sanonnan mukaan huono kenraaliharjoitus tietää onnistunutta ensi-iltaa. Elitloppetiin valmistautuvan Chief Orlandon taustavoimat toivovat samaa h-hetken lähestyessä.
Haminalaisvalmentaja Pia Huusarin valmennustalli sai puoli vuotta sitten kovan vahvistuksen, kun Suomen ykkösravureihin lukeutuva Chief Orlando siirtyi yllättäen hänen treeniinsä.

Aikaisemmin Tapio Mäki-Tulokkaan tallista kilpaillut huippuori teki tuhoisaa jälkeä kotimaisilla kilparadoilla ja kävi muutamaan otteeseen väläyttelemässä osaamistaan myös Ruotsin puolella.

Maisemanvaihdoksen myötä oriin omistajat halusivat kuitenkin löytää vielä uuden vaihteen kultakimpaleensa menoon.

Tuore yhteistyö on alkanut satumaisissa merkeissä. Sunnuntaina ori jahtaa jättipottia Tukholman Solvallassa ajettavassa Elitloppetissa, jonka ykkönen palkitaan ruhtinaallisella 280 000 euron tilipussilla.

Chief Orlandon ja Pia Huusarin yhteinen kevät ei silti ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Siihen on mahtunut superonnistumisen lisäksi myös pettymyksen hetkiä.

Kaksijakoinen kevät

Huhtikuun lopulla Chief Orlando häikäisi kansainvälisen raviyleisön Solvallan raviradalla ajetussa kilpailussa, josta se nappasi voiton lisäksi kutsun Pohjoismaiden suurimpaan ravilähtöön Elitloppetiin.

Voittotulos 09,8a syntyi keulapaikalta raastavan matkavauhdin jälkeen, ja kilpailupromoottori Anders Malmrot kutsui oriin mukaan kilpailuun vielä saman illan aikana.

Tummia pilviä hevosen ylle kohosi kuitenkin jo heti seuraavassa Mantorpin kilpailussa. Valmistelustarttina ajetussa kilpailussa ori otti sille hyvin epätyypillisen lähtölaukan saaden jo hätäisimmät kyseenalaistamaan sen iskukyvyn huippukilpailun alla.

– Mantorpissa hevonen oli sinä päivänä starttihetkellä vain turhan latautunut ja laukkasi paineissaan, kun hevosia ilmestyi kiihdytysvaiheessa ympärille.


– Se oli muuten koko päivän normaalin hyvän tuntuinen, eikä kuskiltakaan tullut suurempia moitteita lähdön jälkeen. Lähdön jälkeen kävimme ohjastajan kanssa epäonnistumisen läpi ja otimme siitä opiksi Elitloppetia ajatellen, valmentaja sanoo.

Kokenut Huusari ei hätkähtänyt epäonnistumiseen päättyneestä startista.

– Hevonen on treenannut kotona sen jälkeen aivan normaalisti, eikä kilpailu jättänyt suurempia huolia ainakaan minulle. Valmistautuminen kohti Elitloppetia on edennyt suunnitellusti, Huusari kertoo.

Kiinnostusta riittänyt

Pohjoismaisen ravikansan yhteisenä festivaalina tunnettu Elitloppet on tänä vuonna suljettu yleisöltä koronarajoitusten takia. Järjestäjät panostavatkin nyt jopa ruotsalaisen raviurheilun mittapuulla ennennäkemättömän paljon kilpailusta lähetettävän tv-lähetyksen sisältöihin.

Elitloppetia edeltävät viikot ovat olleet pitkän linjan suomalaisvalmentajalle täysin uusi kokemus. Chief Orlandokin on saanut osansa kilpailun ympärillä pyörivästä mediasirkuksesta. Kiinnostus on ollut Huusarin tallin mittapuulla täysin poikkeuksellista.


– Olemme hoitaneet treenipuolen ja valmistautumisen samalla tavalla kuin aina, mutta onhan kilpailun ympärillä pyörivä kuhina ihan omaa luokkaansa. Kaikenlaisia kuvauksia on riittänyt, ja haastatteluja olen antanut paljon.

– Ei välttämättä ihan minun suosikkihommaa, moniin kilpakumppaneihinsa verrattuna huomattavasti arkisempaa valmennustoimintaa pyörittävä Huusari hymähtää.

Taktiset kuviot auki

Elitloppet kilpaillaan 1609 metrin matkalla kahden hiitin kilpailuna. Hevoset karsitaan kahdessa välierässä myöhemmin ajettavaan finaaliin.

Kummassakin karsinnassa on mukana kahdeksan valjakkoa, ja finaalipaikka aukeaa sijoittumalla neljän parhaan joukkoon. Toisessa välierässä juoksee Suomen toinen edustaja Elian Web.
Chief Orlando sai karsintalähtöönsä sunnuntai-illan rata-arvonnassa lähtöradan viisi.

Starttinopean valjakon taktiset kuviot luonnollisesti kiinnostavat ennakkospekulaatioita harrastavia ”raviniiloja”, vaikka suomalaisori ei lähdössään aivan kuumimpien etukäteissuosikkien joukkoon lukeudukaan.

Valmentajalla ei ole suurempaa halua spekuloida tulevaa juoksua.

– Kuski saa päättää taktiikan täysin sen mukaan, miten kilpailu lähtee juontumaan lähtöauton irrotessa. En halua puuttua ammattimiesten työhön, Huusari sanoo.

Monelle ravihevoselle kaksi starttia saman päivän aikana saattaa muodostua ongelmaksi, mutta Chief Orlandolle se sopii aikaisempien kokemuksien perusteella.


Hevonen oli jo viime vuonna lähellä voittaa Elitloppet-päivän kakkoskilpailun Sweden Cupin, joka sekin ajetaan kahden startin kilpailuna.

– Chief Orlando on kaviouran ulkopuolella lunki kaveri, joka palautuu starteista yleensä todella nopeasti. Ei hevonen pahemmin puhaltanut tallialueella edes tuon Elitloppet-kutsun tuoneen Solvallan voitonkaan jälkeen.

Pienet marginaalit

Sunnuntai-iltana lähtöauton siivekkeiden taakse ryhmittyy kahdessa erässä kahdeksan huippuunsa viritettyä valjakkoa tähtäimenään paikka himoittuun Elitloppet-finaaliin.

Chief Orlandon kohdalla finaalipaikka on täysin realistinen tavoite. Valmentaja uskoo hevosen kykenevän siihen onnistuneella juoksulla.

Taustavoimat odottelevat kilpailua silti jalat tukevasti maankamaralla.

– Olen yrittänyt olla ajattelematta kaikenlaisia paineita ja odotuksia. Lähdöt ovat tällä tasolla niin tasaisia, että menestyminen on paljon myös tuurista kiinni, Huusari huomauttaa.

– Tiedän vain, että olemme tehneet viime viikkojen työn niin hyvin kuin osaamme, ja uskon, että hevonen on sunnuntaina parhaimmillaan. Lähtöauton irrotessa sitten nähdään, mihin se riittää.

Elitloppetin finaali ajetaan sunnuntaina Solvallan ravien viimeisenä lähtönä noin kello 21.30 Suomen aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt