Huippuori Costellon valmentaja liputtaa vahvasti kuninkuuskilpailun puolesta – ”Harmittaa kovasti, ettei titteleitä jaeta”

Julkaistu:

Ravit
Ravipiirejä viime päivinä kuohuttanut päätös jättää kuninkuustittelit tänä vuonna jakamatta harmittaa myös Costellon valmentajaa Ville Herttuaa.
Keskustelu kuninkuusravien kohtalosta on jatkunut jo monta päivää kiivaana.

Raviyleisö ei näytä sulattavan Suomen Hippoksen päätöstä, jonka perusteella kuningasta ja kuningatarta ei tänä kesänä valittaisi lainkaan poikkeustilan takia.

Vuoden 2018 ravikuninkaan valmentaja Ville Herttua kuuluu siihen joukkoon, joka ei näe mitään syytä jättää tänä vuonna Seinäjoella kuninkuustitteleitä jakamatta, vaikka yleisö ei pääsisikään seuraamaan kilpailuja paikan päälle.

– Harmittaa kovasti raviurheilun kannalta, ettei titteleitä tänä vuonna jaeta. Kuninkuusravien ympärille pystyisi rakentamaan näyttävän TV-tuotannon, ja voittajat saisivat taatusti samanlaisen arvostuksen, vaikka yleisö seuraisi tapahtumaa vain kotikatsomoissa, Herttua pohtii.

– Kuninkuusravit kiinnostaisivat varmasta sellaistakin urheilukansaa, jotka eivät muuten niin paljon raviurheilua seuraisi. Toivottavasti päätökseen saataisiin vielä muutos ja tittelit normaalisti jakoon.
Vaikka kuninkuustitteliä ei tänä vuonna jaettaisi, urheiluhenkistä Herttuaa kiinnostaa kovimpien kilpakumppaniensa kohtaaminen samana viikonloppuna Seinäjoen raviturnajaisissa.

Turnajaisten on tarkoitus korvata ylivoimaisesti merkittävin hevosurheilutapahtuma korona-aikana.

– Costellon kanssa emme ole koskaan arastelleet kohdata rodun parhaita ja kyllähän huipputason kilpailut säväyttävät valmentajaakin aina eri tavalla.

Kohti kilpailukuntoa

Costellon viime kaudesta tuli suuri pettymys selkävaivojen ja syksyllä operoidun jalkaongelman takia. Hevosen tilanne näyttää taas valoisammalta.

Lähes kaiken kilparadoilta voittaneen huippuoriin piti palata kaviourille jo maaliskuussa. Comeback siirtyi ravikilpailujen keskeydyttyä koronaviruksen takia.

Valmentaja Herttuan mukaan harjoitukset ovat jatkuneet normaalisti. Viime kauden vaivat ovat ainakin toistaiseksi historiaa.

– Costellolla on ajettu paljon perustreeniä, ja välillä olemme käyneet Jokimaan radallakin ajelemassa. Vauhdit ovat olleet harjoituksissa hiljaisia, koska ori on edelleen raskaassa treenikengässä.


Härmän Nordic Kingin peruuntumisen jälkeen Costellon kauden ensimmäiseksi isommaksi maaliksi on valikoitumassa kotiradalla Lahdessa ajettava Suur-Hollola-ajo.

Huippuori vei heinäkuun alussa ajettavan suurkilpailun nimiinsä jo vuonna 2018. Lähdön voittaja palkitaan maineen ja kunnian lisäksi myös 37 500 euron ykköspalkinnolla.

– Yhteistyömme Jokimaan raviradan kanssa on toiminut niin hienosti, että jo ihan senkin takia haluamme tuoda hevosen valmiissa kunnossa Suur-Hollola-ajoon. Ennen sitä olisi tietysti toivottavaa saada yksi tai kaksi starttia alle kilpailuvirettä terävöittämään, Herttua maalailee oriin lähiaikojen kilpailusuunnitelmia.

Kilpailujen tauottua Costellolla on riittänyt kevään tullen kiireitä myös suvunjatkamispuuhien merkeissä. Se on ollut jo useampana vuonna peräkkäin tammojen omistajien keskuudessa suosituin suomenhevosori. Tänä vuonnakin suosiota tuntuu riittävän.

– Kolme kertaa viikossa olemme käyneet Costellon kanssa läheisellä oriasemalla siitospuuhissa, Herttua kertoo.

Luotto ei horju

Yksitoistavuotiaaksi varttuneen Costellon ura eteni viime kauteen asti satumaisissa merkeissä. Vuonna 2018 se oli 281 100 euron ansioillaan historian eniten yhden kauden aikana tienannut suomenhevonen. Se on voittanut uransa 107 kilpailusta lähes puolet, kaikkiaan 53 kertaa.

Herttua uskoo kultakimpaleensa pystyvän vielä nousemaan takaisin vuosien 2017-2018 huipputasolle.

– Minulla on vahva luotto siihen, että Costello pystyy nousemaan ajan kanssa takaisin aikaisempien vuosien kuntoon. Ainakaan harjoituksissa oriissa ei näy mitään merkkejä motivaation lopahtamisesta.

Verkkaisena kiihdyttäjä Costello on usein joutunut tekemään täyden päivätyön voittojensa eteen kiertelemällä ulkoradoilla tai ravaamalla johtohevosen ulkopuolella. Raskaat startit eivät Herttuan mukaan ole kuitenkaan vaikuttaneet hevosen psyykkeeseen millään tavalla.

– Ori on edelleen säilyttänyt saman leikkisän luonteen ja huumorin, mikä sillä on aina ollut. Se palvelee edelleen nöyrästi ihmistä ja tekee työnsä aina niin rehdisti kuin suinkin pystyy. Näitä ominaisuuksia olen Costellossa arvostanut aina kaikista eniten.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt