Ravikuohujen keskipisteessä nyt kuninkuusravitittelit – kilpailijat puoltavat, Seinäjoella ei innostuta

Julkaistu:

ravit
Kentällä alkoi viikonloppuna ankara kavionvääntö siitä, pitäisikö loppukesällä sittenkin kilpailla ravikuninkaallisten titteleistä. Seinäjoen raviradalla ei olla asiasta järin innostuneita.
Tunteet ja keskustelut kärjistyivät viime viikolla ravipiireissä melkein vilkkaammiksi ja kuumimmiksi kuin koskaan, vaikka kilpailut olivat yhä pitkällä tauolla koronaepidemian takia.

Vasta tänään oli lupa käynnistää kilpailutoiminta harjoittelustatuksella.

Ensin hevosporukan pillastutti keskiviikkona Turun poliisi, joka uhkasi estää ravien järjestämisen aluehallintoviraston toukokuun loppuun asti voimassa oleviin kokoontumis- ja yleisörajoituksiin nojaten.

Shokkiuutinen kääntyi seuraavana päivänä ravien voitoksi, kun selvityspyynnön saanut poliisihallitus ilmaisi oman kantansa soppaan.
Mutta heti perjantaina jysähti uudelleen. Suomen Hippos tiedotti, että se oli erottanut toimitusjohtajansa Vesa Mäkisen.
Mäkinen ei halunnut viikonloppuna ruotia lähtöpassejaan IS Raveille, ja Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula on perustellut niitä julkisuuteen ainoastaan luottamuspulalla.

Rehula painotti vielä tänään, ettei hän aio tulla nimeämään tarkempia yksityiskohtia, jotka johtivat Mäkisen yllätyspotkuihin.

Kolmas myrsky

Eikä kahta ilman kolmatta. Aallot alkoivat kuohua kolmannen kerran vielä viikonloppuna, vaikka ravi-ihmisten olisi jo kuvitellut odottavan tyynenä sitä, että kilpailuja päästään jatkamaan pitkän piinan jälkeen vihdoin tänään maanantaina.

Myrskyn aiheuttaja oli se, ettei ravikuninkaallisia valita tänä vuonna lainkaan, vaan kuninkuusravien sijaan Seinäjoella ajetaan raviturnajaiset.

Seinäjoen Kuninkuusravit oli jo viikkoja sitten päätetty siirtää elokuun ensimmäiseltä viikonlopulta seuraavaan kesään.


Lakeuksilla ravataan kyseisenä viikonloppuna kolmena päivänä peräjälkeen ja myös Yle on paikalla tv-kameroineen, mutta ravikuninkaallisten titteleistä ei oteltaisi ilman yleisöä.

Vasta vuotta myöhemmin Seinäjoen ravikeskuksessa järjestetään viralliset kuninkuus- ja kuningatarkilpailut, kun myös katsojat pääsevät paikalle todistamaan kruunajaisia.

Ravi-ihmiset takajaloilla

Hippoksen poikkeusajan ratkaisu ei näytä miellyttävän takajaloilleen noussutta raviväkeä. Asiasta syntyi sunnuntaina some-myrsky, jonka viesti on ollut jopa fanaattisen yksipuolista: kuninkuustittelit on jaettava tänä kesänäkin!

On rummutettu sitä, että raviurheilulla on kerrankin mitä loistavin mahdollisuus päästä mediassa näkyvästi esille, kun muut urheilulajit ja massayleisötapahtumat viettävät hiljaiseloa. Tällöin juuri kuninkuusravit olisivat alan harrastajien mielestä selvästi tärkein viestinviejä.

Puheenjohtaja Rehula on saanut viime päivinä vastailla ahkerasti myös kuninkuusravikysymykseen.

– Minusta ei ole lainkaan yllätys, että kenttä heräsi tähän keskusteluun. Kuninkuusravien kohtalo on nostanut vahvoja tunteita ja jakanut saamani palautteen perusteella ihmisten mielipiteet aika kahtia.

– Toisen puolen mielestä titteleistä pitää ajaa tänä vuonnakin, kun taas toisen mielestä ei, koska kuninkuusraveilla on niin vahva kytkös paikalla olevaan yleisöön, Rehula sanoo.


– Ravivalmentaja Harri Koivunen toi sunnuntaina TalkKari-ohjelmassa hyvin esiin myös kilpailijoiden kantoja. Hän korosti, että kuninkuusravien menestyksellä on hevosten taustajoukoille paljon muutakin kuin rahallista merkitystä.

Rehulan suusta ei tule vastausta siihen, voiko Hippoksen esitys kuninkuusravien ajamatta jättämisestä tänä kesänä vielä peruuntua. Korkein päätösvalta on yhdistyksen valtuuskunnalla.

Keskusjärjestö tiedotti vähän aikaa sitten näin:

Hippoksen hallitus linjasi, että Seinäjoella ei jaeta kuninkuus- ja kuningatartitteleitä vuonna 2020. Kilpailuvaliokunnan ja kuninkuusravien päätoimikunnan esityksiin pohjautuva päätös perustuu kuninkuusravien vuosittain kiertävään perinteeseen sekä osaltaan myös suurtapahtuman luonteeseen, jota ei voida vallitsevissa poikkeusoloissa vaalia halutulla tavalla. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailujen sijaan suomenhevosille valmistellaan kyseiselle viikonlopulle 31.7.-2.8. kilpailuvaliokunnan johdolla oma suurkilpailukokonaisuus.

Kiirettä pitää

Kuninkuusraviasian vatvomisella alkaa olla kiire. Valtuuskunnan kevätkokous siirtyi koronan takia kesäkuuhun.

– Seuraava valtuuskunnan kokous on kesäkuun puolivälin jälkeen. Siellä keskustellaan muutenkin kuninkuusraveista, koska niiden tulevista järjestäjistä päätetään. En pysty nyt varmuudella vastaamaan, onko kuninkuustitteleistä ajaminen mahdollista tänä vuonna.

– Hallituksemme tekee esityksiä, mutta esimerkiksi kuninkuusravien järjestämisestä voi päättää vain ja ainoastaan valtuuskunta. Näinä vaikeina aikoina pitää myös noudattaa sääntöjä, Rehula sanoo.

Puheenjohtaja viittaa siihen, että kuninkuusraveihin kuuluu myös yleisö.

Kiivaana käyneeseen twitter-keskusteluun osallistui monista kovista suomenhevosistaan tunnettu huippuvalmentaja Antti Ojanperä.
Hän liputti kuninkuusravien ajamisen puolesta myös poikkeusvuonna.

Radalla ei innostuta

Seinäjoen ravikeskuksen toiminnanjohtaja Jyri Saranpää ei kuulu kuninkuusravititteleistä ajamisen varsinaisiin puolestapuhujiin, muttei jyrkästi teilaakaan niitä.

– En sanoisi, että viikonloppuna syntynyt voimakas keskustelu kuninkuusraveista olisi varsinaisesti yllättänyt minua. Meillä on kuitenkin jo alkanut raviturnajaisten kilpailusarjojen suunnittelu, ja yhteen suuntaan tässä pitäisi pystyä asioita viemään, Saranpää kommentoi.

– Jos muutoksia tulee, ne on hyvä olla ajoissa selvillä yhdestä suusta, koska päivämäärätkin tulevat vastaan.


Esiin on noussut myös yleisöttömien kuninkuusravien kustannuspuoli. Saranpää kertoo omat näkemyksensä.

– Meille on tullut jo päällekkäisiä kustannuksia kuninkuusraviemme siirrosta vuodella. Tämä uusi muutosehdotus vielä lisäisi niitä ja töitä.

– Kuninkuusraveja pitäisi etukäteen jollain tavalla huomioida statuksessa ja markkinoinnissa, vaikka tv on paikalla. Kilpailijoille olisi etsittävä myös yöpymispaikat. Lisäksi herää kysymys siitä, saisimmeko molempien sukupuolten kilpailuihin täydet hevosmäärät, Saranpää pohtii.

Turnajaisissa sama palkintopotti

Saranpää uskoo, että itse kilpailujen läpiviennissä radalle ei syntyisi kustannuseroja, jaettiin niissä kuninkuustittelit tai ei.

Onko vielä mahdollista, että Seinäjoella olisi elokuun alussa ilman yleisöä kuninkuuskilpailut eikä raviturnajaiset?

– Minä en sitä asiaa pysty ratkaisemaan, vaan meillä tehdään niin kuin ylempi taho sanoo. Hippoksella on tässä asiassa päätösvalta.

– Valtuuskunta päättää lopullisesti kuninkuusravien järjestämispaikat ja siirrot, mutta siitä en ole varma, ovatko nämä titteliasiat enemmän Hippoksen hallituksen päätettävissä, Saranpää pohtii.

Toiminnanjohtaja avaa lopuksi raviturnajaisten sapluunaa IS Raveille.

– Niiden palkintobudjetti on aika saman kokoinen kuin kuninkuusraveissa. Pääkilpailuissa olisi luontevinta, että kummatkin sukupuolet juoksisivat kaksi osalähtöä omana päivänään, Saranpää sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt