Viranomaiset tutkivat, voiko raveja järjestää ensi viikosta alkaen - Ravit - Ilta-Sanomat

Shokkiuutinen raveille – poliisi vastustaa kilpailujen jatkumista ensi viikolla

Lounais-Suomen poliisi ei ole Suomen Hippoksen kanssa samoilla linjoilla siitä, että raveja voisi järjestää. Tulikuumaan soppaan toivotaan pikaista ratkaisua.

Ravien jatkumisen eteen ilmeni yllättäen uusia mutkia.

14.5.2020 10:19

– Vihdoinkin, tuumasi raviväki viime perjantaina, kun kuuli uutisen kahden kuukauden kilpailutauon päättymisestä ensi viikon alussa.

Ensimmäisinä ajettavien Joensuun ja Lahden maanantai- ja tiistairavien lähtölistat valmistuivat jo eilen keskiviikkona, ja Vermon ravien osallistujat selviävät tänään torstaina.

Ei voi kuitenkaan nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Tuo ikivanha sananlasku tunki myös uutiseen ravien jatkumisesta, vaikka kaiken piti olla Suomen Hippoksen sekä Maa- ja metsätalousministeriön siunauksella jo selvää.

Hippos tiedotti asiasta viime perjantaina seuraavasti:

Hippoksen hallitus linjasi MMM:ltä saadun ohjeistuksen pohjalta kuuden poikkeusoloihin valmistelevan ravikilpailutapahtuman järjestämisestä 18.5. alkaen. Kaikessa toiminnassa huomioidaan voimassa olevat kokoontumisrajoitukset ja muut linjaukset. Poikkeusoloihin valmistelevissa kilpailuissa lähtöihin voi osallistua enintään 10 hevosta ja 10 hengen kokoontumisrajoituksista sekä vaadituista turvaväleistä pidetään tiukasti kiinni myös tallialueella.

Näillä kilpailutapahtumilla halutaan varmistaa hevosten hyvinvointi sekä rajoitustoimien riittävyys kesäkuun alkua silmällä pitäen. Kilpailut järjestetään MMM:stä tulevan ohjeistuksen mukaisin käytäntein ja Hippoksen raviradoille antamien toimintaohjeiden mukaisesti erityisiä rajoitustoimenpiteitä noudattaen.

Täysipainoisen kilpailutoiminnan suurkilpailuineen on tarkoitus alkaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Mustia pilviä ilouutisen ylle on alkanut leijua tällä viikolla Lounais-Suomesta. Ravien ajaminen toukokuussa on joutunut nyt uuteen viranomaisten selvitykseen.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen komisario Harri Aaltonen sanoo tehneensä selvityspyynnön siitä, voidaanko raveja järjestää aluehallintoviraston yli 10 hengen yleisötilaisuuksien rajoitusten ja kokoontumisrajoitusten ollessa yhä voimassa.

Asia on Aaltosen mukaan poliisihallituksessa selvitettävänä. Hän on tiedottanut selvityspyynnöstään myös Suomen Hipposta ja sisäministeriötä.

– Hippoksessa jäätiin keskiviikkona odottamaan asiaan ratkaisua, Aaltonen sanoo IS Raveille.

Katsomo oli autio, kun Vermossa kilpailtiin viimeksi maaliskuussa ja on myös seuraavat kuukaudet.

Lainsäädäntöneuvos Tiina Ferm sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, ettei ravilupa-asia ole ministeriössä varsinaisessa käsittelyssä.

Hänen mukaansa kunnat sekä aluehallintovirastot ja kokoontumislain näkökulmasta myös poliisihallitus ovat ne tahot, joiden arvioitavissa on, voivatko ravit alkaa ensi viikolla.

Komisario kavahti

Komisario Aaltonen sanoo ”kavahtaneensa”, kun sai tietää, että Turussa järjestetään ravit 27. toukokuuta ja useilla muilla paikkakunnilla jo aikaisemmin.

– Vein asian eteenpäin, koska ravien järjestäminen ei ole mielestäni yksiselitteisesti mahdollista 10 hengen yleisö- ja kokoontumisrajoituksen puitteissa. Mikään ei ole muuttunut siihen suuntaan, että raveja voisi alkaa ajaa jo ensi viikolla. Avin rajoitukset eivät vaihdu toukokuun aikana voimassa olevista, Aaltonen perustelee.

– Muitakin yleisötapahtumia on jouduttu vielä perumaan tai niille ei ole saatu lupaa samojen rajoitusten puitteissa. Lupa-asioissa pitäisi noudattaa yhdenvertaisuutta.

– Kymmenen ihmisen rajoitus koskee paikalla olevien henkilöiden määrää riippumatta sitä, onko kyseessä yleisö tai kilpailijajoukko. Raveissa on paljon ohjastajia, hevosten mukana kulkevia muita ihmisiä ja toimihenkilöitä, jolloin enimmäismäärä ylittyy selvästi, Aaltonen huomauttaa.

Komisario toivoo Avilta ja poliisihallitukselta linjauksia ennen kuin ”valmis”-sana voi raviradoilla kajahtaa.

– Kaikki voimassa olevat säännöt ja ohjeet ovat poliisille hyvin selvät. Ymmärrän kuitenkin, että ulkopuoliset voivat tulkita niitä eri tavoin, koska ministeriöiltäkin on tullut samoista asioista erilaisia lausuntoja. Haluan, että tässä asiassa mennään etupellossa niin, ettei kävisi kuten Tanskassa, missä poliisi joutui kesken kaiken keskeyttämään ravit. Sellaisesta syntyisi kilpailijoille iso harmi.

– Voimassa olevia rajoituksia on nyt lähdetty keinotekoisesti kiertämään harjoittelun nimissä, kun on tullut niin kiire saada ravit käyntiin. On kerrottu, että siellä vain harjoitellaan, mutta onko se ihan niinkään. Miksei odotettu kaksi viikkoa kauemmin, jonka jälkeen rajoitukset todennäköisesti vaihtuvat? Silloin ongelmia ravien ajamiselle ei ehkä olisi enää syntynyt.

Viime päivinä eri urheiluseurat ovat kertoneet, että ne ovat aloittelemassa harjoituksia pienryhmissä. Varsinaisia urheilukilpailuja ei tässä kuussa vielä järjestetä.

Ratkaisu torstaina?

Harri Aaltonen on lähestynyt myös eri alueiden poliisiviranomaisia.

– Ainakin Sisä-Suomen poliisissa oltiin kanssani samaa mieltä. Joensuun vastaavaa komisariota en saanut kiinni vielä keskiviikkona. Ratkaisu tähän asiaan pitäisi mielestäni tulla torstaina, koska Hippos on ilmoittanut, että ensimmäiset ravit ajetaan viikonlopun jälkeen maanantaina. Ennen sitä kaikki täytyisi olla selvää.

Komisario Harri Aaltonen uskoo, ettei Turun Metsämäessä ainakaan ravata kahden viikon päästä.

Viime kädessä jokaisen alueen poliisilaitos päättää, voiko raveja järjestää paikkakunnalla.

– Toki toivon, että poliisihallitukselta tulisi selvitys, jonka mukaan kaikkialla toimittaisiin ennen ravien alkua. Mikäli sellaista ei kuitenkaan synny, ainakin minä aion kieltää Turun ravit nykyisten määräysten perusteella, Aaltonen uskoo.

Turun ravit ovat toukokuun raveista viimeiset. Sitä ennen on määrä ravata Joensuussa, Lahdessa, Helsingissä, Jyväskylässä ja Seinäjoella.

Harjoittelua vai ei?

Poliisihallituksen poliisitarkastajalta Konsta Arvelinilta ei saatu vielä yksioikoista vastausta siihen, onko ravien järjestäminen ensi viikolla mahdollista vai ei.

Hänen mukaansa aluehallintovirastot ja poliisilaitokset seuraavat, täyttävätkö tapahtumien toimintaohjeet kaikki kriteerit.

Myös Arvelin kiinnittää huomionsa siihen, että MMM:n selvityksessä on painotettu, että toukokuun ravit ovat vain harjoitusravit ja harjoittelua.

Niissä saa osallistua jokaiseen lähtöön korkeintaan kymmenen valjakkoa. Toukokuun raveissa maksetaan normaalit palkinnot, ja niihin pelataan normaalisti totoa.

– Vähän näyttää siltä, että monilla tapahtumilla on ollut kova kiire päästä liikkeelle, vaikkei tilanne ole vielä kamalan hyvä. En tiedä sitten, ovatko ravit ottamassa varaslähtöä. Rajoituksiin ei ole tulossa muutoksia enää tässä kuussa, Arvelin sanoo.

Koko sopasta tekee entistä mielenkiintoisemman se, että jos ravikilpailut kielletään toukokuussa, onko niiden ajaminen varmuudella mahdollista kesäkuun alussakaan uusilla rajoituksilla.

Ministerit ovat kertoneet julkisuuteen kahdenlaista tietoa kesäkuun rajoituksista.

Ensimmäisen ilmoituksen mukaan yleisötapahtumiin ja kokoontumisiin saa osallistua korkeintaan 50 ja toisen mukaan 500 henkilöä.

– Sekin on hyvä kysymys. Minä en tiedä siihen varmaa vastausta, Aaltonen pohtii.

”Normaalia viranomaistoimintaa”

Hippoksen puheenjohtaja Juha Rehula sanoo, että hän on kuullut viranomaisten olleen yhteydessä keskusjärjestöön ravien aloittamisesta.

– En ole kuitenkaan tietoinen, että mikään olisi muuttunut, jotta ravit eivät voisi alkaa tässä kuussa kaavailemallamme tavalla. Kyse on mielestäni ihan normaalista viranomaistoiminnasta, joka tällaisiin asioihin liittyy. Harvoin kaikki valmistuu yhdellä halolla, Rehula kuvailee.

– Viranomaiset voivat esimerkiksi haluta vielä lisäselvityksiä, jotta ravitoiminta voi päästä moitteettomasti liikkeelle.

Onko olemassa riski, ettei vielä ensi viikolla kilpailtaisikaan raviradoilla?

– Aina silloin liittyy riskejä, kun viranomaiset selvittävät asioita. Sen olen aikaisemmassa elämässäni oppinut, kokenut poliitikko vastaa.

– Olemme kuitenkin saaneet MMM:ltä ohjeistuksen poikkeusoloihin valmistelevan ravikilpailutapahtuman järjestämisestä 18.5. alkaen ja sen tiedon varassa menemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?