Polemiikki ratkesi: Ruotsista saapuva huippuohjastaja sai luvan kilpailla Lahdessa – joutuu sen jälkeen kahden viikon karanteeniin

Maa- ja metsätalousministeriön ohjeen mukaan Hannu Torvinen voi kilpailla ensi viikolla Lahdessa, muttei enää seuraavana päivänä Vermossa.

Hannu Torvinen ohjastaa ensi viikon tiistaina Lahden Jokimaalla.

12.5.2020 20:02

Ravipiireissä on maanantaista lähtien kohistu, koska huippuohjastaja Hannu Torvinen ilmoittautui ohjastajaksi Lahden raveihin ensi tiistaina, vaikka hän on harjoittanut ammattiaan viime viikot Ruotsissa.

Suomessa on kummasteltu sitä, kuinka Torvinen voi kilpailla ilman karanteenia Lahdessa, vaikka ajaa vielä edeltävänä viikonloppuna Ruotsin raveissa.

Suomen Hippos ja Torvinen näyttivät olevan säännöistä napit vastakkain.

Maa- ja metsätalousministeriö selvitti syntyneen sopan jälkeen vielä ohjastajia koskevia ohjeita toukokuun osalta, ja illalla sieltä Hippokselle tulleen vahvistuksen mukaan Torvisella on oikeus ajaa kilpaa Lahdessa.

Lahden ravien jälkeen ohjastaja joutuu kuitenkin 14 vuorokauden karanteeniin eikä voi sen aikana sukkuloida kilpailemassa eri raviradoilla Suomessa. Torvinen oli ilmoittanut itsensä kuskiksi myös ensi viikon keskiviikon Vermon raveihin.

Lahden raviradan toimistosta vahvistettiin, että Torvinen aikoo osallistua Jokimaan kilpailuihin ensi tiistaina.

Torvisella olisi mahdollista ohjastaa kahden viikon karanteeninsa aikana kotimaassaan uudelleen vain Lahdessa, mutta siellä seuraavat ravit ovat vasta kesäkuun 11. päivänä.

Suomessa ajetaan kahden seuraavan viikon ajan kuudet ns. poikkeusajan ravit, kunnes normaali jokapäiväinen ravitoiminta alkaa taas kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kuopiossa on heti 1.6. suuret Kuopio Stakes -ravit isoilla palkintopoteilla. Näihin raveihin mennessä Torvisen karanteeni ei ehdi vielä päättyä.

Torvinen pyrki myös Vermoon

Hevosurheilu kertoi aikaisemmin tänään, että Hannu Torvinen katsoi valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti voivansa ajaa ensi viikolla Jokimaalla ja Vermossa.

– Valtioneuvostolta tulleen ohjeistuksen mukaan kotimaahan palaavia koskee 14 päivän omaehtoinen karanteeni. Tätä aion ehdottomasti myös noudattaa, huippuohjastaja sanoi lehdelle.

– Omaehtoisessa karanteenissa kuitenkin sallitaan liikkuminen työpaikan ja kodin välillä sekä muu välttämätön liikenne. Raviurheilu ja ohjastaminen ovat työtäni. Noudatan ehdottomasti kaikkea varovaisuutta, mutta haluan tehdä työtäni, johon minulla on myös oikeus.

Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoi samassa uutisessa keskusjärjestön suosittavan noudattamaan karanteeniaikoja riskien minimoimiseksi.

– Menemme tässä maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan. Tänään ministeriöltä on tulossa tarkentava lausunto ravikilpailuihin liittyen. Noudatamme meille tähän poikkeusajan ravitarjontaan annettuja sääntöjä ja ohjeita ja sitoutamme myös kaikki kilpailutoimintaan osallistuvat toimimaan ohjeiden mukaisesti, Mäkinen sanoi.

Hevosurheilu kertoi myös, että sen saamien tietojen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja ministeriön kanta on se, että Ruotsista tulevat ohjastajat, valmentajat ja hoitajat ovat 14 vuorokauden karanteenissa. He voivat karanteenin aikana tulla yhdelle työpaikalleen esimerkiksi Vermoon, mutta eivät millekään muille radoille Suomessa.

Juttua täydennetty klo 20.35: Lisätty tietoja Hevosurheilun uutisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?