Kahmivatko suomalaishevoset lisää Elitloppet-paikkoja? ”Jännittynyt olo”

rac

Julkaistu:

ravit
Suomalaisilla ravureilla on kaksi lippua Elitloppetiin. Jos kaikki menee kuin elokuvissa, keskiviikkoillan jälkeen niitä voi olla jopa neljä.
Suomalainen ravikansa ei ole elänyt pitkiin aikoihin samanlaisessa jännityksessä kuin tänä keväänä.

Olotila ei ole johtunut pelkästään koronaepidemiasta tai siitä seuranneesta ravitauosta, vaan myös urheilusaavutuksista.

Pohjoismaiden ylivoimaisesti arvostetuimpaan ravikilpailuun, Tukholman Elitloppetiin on aikaa vielä 2,5 viikkoa, mutta kaksi suomalaisravuria on jo kutsuttu siihen mukaan.

Ruotsin kaviourilla kilvanajo on jatkunut tauotta, ja siellä kilpailevista suomalaisista Elian Web ja Chief Orlando ovat onnistuneet hurmaamaan Solvallan raviradan johdon kutsulipun arvoisesti.
Solvallan keskiviikkoraveissa Elitloppet-paikkoja täytetään lisää. Kummankin karsintalähdön voittaja saa kolmen miljoonan kruunun jahtiin toukokuun viimeisenä päivänä oikeuttavan "biljetin".

Solvallassa nähdään huomenna melkoinen sinivalkoinen ryntäys. Tie Elitloppetiin -lähdöissä juoksee peräti neljä suomalaishevosta.


Jo kutsun saanut Elian Web on viimeistelemässä kuntoaan suurta finaalia varten, mutta Next Direction, Lexus Dream ja Sobel Conway ovat tiukasti hakemassa Elitloppet-paikkoja.

Komeat juoksut Ruotsissa keväällä tehneen Next Directionin kutsu on ollut hilkulla, mutta sitä ei ole kuulunut. Voiton jälkeen ruunan taustajoukot saisivat rauhan.
Sobel Conway ja Lexus Dream iskevät biljettijahtiin eri lähtökohdista kuin Ruotsissa vaikuttavat Elian Web ja Next Direction. Ne eivät ole kilpailleet kuukausiin, koska pandemia pysäytti Suomen ravit maaliskuun puolivälissä.

Kaksikko tulee huippulähtöihin niin sanotusti kylmiltään, mutta eivät sunnuntaimeiningillä.

– Oma uskoni hevoseen on hyvä. Vaikka talven olosuhteet olivat välillä haastavat, päästiin kuitenkin ajamaan tarvittavat treenit, Lexus Dreamin valmentaja Markku Nieminen kertoi IS Raveille viime viikolla.

Jännittynyt olo

Sobel Conway on myös treenannut lupaavasti.

Asia selviää valmentaja Harri Koivusen kommenttien lisäksi tämän artikkelin videoklipistä, jossa ruuna pistelee Olli Koivusen ajamana topakasti Turun raviradalla.

Sobel Conwayn ulkopuolella videossa juokseva sparraaja on Suur-Hollola -ajoon tähtäävä Cameron Evo.

– Sobel Conwayta on päästy treenaamaan oman kaavan mukaan koko talvi. Olli ajoi sillä 1.19-vauhtisen kahden kilometrin hiitin ja vaikutti tyytyväiseltä sen jälkeen, Koivunen kertoo.

– Ihan hyvällä mallilla ruunan pitäisi olla. On kuitenkin aika vaikea sanoa sen mahdollisuuksista, kun juoksussa pitää painella 1.10-tulos tai allekin. Muutenkin tässä on jännittynyt olo siitä, miten kaiken kanssa tulee käymään tauon jälkeen ja ovatko hevosemme riittävän hyviä tällä hetkellä, valmentaja pohtii.


Kari Lähdekorven ja Arvo Ylitalon omistama Sobel Conway on palannut Koivusen käsistä kahdesti paussilta kilpailuihin. Se on ollut turkulaisen tallissa vuodenpäivät.

– Ensimmäisellä kerralla ruuna voitti, muttei ollut jälkimmäisellä kerralla talvella parhaimmillaan. Talviradat eivät ole oikein ruunan juttu.

Omistajan päätös

Hyvältä lähtöradalta starttaavaa Sobel Conwayta ohjastaa keskiviikkona valmentajan pojan sijasta Rikhard N Skoglund, joka on noussut viime vuosina Ruotsin tähtikuskien joukkoon. Hän on ollut myös lauantaina Mantorpissa kilpailevan Chief Orlandon ajaja Ruotsin lähdöissä.

Vieraaseen ajuriin Elitloppet-haave ei treenarin mielestä kaadu.

– Sobel Conway on aika simppeli hevonen ajettavaksi. Saimme sille hyvän kuskin, josta olemme oikein tyytyväisiä. Skoglund on Ollin hyvä kaveri, Koivunen mainitsee.

Kun puhutaan voitosta ja Elitloppetiin osallistumisesta, Koivunen vetää tapansa mukaan matalaa profiilia.

– Voitto olisi kaikille yllätys, mutta ainahan sitä haaveilla voi. Jos niin kävisi, että Sobel Conway pääsisi Elitloppetiin, Lähdekorpi saa tehdä päätöksen osallistumisesta. Minä vain treenaan.

Oli sitten valmentajasta tai omistajasta kiinni, hevonen on ainakin keskiviikkona tosissaan hakemassa voittoa.

– Sobel Conway juoksee ilman kenkiä jenkkikärryillä ja vetolapuilla. Se on niin kuin all in! Koivunen myöntää hymyssä suin.

11 talliin, 11 ulos

Koivusen talleissa on Metsämäen raviradalla on useita kymmeniä kilpahevosia. Hän on malttanut ennen tätä viikkoa pysyä kotikonnuillaan sen sijaan, että olisi siirtänyt suojattejaan kilpailemaan meren yli Ruotsiin, kuten osa hänen kollegoistaan.

Valmentaja kertoo, että hänen tallistaan on lähtenyt ravitauon aikana toisiin käsiin 11 kilpahevosta, joiden omistajat eivät ole malttaneet enää odottaa ravien jatkumista Suomessa.

– Suurimmaksi osaksi meiltä lähteneet hevoset ovat menneet kilpailemaan Ruotsiin. Vastaavasti valmennukseemme on tullut 11 hevosta, jotka ovat pääasiassa varsoja, Koivunen kertoo.


Koivusen tärkeimmän asiakkaan Kari Lähdekorven pinna piti kalkkiviivoille. Suurhevosenomistaja odotti tähän viikkoon asti ennen kuin halusi Sobel Conwaynsa kilpailemaan.

Vain muutama päivä ruunan Ruotsin kilpareissun varmistumisen jälkeen selvisi, että Suomen ravitoiminta pääsee jatkumaan osittain ensi viikon maanantaina ja jokapäiväisesti kesäkuun alussa.
Koivusella ei ollut paineita Solvallan raveihin.

– Lähdekorpi päättää, missä hänen hevosillaan ajetaan. Totta kai Sobel Conwayn veroisella hevosella pitäisi päästä jossain kilpailemaankin, ja aika on kyllä ollut pitkä odottaa.

Hoitaja jäi kotisatamaan

Koronarajoitusten vuoksi Sobel Conwayn ja sen matkakumppaniksi lähtevän Lähdekorven toisen hevosen Quite Specialin kilpareissu ei ole tavanomainen.

Hevosten vakio-ohjastaja ja hoitajat jäävät Turkuun.

– Meidän tallissamme noudatetaan vallitsevassa tilanteessa yhteiskunnan ohjeita, eikä väki matkustele rajojen yli, Koivunen perustelee.


– Lähdekorpi on huolehtinut kaikista asioista hevosten reissua varten. Ne lähtevät Ruotsiin tiistaina ja palaavat torstaina kotiinsa.

Koivunen kertoo, että Sobel Conwayta hoitaa Ruotsin puolella Petri Salmelan henkilökuntaan kuuluva Anne Raatikainen, joka oli vuosia sitten töissä Lähdekorven tallissa.

Omistajat ja kuski lujilla

Vaikka Koivusen odotus ravien jatkumiselle on ollut pitkä, hän ei ainakaan ääneen purnaa Suomen Hippoksen ratkaisulle siirtää laji tauolle koronakriisin aikana.

Koivusen valmennuksessa on 45 eri ikäistä hevosta nuorista konkareihin. Tallissa on kymmenkunta työntekijää.

– Kaikki ovat pysyneet terveinä. Olemme yrittäneet olla huolellisia tautia vastaan, sillä aika herkästi täälläkin altistuttaisiin, jos joku sairastuisi. Karanteenia emme oikein kestäisi, tallipäällikkö sanoo.


Koivusen tallin hevoset rohmusivat viime vuonna ylivoimaisesti eniten voittoja Suomessa. Vaikka palkintoja ei ole tullut nyt liki kahteen kuukauteen, valmentaja ei ole joutunut keväällä taloudelliseen ahdinkoon.

Kilpailuja lukuun ottamatta kaikki on säilynyt ravivalmentajan arjessa ennallaan. Työtä on riittänyt ja maksuliikenne on jatkunut sisään ja ulos valmennuskulujen ja työntekijöiden palkkojen muodossa.

– Konkurssin partaalle ei ole sentään jouduttu. Eniten ravitauko on koetellut omistajia, joiden hevosista on kertynyt vain kuluja.

– Meillä lujimmilla on Olli, jonka ajoprovisiot ovat nollassa. Minä maksan hänelle vielä hävyttömän pientä palkkaa, mutta mihin nuori mies rahaa edes saisi kulumaan, kun paikat ovat kiinni. Parturikin on viimeinen paikka, mihin Olli suostuu rahoja laittamaan, Koivunen virnistää.

Yksi jännitysmomentti ravipiireissä ensi viikolla nähtävästi onkin, ylettyykö turkulaisen ohjastajalupauksen takatukka jo kankun päälle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt