Koronasta autuaan tietämätön, kuuluisa hevosperhe kohtasi onnen – viime yönä syntyi suloinen prinsessa

Julkaistu:

söpöliini
Satumaisiin saavutuksiin kilparadoilla äitynyt Venice jatkaa arvokasta työtään varsojen synnyttäjänä. Omistaja saa olla varuillaan, ettei komistuksia viedä käsistä.
Lämminveristen ravihevosten valtakunnassa kiiri ilosanoma viime keväänä.

Sinne syntyi uljas raviprinssi.

Prinssin emä eli äiti on Suomen raviradat ilmiömäisillä saavutuksillaan villinnyt savolaistamma Venice ja isä puolestaan USA:ssa niin kaviourilla kuin jalostuksessakin ylivertaiseksi osoittautunut Muscle Hill.

Prinssin nimeksi annettiin Massimo Hoist.
Aatelinen ravuriperhe kasvoi jälleen.

Kuningataräiti Venice synnytti viime yönä toisen varsansa, pikkuprinsessan.

Mutta uudelle oriille.

Heppaperheen vastasyntyneen kuopuksen isä on amerikkalainen Muscle Mass. Ori tunnetaan Suomessa parhaiten huippulupaavasta jälkeläisestään Mascate Matchista.


Pienen saippuaoopperan vivahteen sukututkijat saattavat löytää siitä, että Venicen partnerit ovat velipuolia.

Dramaattisesta kolmiodraamasta ei voi kuitenkaan puhua, sillä hevosteluissa kumppanin vaihtaminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Rakastava emä

Raviprinsessa ja kuningataräiti voivat hyvin.

Venice on kuulemma hyvin tarkka ja huolehtivainen pikkuisestaan.

Ja mikäs sen on ollessakaan.

– Varsa on kaunis pitkäjalkainen ja tähtipää. Se oli heti syntyessään poikkeuksellisen pirteä, Kallelan oriaseman ja siittolan pitäjä Kaisa Nivola kuvailee ylpeänä.


Nivola kertoo, että prinsessa näytti heti ensimmäisinä tunteinaan temperamenttisuutensa. Piirre on ilmiselvästi perittyä oman arvonsa tuntevaltaan emältä.

– Jo kolmen tunnin ikäisenä varsa harjoitteli pukittamista, mikä on saaliseläimelle tyypillistä. Yleensä varsat pystyvät siihen vasta vähän vanhempina.

– Tämä varsa ehkä ajatteli, että pitää mahdollisimman äkkiä oppia karistamaan kintereisiin yrittävä saalistaja kannoiltaan, Nivola myhäilee.


Isoveljen kuivat synttärit

Isoveli Massimo Hoist vietti jo 1-vuotispäiviään muutamia viikkoja sitten. Tarjoilut olivat kuitenkin nuukan puoleiset.

Nivola kertoo, että porkkanakakut jäivät odottamaan prinssin seuraavia merkkipäiviä.

– Syntymäpäivä taisi olla Massimo Hoistille jopa normaalia ikävämpi päivä, koska juuri silloin tammavarsat erotettiin orivarsojen laumasta. Siinä tohinassa synttärit unohtuivat, Nivola sanoo.

Viime vuonna syntyneet ori- ja tammavarsat kulkevat Nivolan perheen tilalla nyt laumoissa omissa pihattotarhoissaan. Oriita on 13 ja tammoja 15.


Massimo Hoistin ja tänään syntyneen pikkusiskon kuopiolainen omistaja ja kasvattaja Heikki Korhonen mainitsee, että hänen varsallaan on johtajan elkeitä laumassaan. Hän on tyytyväinen oripoikansa luonteeseen.

– Se vähän pomottelee toisia varsoja. Hyvillä kilpahevosilla pitää ollakin luonnetta, ja Massimo on tainnut periä sitä emältään. Normaali kiltinpuoleinen varsa se kuitenkin on, Korhonen kuvailee.

 

Tässä vaiheessa varsalta ei voi toivoa oikeastaan enempää. Tai ehkä pari vuotta enemmän ikää, jotta se saisi jo juosta kilpaa.

Korhonen on luonteen lisäksi tyytyväinen arvokkaan kasvattinsa ulkoisiin ominaisuuksiin. Se on kehittynyt odotetulla tavalla.

– Massimo on hyvännäköinen ja -kokoinen ikäisekseen. Sen jalat ovat myös joka nurkassa sillä tavalla kuin pitääkin, hän kuvailee.

– Tässä vaiheessa varsalta ei voi toivoa oikeastaan enempää. Tai ehkä pari vuotta enemmän ikää, jotta se saisi jo juosta kilpaa.

Kesä ahmien

Massimo Hoist on ollut syntymästään lähtien emänsä kanssa Nivolan hoivissa Kalantissa.


Omistaja suunnittelee hakevansa sen vielä kevään aikana Varsinais-Suomesta kotitalliinsa Kuopioon.

– Varsa saa olla kesän laitumella, jolloin se voi ahmia itsensä vähän tankiksi vihreässä ruohossa, Korhonen epäilee.

Syksy treenaten

Kesän jälkeen prinssin mässäily loppuu ja se pääsee totuttelemaan työntekoa. Se on jalostettu kilpakäyttöön.

Ensi syksy alkaa Massimo Hoistilla raviaakkosten opiskelulla.

Lämminveriset totutetaan normaalisti 1,5-vuotiaina ensin valjaisiin, minkä jälkeen ne koulutetaan ravaamaan kärryt perässään.


Edistyneimmät varsat alkavat kilpailla jo 2-vuotiaina.

– Jos Massimo on yhtä varhaiskypsä kuin emänsä ja isänsä, sekin saattaa startata jo 2-vuotiaiden lähdöissä, Korhonen olettaa.

Suuret saappaat

Vielä ei voi olla varma, kulkevatko prinssi ja prinsessa kuningataräitinsä Venicen kavionjälkiä.

– Ensimmäiset juoksut näyttävät aika hyvin hevosten lahjakkuuden, Korhonen tietää.

Venice tienasi kilparadoilta huimat 830 000 euroa ja voitti 84 lähdöstään 45.

Kipakka tamma löylytti jopa kahtena vuonna oriit Suur-Hollola -ajossa, joka on kovin Suomessa syntyneiden ravureiden kisa.
Massimo Hoistin loistava suku on herättänyt hevosenomistajien kiinnostuksen. Korhonen paljastaa, että tähtitamman esikoisvarsaa on yritetty ostaa häneltä.

Omistaja on pysynyt kuitenkin jämäkkänä aarteensa kanssa, vaikka on myynyt elämänsä aikana tukuittain hevosiaan.

– Ruotsistakin on sitä kyselty. Olen kuitenkin päättänyt, etteivät nämä kaksi ensimmäistä varsaa vie muita perikatoon, vaan katson ne itse, Korhonen vitsailee.


Kilpahevoset joutilaina

Koronaepidemia ei ole pahemmin näkynyt 72-vuotiaan ravimiehen arjessa. Korhosen lähipiiri on välttynyt taudilta, ja hänen hevosensa vaativat joka päivä hoitoa ja valmennusta.

– Koronatilanne ei ole kovin paha meillä päin. Eron normaaliin näkee lähinnä siinä, kun ihmiset pitävät kaupan jonoissa välimatkaa toisiinsa.

Kuopiolaisen menestysomistajan tallissa on kolme 4-vuotiasta ja kaksi 2-vuotiasta ravuria.

Hän kertoo, että valmennuskelit ovat olleet alkuvuonna poikkeuksellisen heikot Savossa.

– Lunta ei täälläkään paljon ollut ja kunnon jääpolannettakin taisi talvella olla vain muutaman viikon ajan. Treenipaikat ovat olleet milloin missäkin jamassa. Niiden kunnostaminen on vienyt aikaa, Korhonen kertoo.

– Koska hevosiamme ei ole voinut kuitenkaan seisottaa, niille on yritetty antaa liikettä mahdollisuuksien mukaan.

Ravitoiminta on ollut Suomessa tauolla jo yli kuukauden.


Tissit mielessä

Korhosen nuorimpiin hevosiin poikkeuksellinen aika ei ole vaikuttanut, mutta tallin 4-vuotiskolmikko luultavasti viipottaisi jo kilparadoilla, jos ne olisivat auki.

– Niillä olisi ollut mukava päästä valmistautumaan kotiratamme Kuopio Stakesiin, mutta saa sitten nähdä, kuinka senkin kilpailun käy.

Kuopio Stakes on ravikalenterissa toukokuun 16. päivänä. Suomen Hippos on ilmoittanut, että ravit voivat alkaa pyöriä aikaisintaan 13. toukokuuta.

Korhosen uuden prinsessan eloa koronaepidemia ei hetkauta. Sen ajatuksissa pyörivät vain seuraavat maitohömpsyt emän tisseistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt