Suomalaiset dominoivat miljoonalähtöä mielin määrin – Elian Web taisteli Paralympiaravien ykköseksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Paralympiatravet
Katja Melkon valmentama Elian Web on perinteikkään ruotsalaiskisan historian kolmas suomalaisvoittaja. Seuraava tähtäin on Elitloppet.
Suomen Elian Web on Paralympiaravien finaalin voittaja vuosimallia 2020. Ruuna johti lauantain huippukisaa Göteborgissa Åbyn radalla alusta loppuun ja tienasi miljoona kruunua eli noin 92 000 euroa.

Katja Melkon valmentamaa hevosta ohjasti Jorma Kontio.

8-vuotias Elian Web näytti jälleen kerran, että on vastustamattoman riuska kiihdyttämään lähtöauton siivekkeen takaa. Hevosella ei ollut vaikeuksia napata kullanarvoista kärkipaikkaa.

– Huomasin nopeasti, että päästään keulaan. Se on hyvä paikka sekä hevoselle että kuskille, 66-vuotias kaiken kokenut Kontio leukaili.

Lähdön suuri yllätys oli, että Elian Web ja Kontio saivat vetää kisaa harvinaisen rauhassa. Rinnalla ravannut lähdön toinen suomalaishevonen Next Direction ei vaatinut vauhtia Iikka Nurmonen rattaillaan.

Suomalaiset dominoivat juoksua täydellisesti!

Tempo oli huippuhevosille pitkään lähes hölkkää, kunnes pellit avattiin 700 metriä ennen maalia. Elian Web piti paikkansa varmoin ottein maaliin, vaikka selässä vaaninut Cyber Lane nousi uhittelemaan loppusuoralla.

– Kieltämättä yllätti, että saatiin vetää niin pitkään aika rauhassa. Yksi Elian Webin vahvuuksista on, että se tyytyy nopeasti ohjastajan haluamaan vauhtiin. 14-vauhtisen ensimmäisen kilometrin jälkeen tiesin jo, että pitkällä ollaan. Viimeiset 200 metriä tultiin sitten aika lailla maksimikyytiä, Kontio kuvaili.

– Hevonen oli todella hyvä, kuten on ollut jo pitkään. Aina ei voi voittaa kun lähtöpaikat merkkaavat paljon, mutta Elian Web on suorittanut koko kevään varmasti.


Ranskalainen Billie de Montfort oli kolmas ja Next Direction neljäs.

Kun matkalla ei hurjasteltu, voittoajaksi jäi nopeissa olosuhteissa 12,2a/2140 metriä.

Next Direction noteerasi 12,4a ja sai reilut 10 000 euroa vaivanpalkkaa.

[video]
[/video]


Edellinen suomalaisvoitto 2001

Elian Web on kisan historian kolmas suomalaisvoittaja. Einarsin oli paras 1984 ja Etain Royal 2001. Vuodesta 1979 ajettu kisa tunnettiin viime vuoteen saakka Olympiatravetin nimellä.

Lauantain voitto on Elian Webin uran arvokkain aikuisiällä. 4-vuotiaana se vei Derbystä 125 000 euron jättipalkinnon. Hevosen uran palkintosaldo on nyt jo yli 710 000 euroa.

Omistajakimppa Talli Webbiessä on vajaat kymmenkunta omistajaa. Yksi heistä on huippukiekkoilija Juha-Pekka Haataja.

– Jännitti aika lailla. Huikea hevonen, Haataja viestitti lähdön jälkeen.

Haataja toivoi ennen lauantain kisaa, että Elian Web saisi paikan Elitloppetiin. Lauantain voittojuoksun jälkeen asia on sataprosenttisen varma, jos valmentaja Katja Melkko vain haluaa osallistua kilpaan.

Suomalaiset ovat jättäneet ruotsalaisille vain murusia alkukevään kovimmissa lämminverilähdöissä. Kuukauden sisään naapurimaassa ovat juhlineet niin Elian Web, Next Direction kuin Chief Orlandokin. Koko kolmikko saatetaan nähdä Elitloppetissa toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Suomalaishevonen ei ole ikinä voittanut Elitloppetia. Tänä vuonna siihen on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan aikaisemmin.

Amazing Warrior hylättiin kolmostilalta

Lauantain huippuravien Klass I:n lähdössä Iikka Nurmosen Amazing Warrior oli nopea sekä alussa että lopussa ja ylitti maalilinjan kolmantena, mutta hylättiin maaliintulon jälkeen. Tuomaristo katsoi, että valjakko nousi liian ahtaasti sisäradalta ulommas viimeisellä takasuoralla. Nurmonen sai tilanteesta kolmen päivän ajokiellon ja 2000 kruunun sakot.

Hopeadivisioonassa Hannu Korven valmentama Grainfield Aiden teki taas hyvän juoksun, mutta liika oli liikaa. Ulkoradalta startanneen hevosen pitkä revitys keulapaikalle maksoi lopussa sen verran, että ruuna putosi loppusuoralla kuudenneksi. Grainfield Aidenia ajoi tällä kertaa Hannu Torvinen.

Robert Bergh oli 75-kohteiden avainohjastaja. Hän kuskasi vakuuttavat voitot oman tallin Ivory Di Quattrolla, Indra's Secretillä sekä Vikens High Yieldillä.

Kolmen kilometrin matkalla annettiin näyttöjä Elitloppet-viikonlopun Harper Hanoverin lähtöön. Björn Goopin ohjastama ja valmentama norjalaisori Moni Viking kiersi muut kuin tyhjää 60 metrin takamatkalta ja noteerasi hirmuajan 12,4/3200 metriä. Katja Melkon tallin Cyrius d’Ariane ei jaksanut pitkää kiriä ja valui hännille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt