Palkittu ammattilainen analysoi viiltävästi suomalaisen supertempauksen seuraukset: ”Joka Iikka Ruotsissakin tietää jo Iikan”

Julkaistu:

Den glider in. Den glider in igen! Koko Ruotsi villiintyi lauantaina Iikka Nurmosen upeista voitoista.
Ruotsin ravipiireissä tavattiin viikonloppuna innokkaasti vain yhden – ja vieläpä suomalaisen valmentajan nimeä.

Kertarysäyksellä Uumajan raveissa itsensä läpi lyönyt Iikka Nurmonen on kohta kinkkisen päätöksen äärellä: palatako Suomeen vai jatkaako nousua tähtiin paljon suuremmassa ravimaassa?

Ruotsin raviurheilun kuin omat taskunsa tunteva Kari Lähdekorpi on suomalaisista osuvin henkilö vastaamaan kahteen päivänpolttavaan kysymykseen.

Ensimmäinen pitkä kysymys kuuluu: Voiko lauantaina Paralympiatravetin karsintalähdössä vastustajiaan lähes pilkkanaan pitänyt Next Direction kehittyä tällä kaudella kirkkaimpien kansainvälisten tähtien joukkoon, jopa ensimmäiseksi suomalaiseksi Elitloppet-voittajaksi?

Toinen yhtä mielenkiintoinen kysymys on: Onko Next Directionin ohjastajalla ja uudella valmentajalla Iikka Nurmosella rahkeita kivuta pysyvästi Ruotsin valmentajakermaan?

Suomalainen Elitloppet-toivo

Monia huippuhevosia omistaneen Lähdekorven vastaus ensimmäiseen kysymykseen on lyhyt ja ytimekäs:

– Ehdottomasti! raviurheilun monitoimimies sanoo.

Lisäperusteluita toki myös kaivataan, mutta niitäkin putoaa ammattilaisen analyyttisestä suusta kuin apteekin hyllyltä.

– Next Direction oli jo viime vuonna viittä vaille Pohjoismaiden terävintä huippua. Se sijoittui Elitloppetin finaalissa kuudenneksi, vaikka siltä meni sinä päivänä moni asia pieleen. Luulen, että ruuna on tänä vuonna vielä astetta parempi.


Lähdekorpi nimeää kaksi syytä arviolleen.

– Yksi iso apu kovimmissa lähdöissä Next Directionille on, että sen balanssia voidaan muuttaa ja keventää viime kaudesta.

Lähdekorven mielestä myös siirtyminen omistaja Timo Hulkkosen tallista Nurmosen valmennukseen saattaa tuoda Next Directionille lisäpotkua.

– Kylmä totuus Timoa väheksymättä on, että Iikka on kaksikosta taitavampi treenari.

– Aina paikanvaihto ammattilaiselle ei auta, sillä hevoset saavat usein yksilöllisempää hoitoa omistajiensa luona. Next Directionin kohdalla tämä tuskin kuitenkaan pätee, sillä se on Iikalle tosi tärkeä hevonen, josta hän pitää erikoisen hyvää huolta.

Lähdekorven mielestä Next Directionin yksilölliset ominaisuudet olivat jo viime vuonna niin hyvät, ettei niiden tarvitse juuri kehittyä.

– Ruuna on jo näyttänyt olevansa tarpeeksi monipuolinen hevonen. Se on ravivarma, tosi vauhdikas avaaja ja kaikki juoksupaikat selvittävä rauhallinen kilpailija, analyytikko ylistää.

Oiva ajankohta

Lähdekorven mielestä myös eräs Next Directionista riippumaton seikka puhuu sen lopullisen läpimurron puolesta tänä vuonna.

– En ole varma, onko parhaita ranskalaishevosia tulossa koronatilanteen takia kilpailemaan tänä keväänä Elitloppetiin, mutta ainakaan ruotsalaisten taso ei näytä olevan niin kova kuin mihin on totuttu.


– Toki Ruotsissa on aina hyviä ravureita, mutta todelliset tähdet sieltä ehkä tällä hetkellä puuttuvat. Huipuista Readly Express lopetti viime kevääseen ja Propulsion ei taida olla enää parhaimpien päiviensä vedossa. Huipulla on aiempaa paremmin tilaa.

Haalarimiehillä kysyntää

Lähdekorven mielestä Ruotsin huipulla on tilaa myös valmentajille. Ainakin Nurmosen tapaisille työmiehille.

Asiantuntijalta salamana tuleva vastaus on siten sama kuin kysymykseen yksi. Ja taas huutomerkin kera.

– Ehdottomasti!

Ruotsiksi käännettynä: absolut.

Näin kovasti Lähdekorpi luottaa 26-vuotiaan suomalaisen taitoihin vallata vahva jalansija naapurimaan valmentajamarkkinoilta.

Haastateltava jos joku myös tietää, mistä puhuu. Hän kuului itse vuosikaudet Ruotsin kärkivalmentajiin ennen kuin muutti takaisin Suomeen vajaa kymmenen vuotta sitten.

Lähdekorpi valittiin jopa vuoden 2004 valmentajaksi. Se on arvostetuin titteli, jonka ihminen voi saavuttaa ruotsalaisessa raviurheilussa.

Ex-valmentajan mukaan suomalaisella sisulla pärjää Ruotsissakin.

– Iikka on kova tekemään töitä, ja ahkeruus on ilman muuta yksi hänen valteistaan. Kun minä ryhdyin Ruotsissa aikoinani treenariksi, riitti pitkälle, kun laittoi kellon aikaisin soimaan ja painui myöhään nukkumaan.

– Työmoraali on kyllä kehittynyt Ruotsissakin viimeisen 10-15 vuoden aikana, mutta on siellä vielä vähän vanhoja tapoja jäljellä, Lähdekorpi kertoo.

Arvaamattomuus etuna

Hevosista sanotaan usein, että suku velvoittaa pärjäämään. Tätä sanomaa voi Lähdekorpea kuunnellessa levittää myös ihmisten ylle.

– Iikalla on vahva hevosmiesperheen tausta. Hänen kotonaan on aina ollut ravihevosia, joiden kanssa hän on touhunnut pienestä pitäen isänsä kanssa.

– Iikka osaa valmentamisen, minkä lisäksi hän taitava ohjastaja. Hänestä tulee mieleen eniten Robert Bergh.

Lähdekorven vertaama Bergh on pitkään Ruotsin huipulla ollut valmentaja, joka pärjää hyvin myös kilpakärryillä.


– Iikka on Berghin kaltainen ennakkoluuloton ja tarvittaessa aggressiivinen kuski, johon vastustajien ei ole aina helppo suhtautua.

– Koskaan ei voi olla etukäteen varma, mitä nämä miehet aikovat kilpailussa tehdä. He tuovat väriä lähtöihin, Lähdekorpi tarkentaa kantaansa.

Laakista otsikoihin

Lähikuukaudet näyttävät, aikooko nuoren polven ammattilainen jäädä pysyvästi Ruotsiin. Muuttonsa syyksi Nurmonen ilmoitti Suomen raviratojen pimentymisen pandemian vuoksi.
Kun Nurmonen lastasi hevoskuljetusautonsa Lahdessa toissa viikolla, hän arveli olevansa Eskilstunassa muutaman kuukauden.

Lähdekorpi kertoo oman mielipiteensä.

– Jos tämä haastattelu tehdään uudelleen ensi keväänä, Iikalla on yhä talli Ruotsissa, Lähdekorpi uskoo.

– Tilanne on jo erilainen kuin Iikan lähtiessä Suomesta. Hän tuli lauantain voittojensa ansiosta kertarysäyksestä ruotsalaisille tunnetuksi. Nyt joka Iikka Ruotsissa tietää Iikan!

Nurmonen voitti ensin torstaina Örebrossa ylivoimaisesti Amazing Warriorilla ja ajoi myös näyttävät ykkössijat kaksi päivää myöhemmin Uumajan arvokkaissa V75-lähdöissä Next Directionilla ja Better Bossilla.

Suomalainen voitti kevään neljästä ensimmäisestä Ruotsin startistaan kolme.

Raviratansa suosikki

Lähdekorven mielestä Nurmosella on nyt huippusauma iskeä kultasuoneen Ruotsissa.

– Vaikka Suomen ravit alkaisivat taas kolmen viikon päätä, kuten on vähän uumoiltu, Iikan ei ole mitään järkeä palata vielä tänne. Hänelle ruvetaan varmasti tarjoamaan hyviä hevosia Suomesta ja Ruotsista.

– Lisäksi Eskilstunan rata tekee kaikkensa, jotta saa pidettyä hänet oman alueensa valmentajana. Nimekkäät treenarit ovat viime aikoina puuttuneet Eskilstunasta, ja Iikka nousi epäilemättä jo alueen hevosenomistajien ykkösvaihtoehdoksi.


Lähdekorpi sanoo, että Ruotsissa raviradoille on hyvin tärkeää, että niiden piiriin kuuluu pärjääviä ammattilaisia. Suomessa tätä asiaa ei korosteta yhtä lailla.

– Iikka on sanonut, ettei ota valmennukseensa enempää kuin 14 hevosta, jotka hänen talliinsa nyt mahtuvat. En kuitenkaan yllättyisi, vaikka hänellä olisi kohta enemmänkin treenattavia. Ravirata takuulla auttaa häntä lisäkarsinoiden löytämisessä.

Tulkki kainalossa

Vaikkei Nurmonen ole kielimiehiä, se ei ole Lähdekorven mielestä este hänen suosiolleen.

– Eipä hän kauhea puhelias ole ollut Suomessakaan. Sitä paitsi Iikan kumppani Jenni Tuokko oppi ruotsia, kun oli aikaisemmin töissä Timo Nurmoksella.

Nurmosella on siis tulkki omassa kainalossaan.

– Ravikieli ei ole Ruotsissakaan kamalan vaikeaa, ja muutenkin nuoret oppivat paljon helpommin vieraita kieliä kuin iäkkäät ihmiset.

Lähdekorpi lisää, ettei edes ruotsalaiseen yhteiskuntaan sopeutuminen ole asukkaille ongelma, vaikka kielitaito aluksi puuttuisi.

– En tietenkään voi päättää mitään Iikan puolesta enkä edes tiedä, kuinka innokkaana hän on jäämässä Ruotsiin ja mitä tulevaisuudeltaan odottaa. Mutta onhan tämä hänelle loistava hetki lyödä läpi kansainvälisessä raviurheilussa.


– Suomessakin pystyy ihan hyvin elämään valmentajana, mutta Ruotsissa ravit ovat paljon isompaa ja arvostetumpaa. Lisäksi Suomessa on varoiteltu palkintotason jyrkästä laskusta seuraavina vuosina. Ruotsissa samanlaista pelkoa ei ole.

Kevään oikein isoista maaleista ensimmäinen odottaa Nurmosta ensi lauantaina Göteborgissa.

Hän osallistuu Next Directionin kanssa Paralympiatravetin finaaliin, jonka voittaja kuittaa miljoona kruunua eli 92 000 euroa.
Vielä Paralympiatravetia kolme kertaa arvokkaampi Tukholman Elitloppet on suomalaisvaljakon tähtäimessä toukokuun viimeisenä sunnuntaina.

Menestys näissä kesään superkisoissa nostaisi Nurmosen nimen kertalaakista jo koko ravimaailman huulille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt