Huippuhevosen Ranskan kiertue keskeytyi koronauhan vuoksi: ”Toivottavasti näitä hedelmiä poimitaan tulevaisuudessa”

Julkaistu:

Ravit
Majestic Manin ja Jonnan Irrin Ranskan kiertue päättyi hieman ennen aikojaan ja kaksikko palasi Suomeen viime viikolla.
Majestic Man liittyi tänä talvena siihen harvalukuiseen joukkoon Suomessa syntyneitä hevosia, jotka ovat kilpailleet Ranskan pääradalla Vincennesissä.
Hevonen vietti kasvattajansa ja hoitajansa Jonna Irrin kanssa yli kolme kuukautta valmentautuen ja kilpaillen ruotsalaistähti Björn Goopin Grosbois'n valmennusfiliaalista käsin. Irri toimi Goopin palkkalistoilla hevosenhoitajana saman ajan.

Kaksikosta Irri palasi kotiin viikko sitten maanantaina ja Taisto perjantaina. Kotikaranteeniaan viettävä ylöjärveläinen myöntää, että koronalla oli sormensa pelissä.

– Minä lensin kotiin maanantaina ja Taisto tuli maita pitkin perässä. Meidän budjettiin ei oltu varattu herralle lentokuljetusta, Irri naurahtaa.

– Korona näkyi Ranskassa aika vähän vielä silloin kun olimme siellä. Osa raveista ehti mennä ilman yleisöä, mutta ravit olivat vielä kuitenkin käynnissä. Aika pianhan ne sitten lopetettiin ja tilanne on muutenkin lähtenyt vissiin vähän lapasesta ulkonaliikkumiskieltoineen. Uutiset olivat kuitenkin niin hälyyttäviä jo aiemmin, että tein sellaisen pikapäätöksen, että me lähdemme nyt kotiin. Maaliskuun loppuun saakka meidän alunperin piti olla, joten ei siitä nyt paljon jäänyt uupumaan.

Jättipotti pienestä kiinni – 8080 euroa kotiintuomisina

IS Ravien jo varsasta saakka seuraama "Orpovarsa Taisto" onnistui keräämään Ranskasta neljässä startissa 8080 euron ansiot. Sijoitukset olivat hylkäys, kuudes, kolmas ja seitsemäs. Irrin mukaan tulos sinänsä oli vain tyydyttävä, mutta matkaan mahtui myös paljon epäonnea.

– Se on siinä maassa niin pirun pienestä kiinni. Ensimmäisessä kisassa tuli hylkäys hyvältä sijalta, kun hevonen meni pienen pätkän peitsiä, mutta juuri maalin kohdalla. Kun olimme kolmansia, niin se tapahtui samalla ajalla voittajan kanssa ja ykköspalkinto olisi ollut 30 000 euroa. Siellä yksi voitto voi oikeasti pelastaa koko talven, ehkä jopa vuoden, Irri huomauttaa.

– Sitten hevoselle tuli juuri pahimmoilleen lihasongelmia, kun edessä olisi ollut se meidän ennakkoon paras lähtö ja se joutui jäämään pois. Viimeisimmäksi jääneessä kilpailussa ajettiin valmisteleva startti seuraavaa varten, jota ei sitten tämän epidemian vuoksi koskaan tullut.

Hoitaja painottaa kuitenkin, että vaikka ansioiden puolesta matka olisi voinut olla parempi, niin hevoseen ei olla missään nimessä pettyneitä.

– Valmentaja ja ohjastaja Goop piti hevosesta koko ajan enemmän. Signaali oli selvä, että hevonen kuului sinne ja noihin lähtöihin ja sellainen on jo itsessään upea saavutus. Ei sitä täältä Suomesta käsin Tototv:tä katselemalla ole oikeasti ymmärtänyt kuinka vaativa rata esimerkiksi Vincennes on hevosille ja kuinka hurja se taso siellä on.

– Haluan kovasti uskoa, että hevonen kehittyi tällä reissulla paljon. Se sai kaivattua rutiinia ja kovuutta, jota saa vain kilpailemalla parhaita vastaan. Toivottavasti näidä hedelmiä poimitaan tulevaisuudessa täällä kotimaassa, kunhan vain päästään taas kilpailemaan. Sehän se toki oli jo ennakkoon se isoin hyöty mitä lähdimme hakemaan, että hevonen kehittyisi.

Loistokas Grosbois

Hevosen ja hoitajan tukikohta Ranskassa oli maailmankuulu valmennuskeskus Grosbois. Irri yhtyy keskuksen kehujiin mielipiteissään.

– Onhan se uskomaton paikka. Siellä oli kahden kilometrin rata, kilometrin rata ja pikkuratoja. Kaikki tämä ihan uskomattomissa maisemissa. Vaikeampi olisi keksiä, että mitä sieltä puuttuisi. No mäkeä ei tainnut olla, siinä treenaamiseenhan moni tällä Pohjoismaissa painottaa.

Irrin mukaan matka oli hänelle itselleenkin silmiä avaava kokemus.

– Tottakai Ranskaa ja ranskalaisia hevosmiehiä on arvostanut ennenkin, mutta kun näki heidät toiminnassa, niin arvostus nousi aivan tappiin saakka. Herrat päästää vuoroin montéa ja vuoroin kärrylähtöjä. Sen lisäksi kaikilla näillä huippunimillä on oma valmennustoiminta hoidettavana.

– Ei ne kaikki Ranskan hevoset ole mitään helppoja käsiteltäviäkään ja vaatimustaso on todella korkea, jos meinaa menestyä.

Ensi talvena takaisin?

Ravimaailman pakka on tällä hetkellä luonnollisesti aika sekaisin, kun missään muualla kuin Ruotsissa ei edes ravata ja Irri on luonnollisesti aika varovainen tulevaisuuden suunnitelmissaan. Realistisena vaihtoehtona on kuitenkin paluu Ranskaan ensi talvena.

– Hevosten kanssa ei voi vuotta aiemmin ilmoittaa, että menemme tuonne silloin. Se riippuu niin monesta asiasta ja ykkösjuttu on, että onko hevonen edes juuri silloin siinä kunnossa, että sen kanssa kannattaa lähteä. Sellainen ajatus on tietysti, että nyt käytiin opiskelemassa sitä maata ja, että ensi talvena mentäisiin uudestaan, mutta niistä asioista voi päättää lopullisesti vasta syksymmällä, Irri pyörittelee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt