Huippuravuri Atupemin kausi jäi todennäköisesti yhteen starttiin – ”Kyllä tympäisee rajusti”

Loukkaantuneen tähtihevosen toipuminen entiselleen arveluttaa valmentajaa.

Antero Tupamäen (oik.) valmentaman Atupemin kausi loppui lyhyeen.

16.3.2020 12:04

Kaikki näytti hyvältä vielä viime torstaina Lahden raviradan loppusuoralla, kun kautensa avannut huippuravuri Atupem kirmasi kevyesti voittoon.

Pian maaliintulon jälkeen valmentaja Antero Tupamäki kuitenkin kavahti näkemäänsä. Eläkkeellä oleva eläinlääkäri huomasi, ettei hänen suojattinsa jalka ei ollut kunnossa.

– Ei ole koskaan tuntunut yhtä tympeältä voiton hetkellä kuin Lahdessa, Tupamäki tunnustaa.

Atupemin etujalkaan tuli haava viime keväänä Göteborgin Olympiaraveissa. Haavasta on ollut treenarin mukaan harmia siitä lähtien, mutta torstain kilpailussa haaveri konkretisoitui pahemmin.

– Haava on oriin vasemman etujalassa vuohisen yläpuolella koukistajajänteen päällä. Se on vihoitellut ompelukohdasta aina silloin tällöin Göteborgin reissun jälkeen, mutta nyt jalkaan tuli oikea jännevamma.

Atupem joutui pitkälle sairauslomalle.

– Jos nyt ultrakuvien perusteella pitää sanoa, niin on epätodennäköistä, että ori kilpailee enää tänä vuonna. Ainakaan kesällä se ei starttaa, Tupamäki vakuuttaa.

Isot riskit

Atupem nousi viime kaudella Suomen terävimmälle huipulle ja voitti muun muassa kansainvälisen Seinäjoki Racen. Koska hevonen oli kehittynyt joka vuosi, valmentajalle oli siitä isot odotukset myös tälle kaudelle.

Ensimmäinen suurempi tähtäin olisi ollut Seinäjoen huippukisan voiton puolustaminen ensi kuussa.

– Kyllä tympäisee rajusti. Atupem on ollut terve, eikä sitä ole tarvinnut paljon hoidella, mutta sitten viime vuonna kävi tuollainen tapaturma. Ei tuntuisi niin ikävältä, jos olisi kiinni hevosen huonoudesta tai tavallisesta loukkaantumisesta.

– Toivottavasti Atupem pääsee vielä jatkamaan uraansa, mutta jännevammat aina arveluttavat. Sellaisten jälkeen on iso riski, etteivät hevoset enää palaa entiselleen, Tupamäki tietää. 

Atupemin piti mennä ennen seuraavaa kilpailuaan orinäyttelyyn jalostusarvosteluun, mutta vamman takia sekin jää välistä.

– Voi olla, että oritta käytetään myöhemmin tänä vuonna joitakin kertoja siitoksessa, koska kysyntääkin on ollut.

Tupamäki sai myöhemmin iltapäivällä kuulla jotain positiivistakin uutista.

– Lahden orinäyttelyyn ilmoitetut oriit saavat Suomen Hippokselta koronan takia poikkeusluvan ilman näyttelyä. Siispä Atupem pääsee pukille, Tupamäki viestitti.

Lahden orinäyttely oli aikaisemmin peruttu kokonaan koronan takia.

Juttua muokattu klo 14.30: Lisätty Tupamäen kommentit Atupemin poikkeusluvasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?