No jopas sattui! Kaksi superhevosta avaa kautensa samassa iltaravilähdössä

Julkaistu:

ravit
Lahden tavalliset arkiravit saavat unelmavieraita.
Jokimaan raviradan kilpailutoimiston väki hykertelee tyytyväisyyttään.

Harvoin tavallisissa arkiraveissa nähdään samanlaisten superhevosten taistoa kuin ensi torstaina Lahdessa.

Vaikka Lahden iltaravien ykkössarjan palkinto ei ole 1 500 euroa suurempi, sitä saapuvat jahtaamaan Atupem ja Chief Orlando. Tähdet starttaavat 2 140 metrin tasoitusajossa takamatkalta.

Kautensa avaava kaksikko niitti Next Directionin ohella suomalaisista lämminverisistä mainetta aikuisten hevosten kansainvälisillä tantereilla.

Elitloppet-finalisti Next Direction palaa talvitreenistä tositoimiin yhdeksän päivää myöhemmin Tampereen Kavioliigassa.
Atupemin paluu viivästyi useammilla viikoilla. Viimeksi lokakuun puolivälissä kilpailleen oriin piti startata jo viime kuun 15. päivänä Oulussa, mutta lievä jalkavamma vesitti sen.

– Atupemin takajalan vuohisen päälle tuli hokinreikä, minkä takia tauko venyi. Olen ilmoittanut hevosen nyt ensi torstaiksi Jokimaalle, laukaalaisen valmentaja Antero Tupamäki kertoo.


Ennen helmikuun haaveria Atupemin talvitreenit olivat sujuneet Tupamäen suunnitelmien mukaisesti.

– Viime viikkoina kelit ovat vaihdelleet kovasti ja häirinneet ajamista, mutta ensi viikolla silti aloitellaan. Vaikka talvitauko on kaksi kuukautta pidempi kuin viimeksi, uskoisin hevosen olevan aika samalla mallilla kuin vuosi sitten.

Mailitkin tähtäimessä

Tupamäki aikoo kilpailuttaa suojattiaan Lahden jälkeen vielä pari kertaa pienemmissä ympyröissä, jotta sen vire olisi mahdollisimman hyvä huhtikuun 18. päivänä ravattavassa Seinäjoki Racessa.

Atupem villitsi viime keväänä suomalaisyleisön, ja sen taustavoimilla on palo päästä lakeuksille puolustamaan kansainvälistä suurvoittoaan.
Atupem kutsuttiin Seinäjoki Racen jälkeen jopa Göteborgin Olympiaraveihin. Tänä vuonna Tupamäki ei aio ottaa kutsua vastaan, vaikka saisi sen toistamiseen.

– Göteborgin reissusta jäi niin huonot muistot, että uudelleen emme sitä tee. Hevosen juoksu meni mönkään, minkä lisäksi se sai ikävän jalkahaavan, josta on sille vieläkin haittaa, valmentaja manaa.
Seitsemänvuotiaan Atupemin tavaramerkki on ankara fysiikka. Se on juossut vain yhden pikamatkan lähdön, ja siitäkin on aikaa jo lähes kolme vuotta.


Tällä kaudella myös hevosen vauhtivaroja aiotaan testata tosissaan mailin pyrähdyksissä.

– Atupemin kanssa on tarkoituksella ajettu vain pidempiä matkoja. Tänä vuonna ei tehdä enää niin, koska sillä on jo ikääkin tuon verran.

Tupamäki kertoo, että Atupem palaa Lahteen jo viikko kauden avauskilpailunsa jälkeen. Se ei tule sinne kuitenkaan kilpailemaan, vaan orinäyttelyyn jalostusarvosteluun.

Hormonit hyrräävät

Chief Orlandolla on ikätoverinsa Atupemin tavoin mainio viime kausi takana. Se oli Tapio Mäki-Tulokkaan valmentamana kolmas Seinäjoki Racessa ja toinen Sweden Cupissa ja voitti Festivaali- ja Malja-ajon.

Chief Orlando siirtyi syksyn viimeisen kilpailunsa jälkeen Pia Huusarin ja Roi Iltasen talliin Haminaan. Iltanen on ollut tyytyväinen oriin treeniotteisiin talvella.

– Lunta meillä ei ole ollut senttiäkään tänä talvena, mutta voi olla hyväkin, että Chief Orlandoa on päästy treenaamaan koko ajan hiekkapinnalla, Iltanen sanoo.

– Ratahiitillä emme ole käyneet, mutta ihan hyvävireiseltä hevonen jo vaikuttaa. Ja parempaa voi varmasti odottaa, kun oriin hormonit alkavat hyrrätä kunnolla huhtikuussa.


Kilpailumatka miellytti

Jokimaan ensi torstain lähtö oli ollut Iltasen mielessä jonkin aikaa, mutta lopullisesti hän päätti siihen osallistumisesta perjantaiaamun treenin jälkeen.

Chief Orlandoa ajaa Lahdessa Antti Teivainen. Toinen vaihtoehto ohjastajaksi olisi ollut Ari Moilanen.

– Kahdesta parhaasta Suomen kuskista toinen sovittiin, Iltanen kuvailee.

Iltanen ei halua spekuloida Chief Orlandon seuraavia kilpailuja tarkemmin.

– Mennään startti kerrallaan. Meillä ei ole ollut mikään kiire.

Yksi mahdollisuus Chief Orlandon kauden avausjuoksuksi olisi ollut sama Tampereen mailin lähtö, jossa Next Direction lyö pelin auki.

Lahden pidempi kilpailumatka oli ratkaiseva paino vaakakupissa.

– En haluaa yhtään, että hevoset aloittavat tauon jälkeen lyhyistä matkoista. Niitä saa kyllä ajaa myöhemmin ihan tarpeeksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt