Morriksen varsakausi meni harakoille – valmentaja toiveikkaana uusiin haasteisiin - Ravit - Ilta-Sanomat

Morriksen varsakausi meni harakoille – valmentaja toiveikkaana uusiin haasteisiin

Vermossa 4-vuotiskautensa avaavalla nurmijärveläisellä hevosella on lahjoja paljon nähtyä parempiin tuloksiin.

Morris on lupaava lämminverinen.

4.3.2020 12:04

Kari Savolaisen valmentama Morris väläytteli kolmevuotiaana osaamistaan ja ehti voittamaankin lähes puolet starteistaan. Kriittisillä hetkillä syksyn ikäluokkalähdöissä se kuitenkin joko joutui sairauksien takia jäämään pois lähtöviivalta tai ei muuten vain onnistunut kilpailuissa.

Talli Me ja Morrisonin omistama ori voitti lokakuussa yllättäjänä Kymenlaakso-ajon karsintalähdön ja starttasi finaalissa yhtenä suosikeista. Kouvolan-reissusta ei lopulta herunut muuta kuin kokemuksia ja kirjaimia tulosrivistöön liikojen laukkojen seurauksena.

– En tiedä, miksi Morrisin vire ei ollut finaalipäivänä samanlainen kuin karsinnassa. Hevonen ei tuntunut kauhean hyvältä hiiteissä ja jotenkin se nuljautti jalkaansa ennen starttia, kun teki ihmeellisen mutkan ja laukkasi. Samassa sen jalka taittui ikävästi. Aluksi en pitänyt tilannetta minään, mutta kyllä jalasta jotain revähti, Savolainen kertoo.

Morris ei ole kivitalon korkuinen menijä, vaan enemmän urheiluhevosen muottiin mahtuva solakka kilpailija.

– Morris on pieni ja kompakti hevonen, joka oli aikaisin valmis kilpailemaan. Odotin, että sillä voisi olla hyvä tsäänssi pärjätä 3-vuotiaana, mutta ori sairastui syksyllä Kriteriumin alla eikä sillä pystytty ajamaan.

– Rahaa oli hevosen tilillä sen verran, että sen kanssa odoteltiin vielä Kymenlaakso-ajoa. Karsinnassa hevonen oli hyvä, mutta finaali meni kuten meni, eikä Kasvattajakruunuunkaan pystytty enää loppuvuonna osallistumaan. Mutta hyvät hevoset tienaavat rahaa kolmevuotiskauden jälkeenkin, kunhan saavat olla terveenä.

Morris avaa 4-vuotiskautensa keskiviikkona Vermossa.

Kouvolan kisan jälkeen astuivat kuvaan sairaudet, jotka kestivät yllättävän pitkään jopa tämän vuoden puolelle.

– Talvipaussi ei ole mennyt hirveän hyvin, koska Morrista on päästy ajamaan vasta tammikuun puolivälistä alkaen. Siihen asti se oli kipeänä. Oriin jaloissa ei ole ollut uran aikana ongelmia, vaan probleemat ovat johtaneet hengitysteihin.

Treenin kautta kuntoon

Morriksen ura kattaa seitsemän starttia, joista kolme on päättynyt voitokkaasti. Sen voittosumma on kohonnut 9 050 euroon.

Tämän vuoden puolella oritta on ehditty treenata paremmaksi, vaikka se on ollut terveenä vasta puolisentoista kuukautta. Pienikokoiset hevoset on helpompi saada takaisin vireeseen kuin tankin kokoiset jyrät.

– Asiat ovat menneet hyvin sen jälkeen, kun Morris saatiin treenikuntoon. Ajopaikkojen kanssa on ollut kikkailua, että ne on saatu pidettyä onneksi suunnilleen ajokunnossa. Treenausolosuhteiden taakse ei voi mennä, jos menestystä ei tule.

Pelikansa uskoo, että Morriksella on sauma yllättää keskiviikkona suoraan paussilta. Valmentaja ei teilaa menestymisen mahdollisuutta.

– Talvi teki mieli ajaa kilpaa, mutta homma meni kuten meni. Vermon kisaan on valmistauduttu normaalisti, ja tähän asti Morris on palannut aina tauolta hyvänä startteihin.

– Ei hevonen parhaimmillaan ole, muttei sen pitäisi olla kaukanakaan huippukunnosta, kun sitä on pystytty treenaamaan, Savolainen olettaa.

Nurmijärveläinen valmentaja näkee, että keulasta ajaminen on Vermossa mahdollista, mutta mikään pakkomielle se ei ole.

– En ota tästä kisasta stressiä, ja hyviä hevosia on muillakin. Kyseessä on hyvätasoinen Teräsmiesliiga. Voin ajaa keulasta, jos pääsemme sinne sopivasti. Kuolemanpaikalta en halua tätä lähtöä vielä ajaa. Toivottavasti Morris menisi 1.17-ajan, jolla sen kai pitäisi jotain saada.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?