Vermon raveihin erätaukomalli – aikaisempi yritys Suomessa vähensi kuskien kessuttelua - Ravit - Ilta-Sanomat

Vermon raveihin erätaukomalli – aikaisempi yritys Suomessa vähensi kuskien kessuttelua

Vermon keskiviikkoraveissa alkaa kokeilu, jolle toivotaan parempaa vastaanottoa kuin muutamilla muilla raviradoilla vuosikausia sitten.

Vermon ravien kesto lyhenee.

3.3.2020 19:15

Vermon maaliskuun keskiviikkoravit ajetaan uudella rytmityksellä, joka lyhentää tapahtuman kestoa kahdeksalla minuutilla.

Kilpailijoille merkittävin seikka uudistuksessa on lämmittelyajat ja pelaajille typistetty peliaika esittelyn jälkeen.

Mallia on haettu jääkiekko-otteluiden erätaukosysteemistä.

Vermon yhdeksän lähdön iltaravit ajetaan tässä kuussa kolmessa erässä siten, että niiden välissä on noin 23 minuutin tauot.

Erätaukojen aikana ohjastajat ja valmentajat ehtivät esimerkiksi lämmittää useampia hevosiaan vajaan parinkymmenen minuutin ajan ja TotoTV:n kautta kilpailuja seuraaville on ravistudion tarjoamaa ohjelmaa.

Peliaika typistyy

Vermon ensimmäinen lähtö ajetaan klo 18.10. Lähtöjen yksi ja kaksi ja kaksi ja kolme välissä on entiset normaalit verryttelyajat.

Ensimmäinen erätauko Vermossa alkaa klo 18.48 ajettavan kolmannen lähdön jälkeen ja päättyy klo 19.15 starttaavaan neljänteen lähtöön, josta käynnistyy Toto64-peli.

Lähdöt neljä ja viisi ajetaan putkessa, ja niiden jälkeen on uusi reilun 20 minuutin erätauko verryttelyitä varten.

Lähdöt 6-9 ravataan toisen erätauon jälkeen yhteen syssyyn ilman lämmittelyvälejä siten, että viimeinen lähtö starttaa klo 20.37 eli kahdeksan minuuttia entistä aikaisemmin.

Hevosia on voinut kannustaa Vermossa erilaisista katsomoista.

Vermosta kerrotaan, että niin kilpailijoilta kuin yleisöltäkin on tullut toiveita ravien keston lyhentämiseksi.

– Ohjastajat ja valmentajat ovat olleet pääosin positiivisen mielin alkavaa kokeiluamme kohtaan. Yleisön on tärkeintä huomioida, että peliaika lyhenee esittelyn ja startin välissä viidestä minuutista noin 3,5 minuuttiin, kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi sanoo.

– Tämä johtuu siitä, että viiden minuutin peliaika ilmoitetaan uudistuksessa, kun lähdön ensimmäinen hevonen astelee esittelyyn eikä vasta silloin, kun viimeinen osallistuja on esittäytynyt.

Kuumakallelle eduksi

Lähdeniemi korostaa, että myös kuskien on oltava hereillä muutosten kanssa.

– Kilpailijoiden pitää olla tarkkana, että he ehtivät typistetyssä ajassa ottaa kunnolla pruuvilähdön ennen starttia. Joillekin kuumaluontoisille hevosille saattaa olla eduksi, jos niiden ei tarvitse pyöriä radalla enää niin pitkään esittelyn jälkeen, Lähdeniemi huomauttaa.

T. Rex voitti Vermon Talvimaljan viime kuussa.

– Lisäksi valmentajien ja ohjastajien on suunniteltava verryttelyaikataulut huolella, koska kaikkien lähtöjen välissä ei voi enää lämmitellä.

Kilpailupäällikkö korostaa, että kyseessä on kuukauden kokeilujakso.

– Seuraamme palautetta tarkasti, minkä jälkeen päätetään, tuleeko kokeilusta pysyvä käytäntö keskiviikkoraveihimme.

Tupakka ei ehtinyt kärytä

Erätaukosysteemi ei ole uusi asia Suomen raviradoilla.

Muun muassa Lahdessa, Oulussa ja Ylivieskassa on ollut vastaava kokeilu useita vuosia sitten. Uudistus ei lyönyt läpi tuolloin.

– Ainakin Oulussa kilpailijoiden kritiikki oli murhaavaa, minkä takia kokeilu jäi muutamien ravien mittaiseksi. Jotkut kuskit purnasivat sitäkin, etteivät ehtineet tupakkia imaista lähtöjen välissä, koska heillä oli niin kiire, Pohjois-Suomen ravien ammattiselostaja Antti Pylkkänen muistelee.

Pylkkänen sanoo, että jaksotus lyhensi Oulun ravien kestoa noin 15 minuutilla. Hän ei kuitenkaan tyrmää Vermon kokeilua, vaikka vastaavat uudistukset eivät ole onnistuneet aiemmin Suomen radoilla.

– On hyvä, että jotain uutta aina yritetään. Oulun ja Ylivieskan kokeilusta on varmaan jo pitkälti toistakymmentä vuotta, joten raveissa on menossa erilainen aika. Esimerkiksi tv-tuotantoa on nykyään paljon enemmän tarjolla katsojille, ja tätä puolta Vermon uudistus voisi hyvin palvella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?