Gun Hänninen pelasti tunnetun suomalaishevosen Maltalta – liikuttui täysin ihmisten avuliaisuudesta: ”Olen itkenyt onnesta”

Maltalle uransa jälkeen myyty Archie Ride palaa Suomeen viettämään lokoisia eläkepäiviä.

Archie Ride leipätyössään vuonna 2011.

22.2.2020 15:02

– Järkytyin, että herran jumala, mitä tunnettu suomalainen ravihevonen tekee Maltalla. Minun on pakko saada se kotiin, sillä siisti.

Näin kertaa Gun Hänninen tammikuussa alkaneita tapahtumia, jotka ovat keränneet paljon huomiota suomalaisen raviväen keskuudessa.

Tapahtumasarjan keskiössä oli Archie Ride, suomalaissyntyinen 13-vuotias ravihevonen, joka myytiin menestyksekkään uransa jälkeen Maltalle jatkamaan raviurheilua. Nyt se ollaan saamassa takaisin kotiin.

Lämminveristen ravurien yläikäraja on Suomessa kaksitoista vuotta, mutta Maltalla ne voivat kilpailla vielä senkin jälkeen. Suomesta myydään vuosittain kymmeniä ravihevosia jatkamaan uraansa Maltalle sen sijaan, että ne jäisivät viettämään eläkepäiviä kotikonnuilleen.

– Maltan-kuvio on herättänyt Suomen ravipiireissä keskustelua ja närää, sillä kukaan ei oikein tiedä, mitä hevosille tapahtuu, jos ne eivät pärjää kisoissa, Eläinsuojelukeskus Tuulispään Piia Anttonen kommentoi Ilta-Sanomille.

Archie Riden kohtelusta Maltalla ei ollut kuulunut mitään hälyttävää, mutta Anttosen mukaan vuosien mittaan Suomeen on kantautunut huhuja myös ikävistä kohtaloista.

– Osa hevosista päätyy käsittääkseni turistihevosiksi Maltan kaduille. Villeimpien tarinoiden mukaan joitain yksilöitä on lähetetty jopa Afrikkaan työhevosiksi, Anttonen huokaisee.

”Se oli ihan hullua”

Iäkkään Archie Riden kilpailut eivät sujuneet Maltalla odotetusti. Ruuna päätyi huonojen tulosten takia sikäläisen RMJ Horse Rescue -hevospelastusjärjestön hoiviin, jossa sille etsittiin uutta kotia jostain päin maailmaa.

Vannomaton eläinten ystävä Gun Hänninen sai tammikuussa Facebookissa käsiinsä hälyttävän kuvan. Kuvassa oli Archie Ride, jolle etsittiin uutta kotia.

Archie Ride kilpaili pitkällä urallaan eri puolella Suomea, muun muassa Äimäraution raviradalla Oulussa.

Hänninen muisti Archie Riden ajoilta, jolloin hän seurasi legendaarisen Brad de Veluwen juoksuja ympäri Eurooppaa. Hän halusi pelastaa epävarmassa tilanteessa olleen entisen huippuravurin.

– Päätin ryhtyä toimeen nähtyäni tutun hevosen ilmoituksen. Suomalainen ravihevonen oli pakko saada kotiin hinnalla millä hyvänsä.

Hänninen alkoi pommittamaan RMJ Horse Rescueta viesteillä. Suomalainen eläinsuojelukeskus Tuulispää oli jo luvannut eläkekodin Archielle, mutta Maltan päässä asiasta ei innostuttu vielä alkuvaiheessa.

Hänninen oli jo luvannut kustantaa matkan Suomeen yhdessä Tuulispään kanssa, mutta Piia Anttosella oli parempi ehdotus: miksei kotimatkaa varten voisi alkaa kerätä rahaa.

Rahankeräys perustettiin viime viikolla. Ihmisten valtava kiinnostus ja halu auttaa löivät niin Anttosen kuin Hännisenkin ällikällä. Keräyksestä tuli nopeasti ilmiö, ja matkaan tarvittu 2 500 euroa saatiin kasaan alle tunnissa. Perjantaina summa oli noussut jo kahdeksaan tuhanteen euroon.

– Se oli ihan hullua, en löydä oikein edes sanoja. Olen itkenyt tällä viikolla onnesta, miten tavattoman ihania ja auttavaisia kaikki ovat olleet. Tapaus osoitti hevosihmisten ihanan yhteisöllisyyden, herkistynyt Hänninen tunnelmoi.

Anttosen mukaan lahjoittajia on ollut yli kaksisataa. Summat ovat vaihdelleet muutamasta eurosta jopa viiteensataan.

Lähes 150000 euroa ansainnut Archie iski välillä kuin Mustanaamio.

Leppoisat eläkepäivät odottavat

Archie Ride on nyt rokotettu ja valmiina lähtöön, mutta kotiinpaluupäivämäärää ei ole vielä lyöty lukkoon. Jos kaikki menee suunnitellusti, sen pitäisi saapua Suomeen maaliskuun alussa.

Matkasta tulee hevoselle pitkä ja raskas, sillä kuljetus Maltalta Suomeen hoidetaan autolla. Se on kuitenkin pieni hinta leppoisista eläkepäivistä Suomessa.

– Tuulispäässä Achieta odottaa kuusi hevosta ja yksi poni. Täällä hän pääsee elämään paineetonta ja vapaata ulkoelämää lajitovereidensa kanssa. Juuri sitä pitkän uran tehnyt ravuri tarvitseekin, Anttonen sanoo.

– Hänestä tulee Tuulispään kingi, helpottunut ja onnellinen Hänninen puolestaan naurahtaa.

Vaikka Archie Riden tarina onkin saamassa onnellisen lopun, samanlainen kohtalo ei välttämättä odota muita vastaavassa tilanteessa olevia ikääntyneitä ravihevosia.

Hänninen myöntää, että Archie Riden pelasti sen kuuluisuus. Ihmiset tunnistivat tutun nimen.

– Kaikkia samassa tilanteessa olevia hevosia ei voi pelastaa vaikka kuinka haluaisi. Hevosten omistajien pitäisikin miettiä, voisiko jotain tehdä paremmin eläinten oikeuksien hyväksi. Joskus voisi olla parempi vain nukuttaa ne kuin ottaa viimeiset rahat pois ja lähettää ne epävarmoihin olosuhteisiin, hän miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?