Huippulupaavan Dartagnan Sisun tähti himmeni Ruotsissa – alkaako uusi nousu Vermosta?

Julkaistu:

Toto64
Valmentaja Matias Salo on hionut naapurimaan ex-tähteä kohti kilpailuvirettä pitkän kaavan mukaan.
Ruotsista Suomeen ja Matias Salon valmennukseen muuttanut Dartagnan Sisu on keskiviikon T64-ravien seuratuimpia hevosia. Kausalalaistuneen 7-vuotiaan ruunan tulosrivi ei lupaa ihmeitä, mutta sen kilpailuhistoriaa tarkemmin tutkimalla selviää, että kyseessä on kivikovan ikäluokan kyvykkäimpiin Ruotsissa kuulunut kilpuri. Samasta vuonna 2013 syntyneestä vuosikerrasta ovat sittemmin ponnistaneet Euroopan huipulle muun muassa Cyber Lane, Makethemark ja Handsome Brad.

Dartagnan Sisu ei onnistunut tärkeimmissä ikäluokkalähdöissä Kriteriumissa tai Derbyssä, mutta keräsi 3- ja 4-vuotiskausillaan silti yli miljoonan kruunun ansiot ja haastoi parhaita ikätovereitaan tasapäin monta kertaa. Arvokkaimmassa voittojuoksussa taakse jäi muun muassa Handsome Brad, joka myöhemmin aikuisena ravasi ME-ajan. Ennätysaika 10,5a/1640 metriä syntyi V75-lähdön voitossa.

Salon valmennukseen Kausalaan Dartagnan Sisu muutti viime syksynä.

– Kyösti Svart osti hevosen omia kanaviaan pitkin ja kysyi jo hankkiessa, että onko kiinnostusta ottaa se treeniin. Vastasin, että tietenkin tällaiset hevoset aina kiinnostavat.

Salon ensimmäiset tiedot Dartagnan Sisusta olivat, että se todellakin kuului 4-vuotiaana ikäluokkansa ehdottomiin huippuihin Ruotsissa, mutta 5- ja 6-vuotiaana kilpailut sujuivat alle odotusten. Otteita leimasi ailahtelu.

– Aluksi ryhdyttiin ajamaan hevosta sisään meidän tallin treenisysteemeihin. Kun meille tulee uusi hevonen, menee helposti pari kolme kuukautta, ennen kuin ruvetaan starttaamaan. Samalla on tutkittu, hoidettu ja huollettu.

Dartagnan Sisu ruunattiin heti syksyllä Suomessa. Lisäksi sen purukaustosta löytyi pieni vaiva, joka on saattanut häiritä kilpailemista. Hevosen hammasta oikaistiin ja hoidettiin useampaankin otteeseen. Salo kertoo, että ajettavuus parani operaatioista paljon.

Salo on ajanut uudella suojatillaan paljon intervalliharjoituksia. Otteet kotioloissa ajetuissa treeneissä ovat miellyttäneet kovasti. Valmentaja kertoo, että Dartagnan Sisun kestävyysominaisuudet tekivät heti vaikutuksen.

Kilpailujen lähestyessä treeniä kevennettiin ja harjoituksiin tuotiin lisää vauhtia mukaan.

– Mitään testihiittejä tai kovia viimeistelyjä ei kuitenkaan ole ajettu, joten tavallaan ruuna tulee kotitreenistä viivalle. Se parantaa varmuudella, kun saa startin tai kaksi alle.

Keskiviikkona haastajan roolissa

Ravivalmentajat eivät tapaa intoilla suojattiensa kilpailuista ennakkoon, vaan antavat paljon mieluummin hevostensa kehua itse itsensä suorituksillaan. Salo ei tee poikkeusta Dartagnan Sisun kohdalla, vaan sanoo klassisesti, että startit näyttävät.

– Kun hyvistä suorituksista on jo aikaa, vielä ei voi alkaa hirmu isoja asioita maalailemaan. Kisa kerrallaan edetään ja jatkosuunnitelmia tehdään, kunhan huomataan, miltä meno näyttää.

Kun oikein nyhtää, jotain kuitenkin selviää.

– Hevosen luokkaa voi mittaroida siitä, millä tasolla se on pystynyt parhaimmillaan kilpailemaan. Ne näytöt ovat oikein hyvät ja siksi kyseessä on tosi kiinnostava tapaus valmentajan näkökulmasta. Sanotaanko näin, että jos kaikki menee nappiin pitkin kevättä ja hevonen rupeaa menemään, Dartagnan Sisulla voi myöhemmin ajaa missä lähdöissä vain.

Keskiviikon tehtävästä Salo ei silti odota vielä kärkisijaa. Ravitermein ilmaistuna hän arvioi, että Dartagnan Sisu starttaa outsiderin roolissa kovia rahasarjalaisia kuten Thai Profitia ja Ricoconea vastaan.

– Ruuna pystyy tekemään heti hyvän suorituksen, mutta lähdöstä tuli tosi hyvätasoinen ja viivalla on muutama aivan huippukuntoinen vastustaja, joista useampikin voi saada paljon helpomman juoksun kuin Dartagnan Sisu. Niihin verrattuna meillä on alilyöntiasema, kun ei ole startteja takana. Itseäni kiinnostaa tässä vaiheessa eniten se, minkälaisen esityksen hevonen tekee, ja kuinka paljon se parantaa seuraavaan kisaan.

Keskiviikon kisan lähtöpaikka takarivissä on Salon mieleen. Ohjastaja Hannu Torvinen saa ajaa lähdön parijonosta ja katsoa lopussa, millainen kiri hevoselta irtoaa.

– Ominaisuuksiltaan Dartagnan Sisu on ollut enemmän vahva kuin nopea ja sillä on ajettu mieluummin pidempiä matkoja kuin maileja. Ruuna on ainakin ollut hyvän fysiikan hevonen ja pätenyt kestävyysominaisuuksillaan, mutta onhan se niinkin, että iän myötä vauhtia tulee yleensä lisää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt