Vesa odotti turhaan varsoja tammaltaan – saikin sen takia uuden kokemuksen: ”Käytiin vähän näyttämässä”

Julkaistu:

toto64
Vermossa keskiviikkona kilpaileva Ratu Royale on tarjonnut omistajalleen monenlaisia elämyksiä, muttei uutta varsaa.
Mikäli Vesa Santasen perheen tähtihevosella Ratu Royalella olisi hedelmällisemmät geenit, sen vatsassa pömpöttäisi jo toinen varsa.

Koska tamman kohtu on kuitenkin jäänyt tyhjäksi kahtena viime siitoskautena, neljä vuotta sitten varsojen Euroopan ennätystä Tukholmassa sivunnut hevonen on palannut kaviourille vastustajien kiusaksi ja yleisön iloksi.

Santanen ei enää vaikuta masentuneelta, vaikkei toivuttua perheenlisäystä ole näkynyt.

– Tänä keväänä taas yritetään Ratua kantavaksi, mutten taida edes toivoa sen onnistuvan, Santanen sanoo hymyssä suin.

– Tamma on näyttänyt, että voihan sillä vielä kilpaillakin!

Omistajan ajatukset alkoivat kääntyillä viime kuussa.

Välillä pitkään kilpailematta ollut Ratu Royale teki kolme nousujohteista juoksua, jotka huipentuivat muutamia viikkoja sitten talven sensaatiotamman Selene Lunen lyömiseen Forssassa.

Santasen kilpailuintoa nosti se, että hän istui itse hevosensa kärryillä ammattilaisten jälkeen.


Omistajaa voitto talven kuningattaresta ei yllättänyt.

– Tamma olisi voittanut jo edellisellä kerralla Vermossa, ellei sitä olisi pitänyt ottaa viimeisessä kurvissa kiinni keulahevosen takana, Santanen uskoo.

– Forssan voitto ei yllättänyt, mutta tiukaksi se meni. Eroa ei tainnut olla hyväksemme viittä senttiäkään.

Kokemattoman amatööriohjastajan mukaan hänen voittomarginaalinsa olisi voinut olla leveämpi.

– Minulle meinasi käydä vanhanaikaiset. Istuin maalisuoralla jenkkikärryissä etukenossa, kun taas Olli Koivunen nojasi Selene Lunen kyydissä oikeaoppisesti taaksepäin. Koivunen sai paremman vauhdin loppumetreille.

– Minä en huomannut kallistella taakse päin, kun oli muutakin ajateltavaa, alle 20 starttia ajanut Santanen perustelee.

Historiallinen voitto

Forssan kilpailu oli vasta omistajan toinen 7-vuotiaalla Ratu Royalella. Ensimmäinen päättyi kakkossijaan neljä talvea sitten.

Koko Santasen ohjastajauralla voitto oli ensimmäinen.

Tuo tammikuinen päivä jäi lietolaiselle raviharrastajalle ikimuistoiseksi. Hänen mukaansa kilpailuun mahtui myös vakavampia ilmeitä.

– Minulla oli raveissa kaksi heikkoa hetkeä. Ensimmäinen oli se, kun tamma oli huono lämmityksessä. Toinen johtui siitä, kun en tiennyt maaliviivalla voittavani.

Ratu Royalen edellisestä voitosta oli vierähtänyt kolme vuotta.


Kortti ei riitä

Vanhan urheilutermin mukaan voittavaa joukkuetta ei kannata vaihtaa. Santanen joutuu kuitenkin tekemään näin keskiviikkona.

Omistaja ei pääse Vermossa hyppäämään suojattinsa kyytiin, koska hänen ajokorttinsa luokitus ei riitä ohjastamiseen 3 000 euron palkinnolla ajettavassa Toto64-lähdössä.

Ratu Royalea ajaa ensimmäisen kerran kovassa nousussa kuskimarkkinoilla oleva Olli-Pekka Holopainen.

Selvästi suurimman osan Santasen tamman starteista on ajanut viime kerran tiukka vastustaja Olli Koivunen.

– Ollin käyttäminen ei ole nykyään oikein mahdollista. Koivusten tallista kilpailee monta hevosta samoissa sarjoissa Ratun kanssa. En voi mennä sanelemaan, että Ollin pitää ajaa niiden sijasta minun hevostani, Santanen perustelee.


Santanen kertoo suosivansa Koivusen ja Holopaisen kaltaisia nuoren polven ohjastajia.

– Iäkkäämmät kuskit eivät oikein usko ajo-ohjeitani. Sen takia käytiin Forssassa vähän näyttämässä mallia, kuinka Ratulla pitää ajaa, Santanen sanoo pilke silmäkulmassaan.

– Pyysin Olli-Pekkaa kuskiksi, koska hän on kehittynyt kovasti ja vaikuttaa oikein fiksulta kaverilta.

Keli arveluttaa

Kokeneen rataketun Esa Holopaisen pojan taidoista tai fiksuudesta ei ole keskiviikon lähdössä välttämättä apua, mikäli Santasen pelot toteutuvat.

Valmentajan mukaan Ratu Royale on treenannut hyvin Forssan startin jälkeen, mutta sääolosuhteet ja taktiset kuviot huolettavat häntä.

– Olen vähän epävarmoin miettein, jos rata on sateiden jäljiltä raskas. Ratu vaatisi ehdottomasti napakan radan alleen, Santanen korostaa.

– Toisekseen viivalla on viisi tosi vauhdikasta avaajaa. Ratu on niistä nopein, mutta se joutuu starttaamaan niiden kaikkien ulkopuolelta. Keulaan sillä kuitenkin varmasti yritetään, koska se juoksee sieltä selvästi parhaiten.

Santanen sanoo, että hän odottaa menestytä hyväkuntoisella kaviouralla.

– Maailmani ei kuitenkaan kaadu, vaikkei menestystä tulisi, sillä jo seuraavana maanantaina meillä on uusi yritys Vermossa, Santanen huomauttaa.


Joko tärppää?

Jos Ratu Royalella käy tänä keväänä parempi tuuri siitostouhuissa, sen juoksut on juostu keskikesään mennessä.

Santanen kertoo, että tamma on kahtena viime vuotena luonnut varsansa alle 30 vuorokauden jälkeen hedelmöittymisestä.

– Se ei vain ole jossain syystä jäänyt kantavaksi. Tänä keväänä Ratu astutetaan Googoo Gaagaalla.

– Sillä siemennettiin ensimmäisenä Ruotsin siitoskautena 35 tammaa ja niistä 29 varsoi. Varsoista kolme selvisi viime vuonna Kriteriumin finaaliin, Santanen perustelee uutta siitosorivalintaansa.

 

Sama juttu se on ihmisilläkin. Vaimoni ei liho, vaikka söisi mitä, mutta omalla vyötärölläni se näkyy heti.

Kun omistaja oli viime kesänä voivotellut Ratu Royalen heikkoa hedelmöittymistä, hän oli saanut siittolassa karun perustelun.

– Minulle sanottiin, ettei hevoseni ole edes siitostamman näköinen.

Ratu Royale on hyvin kevytrunkoinen tamma.

– Se ei näytä vieläkään yhtään enempää siitostammalta. Ratu syö ihan normaalisti, mutta ravinto ei vain tartu sen kroppaan. Toinen samansukuinen hevosemme on varmasti kaksi kertaa painavampi.

– Mutta sama juttu se on ihmisilläkin. Vaimoni ei liho, vaikka söisi mitä, mutta omalla vyötärölläni se näkyy heti, Santanen hekottaa.

Ravikilpailuissa kysytään usein enemmän nopeutta kuin voimia. Solakkuus saattaakin olla Santasen EE-tammalle valttikortti ainakin keskiviikon pikamatkalla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt