Verenhimoinen karhu hyökkäsi hevosten kimppuun Vihdissä – vastaan taistelleet tarhakaverit selvisivät raatelusta voittajiksi - Ravit - Ilta-Sanomat

Verenhimoinen karhu hyökkäsi hevosten kimppuun Vihdissä – vastaan taistelleet tarhakaverit selvisivät raatelusta voittajiksi

Riistanvartijan mukaan nuori karhu yritti tappaa hevoset aitaukseen.

Ravihevoset Tosi Voima ja Montsan Vippi joutuivat harvinaisen hyökkäyksen kohteeksi. Kuvituskuvan karhu ei esiinny jutussa.

22.1.2020 21:03

Keskiviikkona Vermossa samassa lähdössä kilpailleet Tosi Voima ja Montsan Vippi kokivat viime keväänä aivan erilaisia, paljon synkempiä hetkiä.

Hehtaarin kokoisessa tarhassa olleet suomenhevoset joutuivat toukokuisena yönä karhun raadeltaviksi ravivalmentaja Mika Mäkelän tallilla Vihdissä.

Mäkelän mukaan onni onnettomuudessa oli, että ravihevosten kimppuun hyökännyt karhu oli edellisen vuoden pentuja eikä esimerkiksi sen emo.

– Täysikokoinen karhu olisi ilman muuta tappanut hevosen, Mäkelä sanoo.

Valmentajalle karhun keväinen hyökkäys valkeni varhaisina aamutunteina.

– Lanasin treeniratamme ajokuntoon edellisenä iltana myöhään ennen kuin painuin nukkumaan. Heräsin jo neljältä, koska minun piti lähteä varhain hyppyyttämään siitosorittamme. Kun menin lähtiessäni heittämään Tosi Voimalle ja Montsan Vipille evästä tarhaan, ne hörisivät siellä oudosti, Mäkelä muistelee.

Tosi Voima selvisi karhun kynsistä voittajaksi.

Hörinän syy selvisi Mäkelälle pian hevosten luona.

– Katsoin ensin, että onpa Tosi Voima saanut ilkeät haavat kylkeensä aidanlaudoista.

– Kun hevonen kääntyi, sen toisessa kyljessä olikin vielä paljon pahemmat jäljet. Silloin tajusin, että joku oli käynyt sen kimppuun.

Mäkelä kertoo, että Tosi Voiman kyljessä oli neljät kynnenviirut. Hevosta oli selvästi raadeltu.

– Myös ruunan mahassa oli verijälkiä.

Pyrki selkään

Kun metsänvartija kävi tarkistamassa Mäkelän hevosten aitauksen, raivokas hyökkääjä varmistui lopullisesti karhuksi.

– Maasta löytyi karhun karvoja ja tassunjälkiä. Niiden perusteella asialla oli edellisenä vuonna syntynyt uros tai naaras.

– Karhu oli yrittänyt kiivetä Tosi Voiman selkään ja musertaa nikamat, kuten ne tekevät. Aikuiselta karhulta se olisi onnistunut, Mäkelä kauhistelee.

Montsan Vipin vammat olivat vähäisemmät kuin entisen tallikaverinsa.

Mäkelä kertoo, että metsästäjät olivat aikaisempina päivinä saaneet havainnon Vihdissä liikkuneesta nuoresta karhusta. Hevostallien luona niistä ei ollut kuitenkaan koskaan näkynyt merkkejä.

Ajettiin käpälämäkeen

Montsan Vippi selvisi pedon kynsistä paljon vähemmillä naarmuilla kuin tarhakaverinsa.

Ravitallin omistaja uskoo, että hevoset olivat lopulta yhteisvoimin onnistuneet karkottamaan verenhimoisen yövieraan käpälämäkeen.

– Karhut liikkuvat paljon, ja ehkä tämä yksilö oli havainnut, että tarhassa on sille sopivat paistit. Se oli varmaan kyttäillyt niitä pidempään pusikossa, kuten karhuilla on tapana, Mäkelä arvelee.

Hevostarhaukseen tunkeutuneen karhun liikkeistä Mäkelä ei ole kuullut kevään jälkeen mitään.

Karmiva loman alku

Metsänpedon nujertaneet ravihevoset vaativat nujakan jälkeen haavahoitoa eivätkä voineet kilpailla muutamiin kuukausiin.

Mäkelä kertoo, että kevättauolla ollut Tosi Voima oli palailemassa kilpailuihin juuri ennen karhun hyökkäystä, mutta sen paussi venähti haavojen vuoksi.

 Sanoin Mikalle, että hevonen kannattaa laittaa huilille, koska se teki ensimmäisen huonon juoksunsa. Ja sitten se joutui heti seuraavana yönä karhun kynsiin.

Montsan Vipin oli sen sijaan tarkoitus vetäytyä kesätauolle edellisen illan vaisun juoksun takia.

– Sanoin silloin Tampereen kilpailun jälkeen Mikalle, että hevonen kannattaa laittaa huilille, koska se teki ensimmäisen huonon juoksunsa. Ja sitten se joutui heti seuraavana yönä karhun kynsiin, omistaja Jouni Monto päivittelee.

– Riistanvartija oli vakuuttunut, että karhun aikomuksena oli tappaa. Syytä sen todella harvinaiseen käytökseen ei kukaan osannut kertoa. Aikamoinen juttu, kun Kehä kolmosellekaan ei ole tallilta kuin 15 minuutin ajomatka, Monto huomauttaa

Traumojen sijaan voittoja

Kovia kokeneiden ruunakaverusten haavat paranivat, eikä niille jäänyt edes traumoja kauhunyöstä.

– Molemmat kävelivät seuraavina päivinä aivan normaalisti samaan tarhaan, johon karhu iski, Mäkelä sanoo.

Mikä Mäkelä kertoo, että hänen hevostensa tarhasta löytyi karhun karvoja ja tassunjälkiä.

Tosi Voiman ja Montsan Vipin tiet erosivat lokakuun lopussa, kun jälkimmäinen muutti Susanna Purojärven valmennukseen Joutsaan.

– Kun Montsan Vippiä hoitaneen ja ajaneen Kimmo Keskisen työsuhde loppui Mäkelän tallilla, vein ruunan Palojärvelle, jolla oli jo ennestään muita hevosiani, Monto kertoo.

Tosi Voima jälleen voittoon

Keskiviikkoillan jälleennäkeminen ei ollut vanhojen tallikaverusten ensimmäinen eron jälkeen. Tosi Voima ja Montsan Vippi kilpailivat Vermossa toisiaan vastaan jo joulukuun ja tammikuun alussa.

Hevoset eivät ole arkailleet myöskään kaviourilla karhutappelun jälkeen.

Jatkuvasti kärkisijoilla viime kuukausina olleet ruunat olivat voittaneet kumpikin kahdesti ennen keskiviikon kisaa.

Tosi Voima oli ollut kummassakin kohtaamisissa niskan päällä, mutta molemmat olivat näyttäneet olevansa elämänsä kunnossa.

Seitsemänvuotiaiden ikätovereiden voimasuhteet pysyivät ennallaan keskiviikon startissa.

Roimasti ennätystään petrannut Tosi Voima vei keulapaikalta hallitun voiton, ja pitkän vaativan kirin ulkoradoilla tarpomaan joutunut Montsan Vippi oli viides.

Tosi Voima jatkoi voitokasta menoaan keskiviikkona Vermossa.

– Tosi Voima on mennyt koko ajan parempaan päin. Sillä on hyvät vauhdit ja hyvät elkeet muutenkin kehittyä vieläkin paremmaksi, ohjastaja Ari Moilanen oletti Vermon voittajaseremonioissa.

Voittoputki komeaksi

Vermon Toto64-raveissa nähtiin muitakin kehityskykyisiä hevosia. Aika-Valtti sai tulosrivistönsä täyteen voittoja eli ravasi viidennen peräkkäisen täysosumansa.

Villikuti laittoi kärkipaikalta hyvin suosikille hanttiin, eikä hevosten ero maalissa ollut kuin kymmeniä senttejä. Jouni Miettisen valmentamaa Aika-Valttia ajoi vakiokuski Esa Holopainen.

Lämminveritammojen lähdössä nähtiin totinen kirikamppailu keulassa juosseen Five Finger Crawlin ja toisesta parista sähäkästi spurtanneen Bean Dead Certin välillä.

Kärkihevosen kantti kesti perille, vaikka se joutui urakoimaan alussa, kun haki kovassa vauhdissa vetotyöt.

– Alkuvauhti oli reipasta tällaisella viimalla. Onneksi saimme rauhoittaa tempoa välituhannella, ja Five Finger Crawl rupesi vielä vastaamaan loppusuoran tiukassa väännössä, ohjastaja Juha Utala sanoi.

Lämminveristen kolmen kierroksen maratonin väkevin maalisuoralla oli ahkerasta kilpailutahdista nauttiva Hazelhen Hermes. Timo Korvenheimon suojatti sai makoisan reissun tallikaverinsa Sahata Sandstormin peesissä, mistä rutisti Jarmo Saarelan ajamana varmaan voittoon.

Oikea Toto64-rivi, Vermo 22.1.

Toto64-1: 5 Five Finger CrawlToto64-2: 14 Aika-ValttiToto64-3: 6 Tosi-VoimaToto64-4: 3 PromtusToto64-5: 10 Hazelhen HermesToto64-6: 1 Alvar Hem

Kuusi oikein -voitto-osuus 112,23 euroa. Ei alavoittoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?