Sairastuminen vei Tiinalta ammatin, muttei rakasta harrastusta – ”Päivieni ilo, pelastaja”

Julkaistu:

Ravit
Komeettahevosen ympärille liittyy paljon yllättäviä sattumia ja liikuttavia ilonhetkiä.
– Se on päivieni ilo, pelastaja.

Näin kuvaili reumaan ja lihaksiston ja sidekudosten kipuja aiheuttavaan fibromyalgiaan joitakin vuosia sitten sairastunut Tiina Mäkinen suomenhevostaan viime lauantaina. Humiseva oli jälleen kerran löylyttänyt kilpakumppaninsa Oulun ravien arvokkaassa Toto-finaalilähdössä.

Humisevan viime lauantaina voittama palkinto oli 8 000 euroa. Mojova summa tuntui kuitenkin tuolla hetkellä sivuseikalta saarijärveläiselle hevosihmiselle.

Kahdeksanvuotias ruuna on tuonut Mäkisen elämään paljon valoa sen jälkeen, kun hän joutui lopettamaan sairastumisensa vuoksi leipätyönsä ravitalleilla. Hänen terveytensä ei kestänyt pitkiä päiviä ruumiillista työtä.

Mäkinen on päässyt tänä vuonna harrastehevosensa kanssa voittajaseremonioiden lisäksi ravilehtien isoihin otsikoihin ja valokuviin.

Sattuman kauppa

Humisevan ajautuminen saarijärveläisen agronomiopiskelijan hoiviin oli sattumaa.

Menestystarina alkoi siitä, kun Saarinen oli tutustunut Facebookin kautta vihtiläiseen Sanna Kytöön.

Kydöstä tuli hetken mielijohteesta Humisevan omistaja reilu vuosi sitten, vaikka hän oli jo aikaisemmin päättänyt lopettaa raviharrastuksensa. Kytö on kasvattanut yhteensä useita kymmeniä ravureita ja Shetlanninponeja.

– Olin käynyt parin vuoden ajan käynyt Satu Juurisen tallilla ratsastamassa Humisevalla ja muillakin hevosilla. Yhtenä päivänä Satu sanoi, ettei hän saa Humisevaa juoksemaan toivotulla tavalla ja aikoi myydä sen. Mietin asiaa 2,5 minuuttia, minkä jälkeen päätin ostaa ruunan, Kytö kertoo.


– Vaikkei Humisevasta olisi ollut enää ravikäyttöön, siitä oli ollut yhä ratsuksi.

Kydön edustaman maatalousyhtymän 24-paikkanen talli on heräteostoksesta huolimatta tyhjillään. Hän päätti viedä Humisevan satojen kilometrien päähän Facebook-ystävänsä valmennukseen Keski-Suomeen Saarijärvelle.

Mäkinen kertoo, että hän on ”jollain tapaa” myös Humisevan omistaja kimpassa Kydön kanssa.

Yli satasen hevonen

Raha ei ole Humisevan tarinassa pääasia. Kumpikaan naisista ei suostu paljastamaan hevosen ostohintaa.

Maksoiko ruuna enemmän kuin sadan euron Vinkan Hovi?

– Oli se sitä kalliimpi, Mäkinen vastaa ja naurahtaa päälle.
Kytö on yhtä arvoituksellinen.

– Humiseva ei ollut ilmainen hevonen, mutta enemmän vanha omistaja olisi siitä saanut, jos olisi myynyt sen ratsuksi, Kytö painottaa.

– Se on tosi kiltti ja toimiva hevonen, joka olisi varmasti jossain ratsuna, ellen olisi ostanut sitä.


Humiseva on kärsinyt urallaan jalkavaivoista. Se oli ollut ennen myyntiään lähes 1,5 vuotta kilpailematta.

Hevosen takajalasta oli muun muassa operoitu rengasside. Terveysmurheet olivat varmasti yksi syy, minkä takia Juurinen nosti kätensä pystyyn ruunan kanssa.

Lumitreeni muutti kaiken

Muutto Saarijärvelle oli Humisevan uuden tulemisen avaimena.

– Ruuna oli painellut jo 5-vuotiaana 1.27-aikoja ja voittanut joitakin lähtöjään. Siitä tiesi, että sillä olisi kyllä kykyjä, mutta se oli tullessaan aika vaivainen. Lumeen jäi aluksi vain viiru, kun se veti takajalkaansa, Mäkinen muistelee.

Runsas lumi oli lopulta tumman suomenhevosen pelastus viime talvena. Mäkinen malttoi ajaa sillä kärryistä kävelyvauhtia päivät pitkät.

Sinnikäs valmennus johti tuloksiin, joista valmentaja ei voinut edes unelmoida. Kun tervehtynyt hevonen löysi uudelleen ravirytminsä keväällä, se oli monta starttia täysin pitelemätön.

 

Eihän mitään tällaista ole voinut odottaa. Tavoitteenamme oli päästä joskus edes paikallisraveihin kilpailemaan.

Humiseva voitti viisi ensimmäistä juoksuaan liki kahden vuoden kilpailutauon jälkeen.

Koko ajan kovempiin lähtöihin joutuneen ruunan tahti hieman hidastui kesäkuun jälkeen, mutta Lahden Kuninkuusraveissa Mäkinen pääsi onnensa kukkuloille. Hänen valmentamansa suomenhevonen voitti lähtönsä ylivoimaisesti maan suurimmassa ravijuhlassa kymmenien tuhansien katsojien edessä.

– Eihän mitään tällaista ole voinut odottaa. Tavoitteenamme oli päästä joskus edes paikallisraveihin kilpailemaan, Mäkinen kertoo.

– Humisevan menestys on tuntunut aivan uskomattomalta senkin takia, että minulla oli aikaisemmin ollut kaikista huonoimmat hevoset, Mäkinen epäilee.


Unelma ovella

Kauden komeettoihin lukeutuva Humiseva on ravannut Mäkiselle ja Kydölle 12 startissa 8 voittoa ja palkintorahoja 34 300 euroa.

Sillä olisi helmikuussa mahdollisuus johdattaa kaksikko kirkkaisiin valoihin Pariisiin, missä juostaan perinteikäs Suomen, Ruotsin ja Norjan välinen kylmäverikamppailu.

Kummankaan mielestä pitkä reissu ei ole kuitenkaan vielä ajankohtainen kahdeksan vuoden iästään huolimatta hyvin vihreälle hevoselle. Ruunalla on vasta 25 starttia takana.

– Kun Humiseva tuli meille, puhuimme leikillämme, että se on hevonen, jolla voisimme päästä kilpailemaan Ranskaan. Ja tässä tilanteessa nyt ollaan. Pohditaan kylmäverikamppailua kuitenkin vasta vuoden päästä, Mäkinen sanoo.

Päivä kerrallaan

Kytö on malttanut pysyä pois katsomoista Humisevan starttien aikaan, vaikka ruuna on kilpaillut kerran Etelä-Suomessakin.

– Ainoatakaan Humisevan juoksua en ole vielä käynyt raveissa katsomassa, hän paljastaa.

Omistaja ei myönnä tämän johtuvan taikauskosta.

– Koska olin jo lopettelemassa raviharrastusta, raveihin ei ole enää tullut niin herkästi lähdettyä.


Kynnys omistajan kotikatsomoon jäämiselle nousisi uusiin korkeuksiin, jos Humiseva valittaisin Pariisin suomenhevoslaumaan vuonna 2021.

Sitä ennen ainakin valmentaja joutuu heräämään satoja kertoja jännityksessä.

– Joka aamu saan talliin mennessä pelätä, että onko Humisevalla kaikki jalat alla. Sen kanssa on edettävä päivä kerrallaan.

Useina päivinä Mäkisen pelko on muuttunut iloksi, kun hän on päässyt marssimaan elämänsä hevosen vierellä seremoniapaikalle.

Vaikka sairaus vei saarijärveläiseltä kokopäiväisen hevosenhoitajan ammatin, Humiseva on pitänyt hänet rakkaan harrastuksensa parissa - menoja tai tuloja pohtimatta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt