Suurkilpailuvoittajalla piinan minuutit ennen loimitusta – ”Ei missään nimessä poistunut kokonaan”

Julkaistu:

Toto75
Vaikka Mas Champ ylitti maalilinjan selvästi ensimmäisenä, voitto oli senteistä kiinni.
Oulun T75-finaaliravien suurimman ykköspalkinnon kohtaloa saatiin jännittää maaliintulon jälkeen tavallista pidempään. Santtu Raitalan ohjastama ja keulapaikalla juossut Mas Champ oli Ponsse cupin finaalissa ensimmäisenä maalissa. Hevonen kuitenkin teki loppusuoran alussa ylimääräisen kiemuran ja tuomaristo joutui tutkimaan, käväisikö ruuna kaviouran ulkopuolella. Se olisi tarkoittanut hylkäystä.

Lopulta hevonen sai pitää voittonsa, vaikka monen katsojan mielestä hylkäys oli lähellä. Antti Ojanperän valmennettava tienasi voitosta 12 000 euroa.

– Tilanne kävi niin äkkiä, että en osannut aavistaa lähdön aikana, kuinka paljon hevonen poistui kilpauran puolelta. Kävin heti lähdön jälkeen katsomassa jäljet ja siitä tuli vahva olo, että ei missään nimessä poistunut kokonaan, Raitala kommentoi.

Raitalan mukaan tilanne sai alkunsa Mas Champin kilpailuvarustuksesta.

– Hevosella oli ensimmäistä kertaa vedettävät korvapallot tänään. Kun vedin naruista, oikean puolen pallo lähti ennen toista irti ja hevonen säikähti sitä.

Tilanne näkyy oheisen videon kohdassa 2.35.

[video]
[/video]

Ravikilpailusääntöjen mukaan juoksu hylätään aina, kun hevonen poistuu radalta. Radalta poistumiseksi katsotaan se, kun hevosen kaikki jalat ylittävät radan reunuksen. Tuomariston mukaan ei pystytty todistamaan, että Mas Champin kaikki jalat poistuivat sisäkentän puolelle.

Oulun rata julkaisi ratkaisuhetkistä kaarrevideon Youtubessa.

[video]
[/video]

Jos Mas Champ olisi hylätty, voittajaksi olisi julistettu vahvasti tuntumaan kirinyt Santo Grial. Sitä ohjasti Hannu Torvinen, jonka kanssa Raitala käy kiivasta taistoa ajajaliigan voitosta. Lauantain jälkeen kaksikon ero on kahdeksan voittoa. (260–252).

Torvinen ajoi T75-voiton Matias Salon valmentamalla Com Miltonilla II-divisioonan finaalissa. Valjakko sai rajua painetta keulapaikalla, mutta kesti upeasti ja karkasi ylivoimavoittoon.

Com Milton on kova paketti, kun siltä löytyy rutkasti sekä lähtönopeutta että vauhtikestävyyttä. Ruotsissa syntynyt ruuna on voittanut Suomeen muutettuaan kolmesti neljällä yrittämällä.

– Tämä on sillä lailla kiva hevonen, että se ottaa hommat rennosti eikä mene kaiken aikaa täysillä, valmentaja kiitteli.

Kontio kohti uutta tasalukua

Sekä lämmin- että kylmäveristen I-divisioonan finaaleissa jaettiin 10 000 euron ykköspalkinnot.

Kylmien puolella arvovoiton vei Evartti, joka toi toisen T75-voiton menestysduolle Santtu Raitala–Antti Ojanperä lauantaina. Raitala ajoi lähdön tarkasti johtavan Vaelluksen takaa ja iski kärjen kimppuun lyhyellä kirillä.

– Ei ollut lähelläkään, että olisi saatu keulapaikka pidettyä. Sen jälkeen tuo oli toivepaikka, ohjastaja sanoi.

Raitalan mukaan Evartti ohitti vahvan kirin tehneen Hevillän helposti.

Vaikka Evarttia valmentaa Antti Ojanperä, hevonen on erityisesti hänen puolisonsa Jutta Ihalaisen silmäterä.

– Vastoinkäymisten jälkeen oli epätodennäköistä tuleeko orista enää kilpahevosta lainkaan, mutta sillä on suuri sydän ja halu olla kilpahevonen. Ja sen se myös näytti tänään.Lämminveristen kymppitonnin nappasi Pascha Tilly. Vihdoin suoritusvarmuuden löytänyt ruuna oli selvästi paras kirissä ja lähestyy avoimia sarjoja. Jari Kinnunen ohjasti omaa valmennettavaansa.

Kinnusen mukaan Pascha Tilly voitti laatulähdön ihan ajamatta ja vastasi omasta halustaan muille.

– Hevonen oli koko matkan ajan tosi latautunut. Piti vain istua ja pitää tosi tarkat ajolinjat. Loppusuoralla en uskaltanut mennä käskemään hevosta, löysäsin vain ohjia tarpeen mukaan.

Käsittämättömästi jo voittoa numero 11 000 lähestyvä Jorma Kontio ohjasti III-divisioonan finaalivoiton Tuomo Heiskasen valmentaman Harmimatic Tinkerin rattailla. Valjakko sai tarkan juoksun kärkihevosen takana ja iski ykköseksi lyhyellä kirillä.

Tasaisen vauhdin taulukolla mitattuna Kontio rikkoo uuden tuhatluvun viikon sisään. Nyt voittoja on kasassa 10 994.

Muista divisioonafinaalien voittajista Humiseva oli aivan omaa luokkaansa keulapaikalta ja Asterisque otti vahvalla kirillä jo kuudennen peräkkäisen voittonsa.

Oikea T75-rivi

T75-1: 7 Mas Champ

T75-2: 1 Asterisque

T75-3: 3 Harmimatic Tinker

T75-4: 2 Humiseva

T75-5: 2 Com Milton

T75-6: 1 Evartti

T75-7: 2 Pascha Tilly

Seitsemän oikein tuloksille: 41,62 euroa

Kuusi oikein: ei voitto-osuutta

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt