Putsaako Antti Ojanperän talli taas Oulun palkintopöydän? ”On koetettu vähän satsatakin”

Julkaistu:

toto75
Raviratojen hat trick eli kypärätemppu ei yllättäisi pohjoissuomalaisessa menestystallissa lauantaina.
Kun Oulussa ravataan suurista seteleistä, pihtiputaalaisen Antti Ojanperän talli on usein näkyvässä roolissa.

Ojanperä odottaa toiveikkaana myös tämän viikon lauantain Oulun Toto75-finaaliraveja. Häneltä on tulessa neljä ravuria, jotka tavoittelevat 8 000-12 000 euron palkintoja.

Pihtiputaan nelikkoa ohjastaa tuttuun tapaan paikallinen tähtikuski Santtu Raitala, joka on tiukasti kiinni valtakunnallisen ajajaliigan voitossa.

Oulun ravit sytyttävät Ojanperän, joka on keikkunut viime vuodet Pohjois-Suomen pääradan treenaritilastojen kärjessä. Vaikka Pihtiputaalta kertyy Ouluun matkaa 200 kilometriä, valmentaja kertoo pitävänsä Äimärautiota kotiratanaan.

– Tuloksista näkee, että olemme usein pärjänneet näissä Oulun Toto75-raveissa. Nyt kun palkinnot ovat finaaleissa vielä normaalia suuremmat, lauantain kisoihin on koetettu hevostemme kanssa vähän satsatakin, Ojanperä myöntää.

Vaikeudet voitettu

Ojanperän hevoset olivat syksyllä hetken aikaa alamaissa. Heikoiksi menneet treenikelit veivät oman osansa niiden tehoista.

On myös kuulunut, että menestysvalmentajan hevoset sairastelivat, mutta tallipäällikkö ei itse halua syytellä tauteja niiden vaisummista esityksistä.


– Kaikki hevosemme eivät vain olleet välillä niin hyviä, Ojanperä tyytyy sanomaan.

Tällä hetkellä ilmeet ovat olleet Pihtiputaalla kirkkaammat.

– Oulussa kilpailevat hevosemme tuntuivat kyllä hyviltä tämän viikon treeneissä. Menemme sinne hyvillä mielin hakemaan menestystä.

12000 euron potti alussa

Ensimmäisenä tulessa on Mas Champ, joka jahtaa Ponsse Cupin finaalissa lauantain arvokkainta palkintoa, 12 000 euroa. Ruuna starttaa lähtönsä selvänä suosikkina.

Myös Ojanperän usko on kova erinomaisesti uransa aloittaneeseen 4-vuotiaaseen ruunaan. Yksitoista kertaa startannut hevonen on jäänyt vain kerran kahden parhaan joukosta. Voittoja sillä on kahdeksan.

– Mas Champ on kyllä ollut tosi luotettava kilpailija. Tulemme sen kanssa toiveikkaina tähänkin starttiin, sillä hevonen on ollut aika hyvän tuntuinen viime juoksunsa jälkeen.

– Ruuna avaa ihan asiallisesti, mutta saa sitten nähdä, kuinka lähtö lähtee sen kannalta sujumaan. Se pystyy tekemään vähän töitäkin matkalla.


Kenkäpakko on lähes joka kerta avojaloin kilpailleelle Mas Champille pieni miinus, muttei kynnyskysymys.

– Koska Mas Champilla on jumalattoman hyvät kaviot, sillä on ajettu niin paljon kengittä. Se pystyy kyllä juoksemaan myös kenkien kanssa, ja odotan sitä kärkikamppailuun, Ojanperä sanoo.

Suomenhevoset haastajina

Mas Champilla eivät pelurit pääse varsinaisesti rikastumaan. Sen vähemmälle huomiolle jääneiden tallikavereiden Evartin ja Vappuäijän voitot olisivat sitä vastoin kertoimien valossa pieniä yllätyksiä. Kummankaan hevosen kurvaaminen kunniakierrokselle ei yllättäisi kuitenkaan valmentajaa.

Ojanperä uskoo, että Evartti ja Vappuäijä pystyvät petraamaan selvästi viime juoksuistaan.

Vappuäijä oli syksyllä reilun kuukauden kilpailupaussilla, jonka jälkeen se on startannut kahdesti.

Hevonen oli ensin Kouvolassa tasapaksulla esityksellä seitsemäs, mutta juoksi Kuopiossa jo paljon pirteämmin ja nousi pahan laukan jälkeen taistelemaan kakkossijasta.

– Ori oli ensimmäisellä kerralla vielä tukkoinen, mutta viimeksi jo aika hyvä. Se vain laukkasi, minkä osaa välillä tehdä.

– Vappuäijä on tuntunut treenissä sellaiselta, että voisi olla Oulussa vielä huomattavasti parempi kuin Kuopiossa. Oriin lähtöpaikka olisi saanut olla parempi, mutta jos se lähtee nelosradalta ravilla, se pystyy varmasti nousemaan kamppailuun.

Talvirata toiveissa

Evartilla on alla päinvastaiset esitykset kuin yhtä divisioonaa alempana kilpailevalla tallikaverillaan. Se jäi toissa kerralla hyvävoimaisena pussiin kärkirintaman takana, mutta putosi viimeksi kärkikaksikon vauhdista maalisuoralla.

– Ori ei ollut viimeksi parhaimmillaan. Jätin sen seuraavasta startista pois, koska se ei tuntunut silloin kovin hyvältä, Ojanperä valaisee.


Huippuasemista ykkösradalta starttaavalta Evartilta on taas lupa odottaa pontevampaa juoksua.

Hevonen on ollut viime päivinä paremman oloinen. Sen lähtönopeus on vähän ailahdellut, mutta hyvänä päivänään se pystyy avaamaan aika lujaa. Jos ori saa pidettyä keulat, sillä varmasti myös ajetaan sieltä.

– Toivottavasti olisi vain hyvä talvikeli, josta olisi Evartille etua. Varmaan sillä ja Mas Champilla on lauantain hevosistamme parhaat mahdollisuudet voittaa.

”Yllättävän korkealla”

Ojaperän tallin neljäs lenkki on lämminveristen ykkösdivisioonassa starttaava Broadway Appolo. Sen voitto olisi jymypaukku kivikovassa porukassa, mutta nousuvireinen hevonen voi lähiaikoina voittaa sopivammassa tehtävässä.

Broadway Appolo oli toissa kerralla luokaton, koska sillä ei päästy ajamaan huonojen kelien takia kunnolla ennen starttia. Viimeksi ruuna oli paljon parempi.

– Siltä ei voi odottaa älyttömiä, muttei sen kanssa lähdetä ihan lyötynäkään matkaan. Jos ruuna saa oikein hyvän juoksun, se voi olla yllättävänkin korkealla, Ojanperä vinkkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt